Τα εκατομμύρια χάπια που κατασχέθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στην επιχείρηση «Σαρδέλα» από το Λιμενικό, καθ’ υπόδειξη πληροφοριών της ΕΥΠ, από ψαροκάικο στο Λαύριο, περιέχουν την πρεγκαμπαλίνη, την επονομαζόμενη «Δόνα Τζούλια», ακριβώς την ίδια χημική ουσία που τον περασμένο Νοέμβριο σκότωσε τη 16χρονη μαθήτρια στον Βύρωνα.
- Από τον Βασίλη Χήτο
Το φάρμακο στο εμπόριο είναι ευρέως γνωστό ως Lyrica, κοστίζει 1-2 ευρώ το χάπι, καταπολεμά την επιληψία και το άγχος, αλλά σε συνδυασμό με αλκοόλ, κοκαΐνη ή άλλα οπιούχα προκαλεί ένα κύμα ευφορίας, ικανό όμως να σε στείλει στον θάνατο, όπως στην περίπτωση της ανήλικης.
Στέλεχος της Ακτοφυλακής ανέφερε στην «Espresso» πως ο προορισμός αυτής της μεγάλης παρτίδας ήταν η Αλγερία, και μάλιστα το ρεσάλτο στο ψαροκάικο έγινε όταν το πλήρωμα των Αιγυπτίων έλυσε τους κάβους από το λιμάνι του Λαυρίου. Οι έρευνες δείχνουν την ύπαρξη διεθνούς πυρήνα που θέλει να ρίξει στην αγορά και στα μπαρ της Αλγερίας χάπια Lyrica, γνωστά και ως «Δόνα Τζούλια», ένα επικίνδυνο είδος παραισθησιογόνου που χαρακτηρίζεται από συνεχή επίδραση στο μυαλό, η οποία κρατά για μέρες.
Η πληροφορία των Ελλήνων πρακτόρων αποδείχτηκε θησαυρός. Στα αμπάρια βρέθηκαν 500 χαρτοκιβώτια βάρους 3.147,500 kg, που περιείχαν συνολικά 3.750.000 κάψουλες (της δραστικής-φαρμακευτικής ουσίας BREGABALIN NERVIGESIC). Τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου ανακρίνουν κυρίως τον Αιγύπτιο «παράξενο ταξιδιώτη», που την ίδια ημέρα αφίχθη στο αεροδρόμιο των Σπάτων και έφυγε «γραμμή» για το λιμάνι του Λαυρίου. Τα βήματά του ακολουθούσαν άντρες της ΕΥΠ, που άφησαν το «θήραμα» να τους οδηγήσει μέχρι τη φωλιά του.
Από εκεί και πέρα ανέλαβε το Λιμενικό, που συνέλαβε άλλους δύο Αιγυπτίους ως πλήρωμα του ιδιωτικού σκάφους το οποίο έφερε σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το «ντου» έγινε με τον απόπλου, τις βραδινές ώρες της 21ης Μαρτίου 2024, αφού το ψαροκάικο θα έβγαινε στα ανοιχτά υποτίθεται για να αλιεύσει σαρδέλες…
Η ουσία που σκότωσε τη 16χρονη στον Βύρωνα
Η πρεγκαμπαλίνη-Lyrica, μεταξύ άλλων, είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον νευροπαθητικό πόνο, την ινομυαλγία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών αλλά και τη γενικευμένη διαταραχή άγχους. Η ίδια χημική ουσία είχε ανιχνευτεί στο αίμα της 16χρονης, που φίλοι της τη βρήκαν αναίσθητη μέσα στη διώροφη μονοκατοικία της οδού Επταλόφου, στον Βύρωνα, στις 5 Νοεμβρίου 2023.
Συγκλονιστικός ήταν ο διάλογος των δύο φίλων της 16χρονης, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι είχε συμβεί. Στα μηνύματα που αντάλλαξαν αναρωτιούνταν αν τα αίματα στη μύτη του κοριτσιού ήταν από κάποιο χτύπημα.
«-Δεν παίζει να τη χτύπησε κανείς…
– Αυτό.
– Πάνω ή κάτω την είδες;
– Πάνω.
– Στο κρεβάτι;
– Στον καναπέ.
– Ολοι εκεί ήσασταν;
– Ναι, αλλά εγώ κοιμόμουν μέσα.
– Ακουσες καμιά φασαρία, τίποτα τέτοιο πριν;
– Και με ξύπνησαν και τη βρήκα έτσι. Οχι.
– Ή να ήταν κανείς φρικαρισμένος».
Φίλος της 16χρονης, παρότι γνώριζε πως η ανήλικη είχε καταναλώσει κοκτέιλ με διαφορετικές επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες, αναρωτιέται: «Ρε φίλε, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι χτύπησε σε κανένα έπιπλο, λιποθύμησε και απλά έτρεξε πολύ αίμα». Πέρυσι, παραμονές της 25ης Μαρτίου, η Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών απέτρεψε μεγάλη προσπάθεια να πλημμυρίσει η Αλγερία με δισκία Lyrica, καθώς κατέσχεσε 1.600.000 ψυχοτρόπες κάψουλες λαθραία από γειτονική χώρα, σύμφωνα με τις ομολογίες ατόμων που εμπλέκονταν στο κύκλωμα.
Η αγορά συνθετικών ναρκωτικών αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια, με τις κατασχέσεις να αυξάνονται. Το λαθρεμπόριο πρεγκαμπαλίνης είναι μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση στο Αλγέρι, αφού ως συνθετικό ναρκωτικό είναι εύκολα προσβάσιμο λόγω της φθηνής τιμής του. Οι αποστολές εμπορευματοκιβωτίων σε μεγάλα λιμάνια του Βορρά, στο Αλγέρι, στο Οράν και στην Ανάμπα, είναι ένας τρόπος με τον οποίο το εμπόρευμα διεισδύει στην Αλγερία, με εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα να διακινείται επίσης λαθραία στην ξηρά, είτε από την Τυνησία είτε από τις χώρες στη «ζώνη του Σαχέλ», όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Μαυριτανία, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι. Η κατανάλωση συνθετικών ναρκωτικών γίνεται πάντως πιο συχνή και στους νέους της Ευρώπης ακόμη και από την κάνναβη.