Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Βίκυ Βολιώτη: «Με τον άντρα μου έχουμε σκεφτεί το διαζύγιο»

«Έχουμε σκεφτεί το διαζύγιο με τον άντρα μου» αποκάλυψε...

Ο αστυνομικός-«τέρας» της Βουλής σε σέχτα ανωμαλίας

Ακόμα και τη νοσηρότερη φαντασία, δίνοντας σάρκα και οστά...

Η Ευγενία Σαμαρά έτοιμη για το επόμενο βήμα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο

Έτοιμοι για να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση...

Η «Bora» χτύπησε και τους celebrities

Στο έλεος της φονικής κακοκαιρίας «Bora» βρέθηκε η χώρα...

Tο AIDS τριγυρνά ανάμεσά μας… – Ένας στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας

Τα σοκαριστικά αποτελέσματα έρευνας για τη χώρα μας!

Υγειονομική «βόμβα» είναι ο ένας στους 10 Έλληνες φορείς του AIDS, καθώς δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταφέρει τη θανατηφόρα ασθένεια στους ερωτικούς συντρόφους και συζύγους τους.

Η ανησυχία είναι εύλογη στις πιάτσες του πληρωμένου έρωτα και τους παράνομους οίκους ανοχής, όπου οι εκδιδόμενες κοπέλες δεν υποβάλλονται στις προβλεπόμενες υγειονομικές εξετάσεις. Άγνωστο είναι, επίσης, πόσες από τις «πεταλούδες του έρωτα», τα call girls και τα rent boys, που κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά ή ιντερνετικά, είναι φορείς του AIDS, καθώς δεν καταγράφονται στα εκδιδόμενα πρόσωπα που υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Το αποτέλεσμα είναι ανυποψίαστοι «πελάτες» να μολύνονται με τον ιό, αλλά να μην το γνωρίζουν, κολλώντας στη συνέχεια και τις συζύγους τους, οι οποίες και αυτές ενδέχεται να έχουν… παράνομες σχέσεις. Αυτή η σοκαριστική αποκάλυψη προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία της λοίμωξης HIV/AIDS στην Ελλάδα, με βάση έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Το χειρότερο είναι πως τουλάχιστον το 15% όσων γνωρίζουν πως είναι φορείς δεν κάνει θεραπεία, με αποτέλεσμα να εκθέτει σε κίνδυνο τους ερωτικούς του συντρόφους εν γνώσει του και όχι εν αγνοία του!

Απογοητευτική ιική καταστολή

Απογοητευτικό είναι και το συμπέρασμα της έκθεσης πως, ακόμα και από όσους κάνουν θεραπεία, λίγοι είναι εκείνοι που επιτυγχάνουν ιική καταστολή. Η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση από τις 23 ευρωπαϊκές χώρες που προσκόμισαν στοιχεία. Ποσοστό μόλις 32% των ασθενών έχει ιικό φορτίο αρκετά χαμηλό, ώστε να διατηρείται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αποφεύγουν τις λοιμώξεις.

Μεγάλη υστέρηση παρουσιάζει η χώρα μας και ως προς την προφυλακτική θεραπεία (PrEP) που χορηγείται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Αν και είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση του PrEP εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα μόλις το 2022 εγκρίθηκε η χορήγησή του, ενώ χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να ρυθμιστούν οι σχετικές λεπτομέρειες.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2023. Το ECDC προχώρησε στη σύνταξη της έκθεσης σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει αν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) βρίσκονται κοντά στους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS).

Οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών είναι έως το 2026 το 95% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζει την κατάστασή του, το 95% όσων το γνωρίζουν να κάνει ειδική (αντιρετροϊκή) θεραπεία και το 95% όσων ζουν με τον ιό και κάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία να έχει πετύχει ιική καταστολή. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το 91% των φορέων γνωρίζει την κατάστασή του, το 93% κάνει θεραπεία και το 91% των φορέων που κάνουν θεραπεία έχει επιτύχει ιική καταστολή. Η κατάσταση είναι απογοητευτική στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών των Ε.Ε./ΕΟΧ.

Η χώρα μας ανήκει στις 10 χώρες που απέχουν αρκετά από τους στόχους. Μάλιστα, βρισκόμαστε στην 21η θέση, με μόλις το 83% των φορέων να υποβάλλεται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι υπόλοιποι είναι υγειονομικές «βόμβες», θέτοντας σε κίνδυνο μόλυνσης τους ερωτικούς τους συντρόφους. Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφονται στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα άλλης εθνικότητας (67,9%).

aids_13

Ο «χάρτης» του HIV σε όλη την Ευρώπη

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί πάνω από 778.000 φορείς που ζουν με HIV λοίμωξη σε 26 χώρες. Από αυτές, μόνο η Ρουμανία και η Αυστρία έχουν περάσει τον στόχο του 95% που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη (UNAIDS) ως προς το ποσοστό των φορέων του ιού που γνωρίζει την κατάστασή του. Συνολικά 13 κράτη απέχουν λιγότερο από 5% για να επιτύχουν τον στόχο τού 95%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση μεταξύ των 26 χωρών, απέχοντας 12% από τον στόχο του 95%. Η έκθεση αναφέρει ακόμα πως, από τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, μόλις οι 622.000 υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος είναι 93%, αλλά το ποσοστό κυμαίνεται ανά χώρα από 47% έως σχεδόν 100%. Εννέα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξεπεράσει τον στόχο του 95% του UNAIDS, με καλύτερη τη Νορβηγία, όπου σχεδόν το 100% όσων γνωρίζουν ότι είναι φορείς να κάνει θεραπεία. Επτά χώρες απέχουν έως 5% από το να πετύχουν τον στόχο τού 95%.

Η Ελλάδα ανήκει στις 10 χώρες που απέχουν αρκετά, καθώς βρίσκεται στην 21η θέση, με ποσοστό μόλις 83%! Χειρότερη είναι η κατάσταση ως προς το κατά πόσο οι φορείς του ιού HIV ελέγχουν επαρκώς την ασθένεια. Στην έρευνα του ECDC συμμετείχαν μόνο 23 χώρες, καθώς τα υπόλοιπα επτά ευρωπαϊκά κράτη δεν προσκόμισαν στοιχεία. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, οι 549.676 φορείς στις 23 χώρες που κάνουν θεραπεία έχουν πετύχει ιική καταστολή. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 91% του συνόλου, αλλά κυμαίνεται από 32% έως 99%.

Σε καλύτερη μοίρα είναι οι ασθενείς από 13 χώρες που βρίσκονται κοντά ή έχουν ξεπεράσει το 95% του στόχου τον οποίο έχει θέσει το UNAIDS. Στην Ισλανδία και τη Νορβηγία σχεδόν όλοι οι φορείς του ιού HIV έχουν πετύχει ιική καταστολή. Αντίθετα, στην Ελλάδα ιική καταστολή έχει επιτύχει μόνο το 32% των φορέων, και είμαστε στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 23 ευρωπαϊκές χώρες! Αν στο ποσοστό αυτό προστεθούν και όσοι δεν κάνουν θεραπεία, τότε μειώνεται στο 22%, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 77%…

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με θανατηφόρο ντεκολτέ στο fashion show του Ερωτόκριτου η single (πλέον) Θεοδωροπούλου!

H sexy Ζέτα Θεοδωροπούλου σε εμφάνιση με «θανατηφόρο» ντεκολτέ,...

Στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η βάφτιση του Θεόδωρου junior

Στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, εκεί απ' που ξεκίνησαν όλα, με...

Στεφανίδου αντί Μακρυπούλια τα μεσημέρια στον ΑΝΤ1

Τηλεοπτική βόμβα! Η Τατιάνα Στεφανίδου παίρνει τελικά τη θέση...

Ο Σκάι… έσωσε με «στιλ» την Καραβάτου

Καζάνι που βράζει είναι ο Σκάι τον τελευταίο μήνα...

Γκαλά «Βαβελ» για καλό σκοπό

Fashion show, εξωτικές εμφανίσεις, Τούρκος πρέσβης, εκπρόσωποι πριγκιπισσών, επιχειρηματίες...