Πρώτη φορά ασθενής με δύο σοβαρές παθήσεις στο τελικό στάδιο, που της άφηναν λίγες εβδομάδες ζωής, υποβλήθηκε με επιτυχία σε διπλή χειρουργική επέμβαση, αποκτώντας «μηχανική καρδιά» και νεφρό γουρουνιού, που της έδωσαν νέα ζωή.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Για την 54χρονη Λίζα Πιζάνο ο διαβήτης ήταν το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε, καθώς έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και από νεφρική ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο, σύμφωνα με τη «New York Post». Οι γιατροί του NYU Langone στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ που την εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν δεν βρισκόταν τρόπος να λυθεί το πρόβλημα στην καρδιά και στους νεφρούς, ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει.
Η Πιζάνο, που έχει παιδιά και εγγόνια, έδωσε τη συγκατάθεσή της να χειρουργηθεί με τεχνική που θα εφαρμοζόταν πρώτη φορά, δηλώνοντας ότι «στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν πιάσει, θα λειτουργήσει για τον επόμενο ασθενή», καθώς οι γιατροί θα καταλάβουν τι έκαναν λάθος. Ο δρ Nader Moazami ανέλαβε να τοποθετήσει πρώτα μια μηχανική αντλία στην καρδιά της, ώστε να συνεχίσει να χτυπάει χωρίς προβλήματα. Στη συνέχεια ο δρ Robert Montgomery έβαλε στην Πιζάνο μόσχευμα νεφρού που είχε ληφθεί από γουρούνι.
Σε ακόμη μία πρωτοπορία, ο νεφρός γουρουνιού που μεταμοσχεύτηκε έφερε μόνο μία τροποποίηση στο DNA του, αντίθετα από τις ελάχιστες αντίστοιχες επεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν, όταν το μόσχευμα είχε πολλές γενετικές τροποποιήσεις. Χαμογελαστή στο κρεβάτι του νοσοκομείου μετά την επέμβαση, η Πιζάνο ευχαρίστησε τους γιατρούς. Φανερά συγκινημένος, ο σύζυγός της Τοντ, με τον οποίο είναι ζευγάρι από το λύκειο, έσπευσε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όλο το ιατρικό προσωπικό.