«Παπάς πρότυπο». Με αυτή τη φράση υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σχολιάζουν έναν από τους πιο δραστήριους ιερείς της Αττικής. Τον νεαρό ιερέα Αλέξανδρο Κουργιαλή, ο οποίος έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να διασώσει πέντε βυζαντινούς ναούς στην περιοχή των Μεγάρων, κατατάσσοντάς τον μοναδικό στο είδος του.
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Και ο παπάς πρότυπο δεν μένει μόνο σε αυτά: παίρνει μυστρί, πηλοφόρι και μαζί με τους εργάτες βοηθάει στην αναπαλαίωση των βυζαντινών εκκλησιών, κάνοντας ακόμα και τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού να αναρωτιούνται για τη δύναμη και τη θέληση που έχει μέσα του. Ο πατέρας Αλέξανδρος Κουργιαλής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι σχεδόν καθημερινά θέμα συζήτησης στη δυτική Αττική. Και αυτό γιατί καθημερινά βρίσκεται επί ποδός για να προσφέρει συσσίτιο σε περίπου 150 οικογένειες στα Μέγαρα, ενώ τις ελεύθερες ώρες του βρίσκεται στον κάμπο των Μεγάρων, άλλοτε μαζεύοντας ελιές και άλλοτε ανασκουμπωμένος να χτίζει στα βυζαντινά εξωκλήσια.
Η «Espresso» τον συνάντησε στους βυζαντινούς ναούς, που με μεγάλο κόπο διέσωσε από βέβαιη κατεδάφιση. Οι ναοί αυτοί ήταν εγκαταλελειμμένοι, είναι χτισμένοι τον 11ο αιώνα, ενώ η Μελίνα Μερκούρη, όταν επισκέφθηκε τη δεκαετία του ’80 έναν εκ των ναών αυτών, είχε αναφωνήσει, βλέποντας τις αγιογραφίες: «Πρόκειται για ακόμα μια Αγια-Σοφιά». Ο ίδιος, αν και στην αρχή της ιεροσύνης του δέχτηκε τα πυρά ως νέος ιερέας, με τα χρόνια αγαπήθηκε τόσο από το ποίμνιό του, που σήμερα τον ακολουθεί πιστά σε κάθε του βήμα.
Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι κατάφερε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ να αναπαλαιώσει τέσσερις ναούς μοναδικής σπουδαιότητας, ενώ ακόμα έναν ναό τον αναπαλαίωσε με τη γενναία δωρεά του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.
«Η διαδικασία για να μπορέσω να αναστηλώσω αυτά τα βυζαντινά εκκλησάκια άρχισε το 2004. Χρειάστηκαν μελέτες δαπανηρές για τα εκκλησάκια του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου. Εχοντας κάνει και τα τεύχη δημοπράτησης των ναών, κάναμε αγώνα δρόμου δέκα ετών για να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ» λέει συγκινημένος ο δραστήριος ιερέας, που έχει γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» των αναστηλώσεων για τους βυζαντινούς ναούς.
«Πρόκειται για ναούς του 11ου αιώνα, οι οποίοι είναι κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Οι αγιογραφίες, δε, του ναού του Χριστού είναι μοναδικής τεχνοτροπίας, που σπανίζουν σε άλλες περιοχές. Για μένα το πάθος αυτό άρχισε από ένα βιβλίο που είχε γράψει ο Μεγαρίτης μητροπολίτης Καμερούν, που αναφερόμενος στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου έλεγε: “Ο άγιος Γεώργιος στέκεται εις πείσμα της αδιαφορίας των ανθρώπων”. Μέσα μου, λοιπόν, είπα ότι δεν πρέπει να δώσω λόγο στον Θεό ότι αδιαφόρησα γι’ αυτά τα μνημεία. Μέσα σε αυτούς τους ναούς επί εκατοντάδες χρόνια τελέστηκαν ιερά μυστήρια. Ηταν κρίμα να γκρεμιστούν από την αδιαφορία μας».
Μάλιστα, ο βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων, που ήταν και το τελευταίο κόσμημα το οποίο αναστήλωσε ο πατέρας Αλέξανδρος Κουργιαλής, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει περιστερώνας και πλήρως εγκαταλελειμμένος. Οπως λέει ο ίδιος, η δύναμη που του δίνει ο Θεός τον αναγκάζει καθημερινά να βρίσκεται στο έργο της αναστήλωσης, μέχρι αυτά να παραδοθούν πλήρως στους ενάρετους πολίτες.