Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι επιχειρηματιών που έχουν ορθοποδήσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αχιλλέα Πλακίδα, ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της διασκέδασης. Μάλιστα, το μπαρ Γορίλας, το οποίο λειτουργεί στα Ανω Λαδάδικα από το 2016, τρία μόλις χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του είχε συμπεριληφθεί στα 500 καλύτερα μπαρ του κόσμου.
Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, που είναι συνεπής όσον αφορά τους φόρους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της επιχείρησής του, έχει απογοητευτεί τα τελευταία δύο χρόνια από την αντιμετώπιση που υφίσταται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η άκριτη επέκταση των Airbnb, με αποτέλεσμα η περιοχή των Λαδάδικων, που είναι τόπος νυχτερινής διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, τώρα να είναι γεμάτη με πολυτελή διαμερίσματα για να μένουν τουρίστες, αν και μέχρι πρότινος ήταν βιομηχανική περιοχή. Οι τουρίστες που μένουν στα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στα -μέχρι πρότινος μη κατοικήσιμα- Λαδάδικα ενοχλούνται από την ηχορύπανση, με αποτέλεσμα να θέλουν να… διώξουν τα καταστήματα που λειτουργούν στην περιοχή.
Ξέσπασμα
Ο ιδιοκτήτης του Γορίλα ξέσπασε με ανάρτησή του στο facebook, καυτηριάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού δήμου, που αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην εκτενή ανάρτησή του ο Αχιλλέας Πλακίδας αναφέρεται στο πώς έχτισε το μπαρ το 2016 «σε μια βιοτεχνική και ακατοίκητη περιοχή, αυτήν των Ανω Λαδάδικων, όπου το μόνο ζωντανό στοιχείο που κυκλοφορούσε μετά τις 6 το απόγευμα στον δρόμο που τον φιλοξενεί αλλά και στις κάθετες αυτού ήταν μερικά ποντίκια στα υπόγεια εγκαταλειμμένων γειτονικών καταστημάτων και μισογκρεμισμένοι τοίχοι παλιών βιοτεχνιών στους επάνω ορόφους. Μια περιοχή απρόσιτη, αφώτιστη, ξεγραμμένη». Η περιοχή αναγεννήθηκε με τη δημιουργία του Γορίλα.
Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο bartender επιχειρηματίας, «ασφαλίζει πλήρως το προσωπικό του και πληρώνει μέχρι τελευταίου ευρώ το κόστος αυτού, πληρώνει και μηδενίζει κάθε τρίμηνο τον ΦΠΑ, έχει φτιάξει διαχρονικές και πλούσιες σε εμπιστοσύνη σχέσεις με τους προμηθευτές του, επειδή, μάντεψε, πληρώνονται στην ώρα τους, πληρώνει τη ΔΕΗ του καταστήματός του χωρίς να την κλέβει, πληρώνει τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδοποιών των κομματιών που ακούγονται στο μπαρ αλλά και τα δικαιώματα των συγγενών αυτών, ετήσια κινεί τις οποίες νόμιμες διαδικασίες χρειάζονται για την έκδοση παράτασης μουσικής, προκαταβάλει το ενοίκιο του μπαρ του, πληρώνει τα δημοτικά τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα που αναλογούν στο μπαρ του και, το σημαντικότερο όλων, οι λογαριασμοί όλων των παραπάνω έχουν στο πάνω μέρος αποτυπωμένο ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΜΟ ΟΝΟΜΑ».
Ολα αυτά έως πριν από δύο χρόνια, όταν άρχισε ένα ανελέητο «σαφάρι» ελέγχων για τις αποδείξεις και τα ντεσιμπέλ που ενοχλούν τους ενοίκους των νεόκτιστων Airbnb. Ο Αχιλλέας Πλακίδας περιγράφει: «Τα τελευταία δύο χρόνια με νοιάζει μόνο να κυνηγάω τις αποδείξεις στα τραπέζια των πελατών, μπας μου ξεφύγει κάποια και εκτεθώ σε έλεγχο. Με ενδιαφέρει και παρακαλάω να μην αρρωστήσει κάποιος/κάποια από το προσωπικό και χρειαστεί να θέσουμε έκτακτα ωράρια, μια και κάτι τέτοιο “θα έλκυε ελέγχους”, σύμφωνα με το ελεγκτικό όργανο. Εχω στραμμένο μόνιμα το βλέμμα μου στην αρχή του δρόμου, μήπως και έρθει η Αστυνομία και με γράψει για τα παραπάνω από τα 80 ντεσιμπέλ ήχου που εκπέμπουν τα ηχεία του μπαρ μου, υπουργική απόφαση-υγειονομική διάταξη του 1985, και ενοχληθεί μια μη κατοικήσιμη από τον νόμο περιοχή, που πλέον κοσμείται από εκατοντάδες Airbnb. Σήμερα, που γράφω αυτό, μπήκε αστυνομικός με πολιτικά ρούχα στο μπαρ με κρυμμένο το όργανο μέτρησης στο πουκάμισό του. Για να μην παρεξηγηθώ, τα Airbnb δεν μου φταίνε σε τίποτα, αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που δεν σκέφτηκε τη συνύπαρξή τους με τα πολλά πλέον μπαρ της ευρύτερης περιοχής».
Καταλήγοντας λέει απογοητευμένος: «Ξέρεις τι έχει γίνει 8,5 χρόνια μετά; Μίσησα αυτό που τόσο αγάπησα. Μίσησα το ίδιο μου το επάγγελμα. Αυτό που με έκανε χαρούμενο, αυτό που μου άνοιξε ορίζοντες, αυτό που με έκανε δημιουργικό». Η κατάθεση ψυχής του ιδιοκτήτη του Γορίλα συγκέντρωσε πάνω από 2.000 likes και κοινοποιήσεις από πολίτες που διασκεδάζουν στο κατάστημά του, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που βιώνουν τα τελευταία χρόνια τη φοροεπιδρομή και την άλωση της Θεσσαλονίκης από τα Airbnb, τα οποία έχουν «φυτρώσει» σαν μανιτάρια, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της πόλης.