Πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματα, τζαζ μουσική, μια ζεστή αυλή και πολλά… γουργουρητά ευχαρίστησης συνθέτουν το σκηνικό σε ένα κατάστημα χωμένο στα σύνορα Ανω Πετραλώνων και Θησείου, που προσφέρει στους πελάτες του μία αξέχαστη γατο-εμπειρία!
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
Πρόκειται για το πρώτο cat cafe της Αθήνας, που βρίσκεται επί της οδού Νήλεως 54, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με έντονα χρώματα και παιχνιδιάρικη διάθεση. Μπορεί να άνοιξε τις πόρτες του μόλις τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει καταφέρει ήδη να μπει στις καρδιές όλων όσοι λατρεύουν τις γάτες.
Το Cat Cafe Athens δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη της Ναταλί Σελληνίδου και του Δημήτρη Σγουρού για τα τετράποδα ζωάκια. Οι δυο τους ήθελαν να λειτουργήσουν έναν χώρο μέσα στον οποίο άνθρωποι και γάτες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν, και το κατάφεραν! «Αλλωστε, τι πιο όμορφο από το να έρχεται η γατούλα για χάδια και παιχνίδια την ώρα που πίνεις τον καφέ σου;» διερωτώνται.
Από… Σεούλ
«Τα cat cafes υπάρχουν από το 1997. Το πρώτο άνοιξε στην Ταϊβάν και έκτοτε εξαπλώθηκαν πρώτα στην Ασία και μετά στην Ευρώπη. Για μένα το ταξίδι αυτό άρχισε το 2015, όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά cat cafe στη Σεούλ» περιγράφει στην «Espresso» η Ναταλί Σελληνίδου και συνεχίζει: «Οταν γνωριστήκαμε με τον Δημήτρη, αρχίσαμε να ταξιδεύουμε και βρίσκαμε πάντα τα cat cafes, τα οποία μας άρεσαν πάρα πολύ. Κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση για να ανοίξουμε το δικό μας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ».
Η τεράστια διαφορά όμως με τα άλλα cat cafes του εξωτερικού έγκειται στο γεγονός ότι το ζευγάρι των ιδιοκτητών ήθελε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στο ζήτημα της υιοθεσίας. Ετσι, σε συνεργασία με την Ζωοφιλική Ενωση Ηλιούπολης έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι γατούλες οικοδεσπότες του καταστήματος να μπορούν να υιοθετηθούν από τους πελάτες με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
«Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ως προς την υιοθεσία, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος που υπάρχει στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα στην Αθήνα, που είναι μία τεράστια γατο-γειτονιά. Υπάρχουν πολλές αδέσποτες γάτες και γι’ αυτόν τον λόγο ήρθαμε σε επαφή με την ένωση, η οποία μας βοήθησε να δώσουμε σάρκα και οστά στις σκέψεις μας» σημειώνει η Ναταλί, εξηγώντας πως η Ζωοφιλική Ενωση Ηλιούπολης τους έδωσε γατούλες οι οποίες είναι τσιπαρισμένες, εμβολιασμένες, στειρωμένες και έτοιμες προς υιοθεσία.
«Εχουν περάσει τους ιατρικούς ελέγχους που απαιτούνται, έχουν βιβλιάριο και σκοπός μας είναι σύντομα να έχουν και από μία οικογένεια καθεμία» αναφέρει από την πλευρά του ο Δημήτρης Σγουρός και προσθέτει: «Θέλουμε, όταν θα έρθει εδώ ο επισκέπτης, να γνωρίσει τις γάτες, να αλληλεπιδράσει μαζί τους και, αν ταιριάζουν, να τις υιοθετήσει. Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από την ένωση, ο ενδιαφερόμενος περνάει από συνέντευξη προκειμένου να βεβαιωθούν οι αρμόδιοι πως είναι κατάλληλος γι’ αυτό».
Ενδεικτικό της εξαιρετικής δουλειάς του διδύμου των ιδιοκτητών είναι το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες λειτουργίας έχουν ήδη υιοθετηθεί επτά γατούλες. «Κάθε φορά που υιοθετείται μία, η Ζωοφιλική μάς στέλνει άλλη για να συμπληρώσει την “παρέα” μας» τονίζουν, ενώ δεν παραλείπουν να μιλήσουν και για τα… ευτράπελα που συμβαίνουν στο Cat Cafe Athens, με πρωταγωνίστριες τις γατούλες.
«Καθημερινά ζούμε στιγμές απείρου κάλλους στο κατάστημα. Αρχικά είναι από μόνες τους παιχνιδιάρες οι γάτες, οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει. Σκέψου να σηκώνεται ο πελάτης να φύγει, να νιώθει ασυνήθιστα βαριά την τσάντα του και να συνειδητοποιεί ότι έχει κρυφτεί μέσα μία γάτα» περιγράφει η Ναταλί, κάνοντας σαφές πως επιθυμία τόσο της ίδιας όσο και του Δημήτρη είναι οι επισκέπτες να πηγαίνουν στο cat cafe να χαλαρώνουν ακούγοντας τζαζ μουσική και να ξεφεύγουν από τη φασαρία του κέντρου της Αθήνας παίζοντας με τις γατούλες.
Οι πελάτες
Σε ερώτηση για τους πελάτες του καταστήματος, η Ναταλί και ο Δημήτρης εξηγούν πως καθημερινά πηγαίνουν από μαθητές γυμνασίου και λυκείου έως άτομα τρίτης ηλικίας. «Τυχαίνει να έρθουν παιδιά που στο σπίτι τους για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να έχουν γατούλα. Παράλληλα, έχει τύχει να έρθει και ζευγάρι ηλικιωμένων τουριστών από την Αγγλία, που στο σπίτι τους έχουν τέσσερα γατάκια και, μόλις ήρθαν στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το μαγαζί μας να δουν και τα δικά μας» υπογραμμίζει η Ναταλί και συνεχίζει λέγοντας:
«Ανάμεσα σε εκείνους που υιοθέτησαν τις γατούλες μας ήταν ένας μπαμπάς με τις δύο κορούλες του. Ηρθαν την πρώτη φορά και ένα από τα γατάκια μας πήγε στα κορίτσια σαν να τα “διάλεξε”. Ετσι, αποφάσισαν να το υιοθετήσουν. Είχαμε και τρεις περιπτώσεις ζευγαριών που είχαν ήδη γάτες στο σπίτι τους και αποφάσισαν να πάρουν ακόμα μία. Στον ενάμιση αυτόν μήνα έτυχε να έρθει μια οικογένεια που δεν είχε γατάκια στο σπίτι, πράγμα που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί αποφάσισε η πρώτη του γατούλα να είναι από εμάς».
Κλείνοντας, οι ιδιοκτήτες του Cat Cafe Athens αναφέρθηκαν στα μελλοντικά τους σχέδια. «Εμείς κάναμε την αρχή, σκοπός είναι να ανοίξουν κι άλλα cat cafes στη χώρα. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο στο ζήτημα αυτό, να εξοικειωθεί με τις γάτες. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η επαφή με τις γάτες έχει αγχολυτική επίδραση στον άνθρωπο. Ετσι, σχεδιάζουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές ομάδες και να κάνουμε κάτι σαν group therapy. Να πηγαίνουμε εμείς με τις γατούλες σε εκείνους και να λειτουργούν θεραπευτικά, για παράδειγμα σε ανθρώπους με κάποια ασθένεια» κατέληξαν μιλώντας στην «Espresso».
Κρατήσεις με ένα κλικ και «οδηγός» υγιεινής
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του καταστήματος, η Ναταλί και ο Δημήτρης εξηγούν πως αποφάσισαν να βάλουν στην πλατφόρμα τους τη δυνατότητα της κράτησης, καθώς το μαγαζί έχει περιορισμένες θέσεις και δεν θέλουν να αφήνουν επισκέπτες «εκτός».
«Είμαστε ανοιχτά Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.30-21.00 και Δευτέρα και Τρίτη είμαστε κλειστά για να καθαρίζουμε τον χώρο όπως πρέπει. Λειτουργούμε μόνο με κρατήσεις, γιατί δεν θέλουμε να έρχεται κόσμος και να μη χωράει. Ετσι, παρέχουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μπουν στο catcafe.gr και να κλείσουν θέση. Η διάρκεια της παραμονής στο κατάστημα είναι 1,5 ώρα και η ελάχιστη κατανάλωση ανά άτομο τα 7 ευρώ. Παράλληλα, διαθέτουμε ένα μικρό gift shop με βιβλία και μερικά αξεσουάρ, τα έσοδα των οποίων πάνε μερικώς σε καταφύγια αδέσποτων και φιλοζωικές οργανώσεις» επισημαίνουν, ενώ κάνουν λόγο και για τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται με ευλάβεια:
«Στην είσοδο του καταστήματος υπάρχει μία βρύση, όπου οι επισκέπτες πλένουν τα χέρια τους. Στη συνέχεια υπάρχει αντιμικροβιακός τάπητας που μαζεύει τα σκουπίδια από τα παπούτσια τους. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να διατηρούμε τον χώρο ουσιαστικά καθαρό, γιατί αποτελεί σπίτι για τις γατούλες μας».