Τον πρώτο στον κόσμο «τυπωμένο» vegan σολομό θα μπορούμε να δοκιμάσουμε σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα, για να αποφασίσουμε οι ίδιοι κατά πόσο η γεύση του πλησιάζει στην αυθεντική, ενώ παράλληλα θα σώζουμε «χιλιάδες ψάρια», σύμφωνα με την εταιρία που τον παράγει.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο Ρόμπιν Σίμσα, CEO της Revo Foods, με έδρα τη Βιένη, δήλωσε στο IFLScience ότι ο απόλυτα φυτικός «σολομός» που τυπώνεται με τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή βρίσκεται ήδη στα ράφια σούπερ μάρκετ στην Αυστρία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τη «New York Post», δε, η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο vegan σολομός θα βρίσκεται στα ράφια σούπερ μάρκετ των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Οκτώβριο. Το προϊόν, που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έχει εμφάνιση και γεύση σολομού, φτιάχνεται από μείγμα που δημιουργείται από μανιτάρια.
Είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, ενώ περιέχει και τα εννέα βασικά αμινοξέα, βιταμίνες A, B2, B3, B6, B12 και D2, ενώ δεν έχει ίχνος ζάχαρης, γλουτένης και χοληστερόλης. Το φυτικό μείγμα στη συνέχεια χρησιμοποιείται σαν να ήταν «μελάνι» σε 3D βιοεκτυπωτή, ο οποίος, με βάση το σχέδιο που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες της Revo Foods, απλώνει το μείγμα-μελάνι στον χώρο, εκτυπώνοντας τρισδιάστατα τον «σολομό». Ο Σίμσα επεσήμανε ότι από τη στιγμή που άρχισε η βιομηχανική παραγωγή του φυτικού σολομού έχει παραχθεί ποσότητα που αντιστοιχεί σε 18.000 πραγματικούς σολομούς, οι οποίο δεν χρειάστηκε να αλλιευθούν.