Ο λουλουδοπόλεμος που αναμένεται τις ημέρες των εορτών στους νυχτερινούς «ναούς» της Ελλάδας κάνει τους Τούρκους να τρίβουν από ικανοποίηση τα χέρια τους, καθώς το βασικό… πολεμοφόδιο, τα γαρίφαλα, προέρχονται από την Αττάλεια.
Μάλιστα, στην εν λόγω περιοχή αυτές τις μέρες γελούν και τα μουστάκια τους, με τους εργαζομένους στην παραγωγή λουλουδιών να δουλεύουν νυχθημερόν για να καλύψουν τις παραγγελίες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, ο ελληνικός τρόπος διασκέδασης μεταφράζεται σε έσοδα 2.000.000 δολαρίων για τους Τούρκους καλλιεργητές.
Όπως δήλωσε ο Ισμαήλ Γιλμάζ, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Καλλωπιστικών Φυτών Κεντρικής Ανατολίας, κάθε χώρα έχει διαφορετικά «αιτήματα», ανάλογα με την περίοδο. «Για παράδειγμα, μπορεί να ζητούν διαφορετικά χρώματα τον Αγιο Βαλεντίνο και διαφορετικά χρώματα την Ημέρα της Μητέρας. Έχουμε την ελληνική αγορά, που κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς αγοράζουν από εμάς κυρίως μόνο το μέρος της κεφαλής του γαρίφαλου» δήλωσε.
Η Αττάλεια είναι το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής λουλουδιών στην Τουρκία και, όπως λένε οι Τούρκοι παραγωγοί, μετά την απαγόρευση του σπασίματος των πιάτων και την αντικατάσταση με τα γαρίφαλα, κάνουν χρυσές δουλειές. Οπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, περίπου το 40% των γαρίφαλων είναι ελληνικής παραγωγής. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από την Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό από την Ολλανδία. Και δεν είναι μόνο οι πίστες που χρειάζονται λουλούδια για τους… μερακλήδες. Ακόμα και το Πάσχα ή την Πρωτομαγιά οι ανάγκες για ανθοστολισμούς και στεφάνια σε εκκλησίες και άλλους χώρους καλύπτονται εν πολλοίς από τους παραγωγούς της Τουρκίας.
Τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα, αφού για τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας εκείνες τις μέρες οι ανάγκες κυμαίνονται περίπου στα 500.000 άνθη, ενώ για την Αθήνα πολύ περισσότερο. Οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει τεράστια θερμοκήπια και καλλιεργούν συστηματικά γαρίφαλα, τα οποία εξάγουν. Γι’ αυτό οι Ελληνες θεωρούνται από τους Τούρκους οι καλύτεροι πελάτες, αφού χάρη σε αυτούς ακόμα και εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια καταλήγουν στις τσέπες τους.