Είναι κάποιες φορές που η μοίρα παίζει παράξενα και τραγικά παιχνίδια στους ανθρώπους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή των δύο καρδιακών φίλων Βασίλη Καρρά και Χάρη Κωστόπουλου.
Ο ένας «έφυγε» την παραμονή Χριστουγέννων, χάνοντας τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, στα 70 του χρόνια, και ο άλλος «έσβησε» προχθές, νικημένος από την ίδια αρρώστια, σε ηλικία 60 ετών. Λες και ήταν γραφτό ο μικρότερος ν’ ακολουθήσει τον μεγαλύτερο στη… γειτονιά των αγγέλων σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.
Οπως είχε γίνει γνωστό μέσω της «Espresso» στις 21 Δεκεμβρίου, ο Χάρης Κωστόπουλος χρειάστηκε να διακόψει ξαφνικά τις εμφανίσεις του στο νυχτερινό κέντρο Ten-Ten και να εισαχθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, με τη θέση του στο μουσικό σχήμα όπου εμφανιζόταν να παίρνει ο Σώτης Βολάνης.
Μάλιστα, η κατάσταση της υγείας του λαϊκού τραγουδιστή είχε θεωρηθεί εξαρχής κρίσιμη από τους γιατρούς του, με αποτέλεσμα να μπει άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, όπου και παρέμεινε για περίπου τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, οπότε και «ταξίδεψε» στο… φως.
Στο πλευρό του 60χρονου καλλιτέχνη ήταν όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο τα αγαπημένα του πρόσωπα, όπως η γυναίκα του Βιβή, οι δυο γιοι τους, Χρήστος και Ραφαήλ, καθώς και ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος πηγαινοερχόταν στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μόνιμα. Μάλιστα, στην αρχή της νοσηλείας του Χάρη Κωστόπουλου η σύζυγός του είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή, στον Alpha, πως το πρόβλημά του ήταν αντιμετωπίσιμο, κάτι που (δυστυχώς!) αποδείχθηκε λάθος.
Είναι γεγονός, βέβαια, ότι στο μακρινό παρελθόν, πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, στα 27 του, ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε «παλέψει» ξανά με τον καρκίνο, συγκεκριμένα με τη λευχαιμία, βγαίνοντας τότε νικητής. Η νέα μάχη του, όμως, έμελλε ν’ αποδειχτεί μοιραία, με το νήμα της ζωής του να κόβεται λίγες εβδομάδες μετά το «φευγιό» του Βασίλη Καρρά.
Η σοβαρή κατάσταση της υγείας του Χάρη Κωστόπουλου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί ούτε στην κηδεία του αδελφικού του φίλου και κουμπάρου. Οι δυο τους άρχισαν σχεδόν μαζί την καλλιτεχνική τους πορεία στη Θεσσαλονίκη και ο ένας βοηθούσε τον άλλον στα πρώτα τους βήματα.
Ο Χάρης Κωστόπουλος -πριν ακόμα αποφασίσει να βγει στο τραγούδι- υπήρξε μουσικός και μαέστρος του Βασίλη Καρρά και τον συνόδευε με το μπουζούκι του στις εμφανίσεις του, ενώ σαν συνθέτης και στιχουργός ήταν εκείνος που του έγραψε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσε, όπως το «Περιττό να σου πω», «Καρδιά είσαι εσύ ή βάσανο», «Πώς τολμάς» και πολλά άλλα τραγούδια. Οταν ο Χάρης Κωστόπουλος αποφάσισε να αρχίσει τελικά καριέρα στο τραγούδι ο Καρράς ήταν εκείνος που τον ενθάρρυνε και βρισκόταν στο πλευρό του. Οι δυο τους συνδέθηκαν ακόμα πιο στενά και έγιναν κουμπάροι, όταν ο Βασίλης πάντρεψε τον Χάρη με τη σύζυγό του Βιβή, ενώ στη συνέχεια, το 1989, στην Αγία Βαρβάρα στη Θεσσαλονίκη βάφτισε τον πρωτότοκο γιο του Χρήστο.
Τώρα οι δύο φίλοι θα κάνουν παρέα… εκεί ψηλά! Οπως έγινε γνωστό με σχετική ανακοίνωση, η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Χάρη Κωστόπουλου θα πραγματοποιηθούν στο Νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας, στο τέρμα της οδού Μικράς Ασίας. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Χάρης Κωστόπουλος, η ζωή του όπως την αφηγήθηκε στην «Espresso»
«Κατάγομαι από τη Δωροθέα, ένα μικρό χωριό κοντά στην Αριδαία. Αυτό που θυμάμαι από τα ξένοιαστα παιδικά μου χρόνια είναι τα παιχνίδια με τους φίλους μου. Μου άρεσε να παίζω ποδόσφαιρο και δεν μου άρεσε καθόλου να χάνω. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική κι έτσι αρχικά ξεκίνησα κι εγώ ως μουσικός, έμαθα μπουζούκι σε μικρή ηλικία και πολύ σύντομα άρχισα να δουλεύω ως μπουζουξής, μετά έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια και αργότερα άρχισα να τραγουδάω».
Τα παραπάνω είχε δηλώσει στην «Espresso» ο Χάρης Κωστόπουλος, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης για τη ζωή του πριν από λίγα χρόνια. «Δεν είμαι από τους καλλιτέχνες που έκαναν ένα σουξέ κι έγιναν γνωστοί από τη μια μέρα στην άλλη. Εκεί που κατάλαβα πρώτη φορά ότι κάτι γίνεται ήταν όταν ήμουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη και είχα κάνει έναν live δίσκο. Είχα σε αυτόν ένα τραγούδι, το “Τι είναι αυτά που λες’”, τότε λοιπόν άρχισα να έχω προτάσεις για εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρκετά χρόνια αργότερα, και ενώ ζούσα και δούλευα πλέον στην Αθήνα και είχα βγάλει το τραγούδι «Τι αμαρτίες έχω κάνει», είδα το μαγαζί όπου δούλευα να γεμίζει καθημερινά, τον κόσμο να τραγουδάει το συγκεκριμένο τραγούδι, άκουγα να το λένε συνάδελφοί μου στα μαγαζιά όπου δούλευαν.
Ως συνθέτης μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω το “Ανύποπτα” που είχαν ερμηνεύσει ο Ζαφείρης Μελάς και ο Λεωνίδας Βελλής, το “Σε μοιραζόμουνα” που είχαμε ερμηνεύσει εγώ και ο Σταμάτης Γονίδης, το “Τι αμαρτίες” και το “Εδώ σε θέλω, καρδιά μου”. Είναι τραγούδια που μου αρέσουν μελωδικά και θεωρώ ότι είναι διαχρονικά, αν σκεφτείς ότι γράφτηκαν πριν από 30 χρόνια και ακόμα παίζονται. Ως ερμηνευτής ξεχωρίζω τα “Εδώ σε θέλω, καρδιά μου”, “Τι αμαρτίες”, “Την έκανα την αμαρτία”, “Βρείτε μου κάποια”. Αυτά τα τραγούδια τα ξεχωρίζω γιατί τα αγάπησε ο κόσμος και μου έδωσαν μια ταυτότητα ως τραγουδιστή» είχε περιγράψει ο καλλιτέχνης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, στην οποία είχε αναφερθεί και στην οικογένειά του:
«Τη γυναίκα μου τη γνώρισα στη Θεσσαλονίκη. Εχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία και είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη να δώσει πανελλήνιες. Εγώ εκείνο το διάστημα ήμουν φαντάρος. Σε ένα φιλικό σπίτι γνωριστήκαμε. Εκείνη πέρασε στο πανεπιστήμιο, έμεινε στη Θεσσαλονίκη και από τότε είμαστε μαζί. Με γοήτευσε καταρχήν η εξωτερική της εμφάνιση και το γεγονός ότι ήταν πολύ διαφορετική από τις γυναίκες που είχα γνωρίσει. Κανένα από τα παιδιά μας δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική.
Ο Χρήστος σπούδασε επικοινωνία και μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σουηδία και το διδακτορικό του στην Αγγλία. Οταν ήταν φοιτητής έκανε φωνητική και δούλεψε μαζί μου ως τραγουδιστής, αλλά δεν του άρεσε η δουλειά μου. Ο Ραφαήλ ασχολείται με τον αθλητισμό. Παίζει ποδόσφαιρο και έχει σπουδάσει αθλητικές επιστήμες. Ούτε σ’ αυτόν αρέσει η δουλειά μου».