Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το καμπανάκι του κινδύνου για την επικινδυνότητα του TikTok στον πόλεμο κατασκοπίας με την Κίνα, για να οδηγήσει τελικά στο πρώτο επίσημο βήμα για την απαγόρευση στις ΗΠΑ ή την αναγκαστική πώληση του κινεζικού social media.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ενδεικτικό είναι ότι πριν από την υπερψήφιση νομοσχεδίου το Σάββατο από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, για να απαγορευτεί ή να πωληθεί το TikTok, ο πρόεδρος της επιτροπής Μίχαελ ΜακΚολ χαρακτήρισε το TikTok «κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας στα κινητά». Ο στόχος της Κίνας, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, είναι να παρακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί τις προσωπικές πληροφορίες της Αμερικής.
Για να φτάσουμε στο σημείο ρήξης των Αμερικανών με το TikTok, είχε προηγηθεί νόμος που έθεσε σε ισχύ η Κίνα το 2017. Ο νόμος εξαναγκάζει όλες τις μεγάλες εταιρίες να παραδώσουν στην κινεζική κυβέρνηση οποιαδήποτε πληροφορία θεωρηθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Ανάμεσα στις μεγάλες κινεζικές εταιρίες είναι και η ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η Κίνα μπορεί να πάρει στα χέρια της όλες τις προσωπικές πληροφορίες για τους 170.000.000 Αμερικανούς που, σύμφωνα με τη «New York Post», χρησιμοποιούν το TikTok. Οπως προειδοποίησε το FBI το 2022, η συλλογή μεγάλης ποσότητας προσωπικών πληροφοριών από την Κίνα μέσω του TikTok αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε χρήστης της κινεζικής εφαρμογής με πολύ σύντομα βίντεο, τι μάρκας κινητό κατέχει, ποιες άλλες εφαρμογές χρησιμοποιεί, αλλά και το ιστορικό του στο διαδίκτυο. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Κίνα μέσω του TikTok ακόμη και τα δαχτυλικά αποτυπώματα που χρησιμοποιεί ο χρήστης στο κινητό του.
Η απειλή θεωρείται τόσο μεγάλη στις ΗΠΑ που πέρυσι τον Ιούνιο η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στους αξιωματούχους της να εγκαταστήσουν το TikTok στα κινητά τους. Αυτό διότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται κάθε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, αλλά ενδεχομένως και να ανακαλύψουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες μέσω των οποίων να τον εκβιάσουν για να γίνει κατάσκοπός τους.
Απειλή για τις ΗΠΑ θεωρείται επίσης ο εθιστικός αλγόριθμος με τον οποίο λειτουργεί το TikTok. Οπως αναφέρει η MailOnline, ο αλγόριθμος είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να επιτρέπει στην Κίνα να κάνει στοχευμένες επικοινωνιακές εκστρατείες στις ΗΠΑ. Η Κίνα θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί για να παραπληροφορήσει και να προωθήσει το μίσος στην αμερικανική κοινή γνώμη, ακόμη και να επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Καμπανάκι από διάσημο ΤikToker
Υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς tiktoker με 1.100.000 followers, παρόλο που ζει από τα έσοδα από τα κωμικά βίντεό του στο κινεζικό social media.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο για την απαγόρευση στις ΗΠΑ ή την πώληση του TikTok γίνει νόμος, αφού πρώτα εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία και υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο κωμικός Ζακ Ζέιτζ Φοξ θα χάσει τα έσοδά του. Ωστόσο, δήλωσε στη «New York Post» ότι η παραπληροφόρηση και η διάδοση μηνυμάτων μίσους που βλέπει στο TikTok τον έχουν πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κατεβάσει μια και καλή ρολά. «Εχω τρομοκρατηθεί με όσα βλέπω στο TikTok» είπε ο Φοξ στην αμερικανική εφημερίδα, αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση που διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς. Εξήγησε ότι τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, το TikTok έχει μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για τις μεγαλύτερες πηγές παραπληροφόρησης. «Είναι σαν κάτι να συμβαίνει με τον αλγόριθμο ο οποίος προσπαθεί να ρίξει λάσπη στη Δύση» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι είναι υπέρ της απαγόρευσης του TikTok διότι εκατομμύρια νέων θα αποκοπούν από τις πληροφορίες που τροφοδοτεί η Κίνα και θα στραφούν σε πηγές ενημέρωσης οι οποίες, παρόλο που δεν είναι τέλειες, προσπαθούν σε κάποιον βαθμό να επιβεβαιώσουν τις ειδήσεις.