«Στον αέρα» είναι μέχρι και σήμερα το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα άτομα με αναπηρία, καθώς, αν και διανύουμε τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, οι αρμόδιοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν καθυστερήσει και δεν έχει προχωρήσει η έκδοση του ΦΕΚ με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν θα προλάβουν οι δήμοι να ετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις που θα υποδεχτούν τους κατασκηνωτές.
- Από τον Βασίλη Τζήμτσο
Την ίδια ώρα, στο… έλεος του Θεού έχουν αφήσει τις οικογένειες παιδιών με ειδικές ανάγκες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) του υπουργείου Εργασίας, καθώς «ξέχασαν» να ενημερώσουν ποιοι «κόπηκαν» από τα vouchers.
Οι μέχρι πέρυσι δικαιούχοι έμαθαν μόλις προχθές, κατά διαβολική σύμπτωση μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, ότι τα παιδιά τους δεν δικαιούνται voucher για να πάνε στην κατασκήνωση της επιλογής τους. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο προΐσταται η Δόμνα Μιχαηλίδου, δεν ενημέρωσαν τις οικογένειες ΑμεΑ πριν από τις εκλογές, προφανώς για να γλιτώσουν την… κατακραυγή. Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα στη νέα κατασκηνωτική περίοδο είχε κρούσει η «Espresso» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στις 15 Μαΐου, αποκαλύπτοντας τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα καλοκαίρια σε εγκαταστάσεις που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Διαβάστε επίσης: Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Πινγκ πονγκ ευθυνών για ΑμεΑ κατασκηνώσεις τύπου «Σπιναλόγκα»
Τότε, είχαμε φέρει στο φως καταγγελίες συνοδών ΑμεΑ για την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων του Δήμου Μαραθώνα στον Αγιο Κοσμά, που δύνανται να φιλοξενήσουν συνολικά 1.500 άτομα σε πέντε περιόδους. Μεταξύ άλλων είχαμε φέρει στο φως παιδική χαρά με κούνιες και μονόζυγα που κουνιούνται συθέμελα, εγκαταλειμμένες τουαλέτες, ενώ δεν υπήρχε ούτε μία ομπρέλα στην παραλία, με αποτέλεσμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες να παραμένουν επί ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο… Εξάλλου, το περασμένο καλοκαίρι εικόνες ντροπής αντίκρισαν όσοι συμμετείχαν στην κατασκήνωση Μπούκα στην Αμφιλοχία, με τρύπια στρώματα, σκουριασμένα ντους, βουλωμένες τουαλέτες, σπασμένους καναπέδες και γενικότερα άθλιες συνθήκες διαβίωσης παιδιών και μεγαλύτερων ατόμων με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη δομή.
Θέμα ημερών
Τα προβλήματα αυτά είχαμε θέσει τηλεφωνικά στις 14 Μαΐου στην αρμόδια γενική γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίνα Στέφου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας κατασκηνωτικής περιόδου. Η κυρία Στέφου μάς είχε πει πως είναι θέμα ημερών η έκδοση της ΚΥΑ που θα αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα! Εναν μήνα μετά τη συνομιλία μας η ΚΥΑ δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί…
Το μόνο που ανακοινώθηκε, συμπτωματικά την ίδια ημέρα, ήταν ένα Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Πετραλιάς υπέγραψαν την ΚΥΑ που αφορά τις εγγραφές των κατασκηνωτών – πλην των ατόμων με αναπηρίες. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ακόμα περιμένουν, έναν μήνα μετά. Λες και είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού… Την καθυστέρηση υλοποίησης του φετινού κατασκηνωτικού προγράμματος επισημαίνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), η οποία ορίζεται κάθε χρόνο ως υπεύθυνη για τη διαχείριση των κατασκηνώσεων ως προς τους συνοδούς των ατόμων με ειδικές ανάγκες και τη σίτισή τους.
Μάλιστα, με αφορμή τα… παρατράγουδα σε κατασκηνώσεις τα προηγούμενα χρόνια, ρίχνουν το… μπαλάκι στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου και έγκαιρης επικύρωσης των απαραίτητων προδιαγραφών και της καταλληλότητας των συνθηκών (εγκαταστάσεις, υποδομές, εξοπλισμός, υλικά, μέσα κ.ά.) για τη φετινή λειτουργία των κατασκηνώσεων των δήμων που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία. Το απάνθρωπο πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας αντιμετώπισε ένα 16χρονο αγόρι με αυτισμό, το οποίο δεν θα συμμετέχει αυτό το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις, καθώς οι αρμόδιοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) «ξέχασαν» να ενημερώσουν τη μητέρα του ότι είχε υποβάλει λανθασμένα την αίτηση, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Το παιδί πήγαινε κάθε καλοκαίρι σε κατασκήνωση της επιλογής του με voucher, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας. Ομως αυτή τη φορά το… μπλόκαραν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οπως κάθε χρόνο, η μητέρα του υπέβαλε ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση. Ολο αυτό το διάστημα κανείς δεν της είπε ότι είχε απορριφθεί προκειμένου να υποβάλει ένσταση, με αποτέλεσμα να παρέλθει η σχετική προθεσμία.
Απάνθρωπη μεταχείριση
Οταν αναζήτησε προχθές την τύχη της αίτησής της στο υποκατάστημα της ΔΥΠΑ στους Αγίους Αναργύρους, της είπαν πως δεν ενημερώθηκε γιατί ήταν… συστημικό το πρόβλημα. Δεν την ενημέρωσαν πως απορρίφθηκε η αίτησή της γιατί δεν είχε ένσημα, αν και έχει ο σύζυγός της. Αν την είχαν ενημερώσει εγκαίρως θα μπορούσε να διορθώσει την αίτηση ο πατέρας του παιδιού… Ομως αδιαφόρησαν και τώρα παρήλθε η προθεσμία, με αποτέλεσμα το παιδί να μείνει εκτός κατασκηνώσεων!
Η Μ.Μ., απεγνωσμένη μητέρα παιδιού ΑμεΑ, περιέγραψε στην «Espresso» την απάνθρωπη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι γραφειοκράτες του πρώην ΟΑΕΔ: «Κάναμε την αίτηση για voucher και τώρα μας λένε δεν εγκρίθηκε. Ούτε καν μας πήραν τηλέφωνο να κάνουμε ένσταση. Το λάθος, λέει, ήταν συστημικό και ήταν πολλοί γονείς. Το παιδί μου είναι ΑμεΑ. Εχει γνωστοποίηση από το ΚΕΠΑ. Απαγορεύεται να μην εγκριθεί σε παιδί ΑμεΑ να μην πάει κατασκήνωση».
Οπως καταγγέλλει, οι υπάλληλοι της φέρθηκαν απαξιωτικά. «Μου είπαν “δεν είστε οι μόνοι γονείς”. Ενα παιδί ΑμεΑ είναι. Κανένας σεβασμός. Δεν είχαν ούτε καν το φιλότιμο να μας ειδοποιήσουν για να κάνουμε ένσταση» μας διηγήθηκε η γυναίκα. Στην ερώτηση γιατί απορρίφθηκε η αίτηση, της απάντησαν πως είναι άνεργη. Ομως και πέρυσι ήταν άνεργη, αλλά τότε είχε γίνει δεκτή η αίτησή της.
«Μου είπαν ότι δεν εγκρίθηκε γιατί δεν είχα κανένα ένσημο μέσα στη χρονιά. Αφού είμαι άνεργη… Και πέρυσι ήμουν άνεργη, αλλά την εγκρίνανε» μας λέει. Τώρα που ανέλαβε η Δόμνα Μιχαηλίδου φαίνεται πως οι αρμόδιοι εξαντλούν την αυστηρότητά τους στις οικογένειες ΑμεΑ…