Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Μαρίνα Ψάλτη: «Με τη Μαρινέλλα δεν είμαστε φίλες, είμαστε οικογένεια»

Η Μαρίνα Ψάλτη κάθισε στον καναπέ της εκπομπής Super...

«Άγιος έρωτας»: Σανίδα σωτηρίας για την Χλόη ο π. Νικόλαος

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Άγιος...

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Στις παραστάσεις του Μάρκου Σεφερλή έχω γελάσει και έχω περάσει...

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Το Πρωινό»...

Τζένη Θεωνά: «Θέλουμε πολύ δεύτερο παιδάκι, αλλά αισθανόμαστε και πανικό»

Η Τζένη Θεωνά παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Happy...

Περίπατος στο Διάστημα με… πάνες και μελανιές!

Οσα αποκαλύπτει στο βιβλίο της η θρυλική αστροναύτισσα Κάθριν Κόουλμαν, που έμεινε για έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Να περπατήσει στο Διάστημα είναι το όνειρο κάθε αστροναύτη, όπως όμως αποκαλύπτει η θρυλική αστροναύτισσα Κάθριν Κόουλμαν στο νέο βιβλίο της, η πραγματικότητα για τους διαστημικούς περιπάτους είναι πολύ πιο ωμή και επώδυνη από ό,τι φαντάζονται.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Στο βιβλίο «Sharing Space» η αστροναύτισσα που το 2010 έμεινε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες αναφέρει ότι στο τέλος κάθε διαστημικού περιπάτου το σώμα της ήταν γεμάτο μελανιές, γδαρσίματα και πληγές που αιμορραγούσαν. Ολα αυτά εξαιτίας της διαστημικής στολής, που δεν ήταν σχεδιασμένη για γυναίκες, ούτε για το ύψος της. Αποκαλύπτει δε ότι τις έξι ώρες που διαρκούσε ο «περίπατος» φορούσε πάνα για ενηλίκους.

diastima4743

«Πάντα εκπλησσόμουν όταν έβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέφτη» ύστερα από ένα διαστημικό περίπατο, γράφει η Κόουλμαν σε απόσπασμα που δημοσιεύει η «Daily Mail». «Τα χέρια και τα πόδια μου ήταν γεμάτα με κόκκινες και μοβ μελανιές και γδαρσίματα» εξηγεί, προσθέτοντας: «Κάποιες φορές έχανα αίμα από το σημείο που η στολή και εγώ χτυπούσαμε, όταν προσπαθούσα να πάρω μια δύσκολη θέση». Η 63χρονη Αμερικανίδα συνέχισε γράφοντας ότι τα δάχτυλά της ήταν πρησμένα, διότι ήταν πιεσμένα για ώρες μέσα στα γάντια της στολής. Συχνά το δέρμα γύρω από τα νύχια ήταν μελανιασμένο, ενώ κάποιες φορές, όταν έβγαζε τη στολή, διαπίστωνε ότι χωρίς να το αντιληφθεί είχε χάσει ένα νύχι, ενώ έκανε εργασίες συντήρησης έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

diastima0474

Περιγράφοντας την πολύπλοκη διαδικασία που ακολουθούσε για να φορέσει τη διαστημική στολή πριν περπατήσει στο Διάστημα, συνήθως για έξι ώρες, η Κόουλμαν τόνισε ότι το πρώτο που φορούσε ήταν μια πάνα για ενηλίκους. «Μπορεί να μην τη χρειαστείς, αλλά είναι για ασφάλεια, για κάθε ενδεχόμενο» έγραψε. Τόνισε όμως ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε θα λυθούν με τη νέα διαστημική στολή της NASA, την οποία θα φορέσει του χρόνου η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στο φεγγάρι με την αποστολή «Artemis 2».

diastima04742

«Σαφαρι» εξωγηινων με σουπερ τηλεσκοπιο

Το διαστημικό τηλεσκόπιο νέας γενιάς που αναπτύσσει η NASA θα καταφέρει να βρει αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινων σε άλλους πλανήτες «κατά τη διάρκεια της ζωής μας», υποστηρίζει αστροφυσικός που εργάζεται στο πρόγραμμα.

Η δρ Τζέσι Κρίστιανσεν εργάζεται στο πρότζεκτ για τη δημιουργία του διαστημικού τηλεσκοπίου Παρατηρητήριο Κατοικήσιμων Κόσμων, HWO (Habitable Worlds Observatory), το οποίο θα σκανάρει εξωπλανήτες για ενδείξεις εξωγήινης ζωής. Η χρηματοδότησή του με 16.250.000 ευρώ αρχίζει εντός του καλοκαιριού, με στόχο τα όργανα του τηλεσκοπίου να είναι σε θέση να εντοπίσουν «βιοενδείξεις» σε εξωπλανήτες. Πρόκειται για ειδικά αέρια, τα οποία παράγονται μόνο από έμβια όντα, οπότε θα είναι ενδεικτικά της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Η δρ Κρίστιανσεν πιστεύει ότι την οριστική απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχουν εξωγήινοι θα τη λάβουμε «κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

diastima04741

Υπολόγισε ότι από τη στιγμή που το νέο τηλεσκόπιο θα τεθεί σε λειτουργία, το 2040, θα περάσει μόνο λίγος χρόνος μέχρι να εντοπίσει ή όχι την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Μάλιστα ένας εξωπλανήτης είναι ο πρώτος υποψήφιος για ανάλυση από το HWO, καθώς ήδη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος βρίσκεται 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κλαούντια Ζαΐμη: Από τις ταινίες του Σειρηνάκη, στο «Power of love»

Αποκαλύψεις-φωτιά και με φωτογραφικά πειστήρια για το «ροζ» παρελθόν...

Όσα έγιναν στο γαμήλιο πάρτι της Θεοδώρας στα ιστορικά «Αστέρια»!

Οι κυρίες πέταξαν τα ακριβά τους γοβάκια, οι κύριοι...

Κατακεραύνωσε τον πατέρα του στην κατάθεσή του ο τρίτος γιος του ισοβίτη Πέτρου Μιχαλεάκου

Γροθιά στο στομάχι δίνουν όσα αποκαλύπτονται μέσα από τις...

Η πρωταγωνίστρια στον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα ποζάρει με περίστροφο μέσα στο σχολείο της

Απίστευτες σκηνές και περιστατικά που μοιάζουν βγαλμένα από την...

Στο Island της Αθηναϊκής Ριβιέρας η Παπαδάκη μετά τη σύλληψή της για αρπαγή ανηλίκων

Σε ένα από τα γνωστότερα παραλιακά νυχτερινά κέντρα διασκέδασε...

Έξαλλη η Ανθή Βούλγαρη: «Αυτό το fake πρέπει να σταματήσει»

Αρκετές είναι οι συζητήσεις και τα αρνητικά σχόλια γύρω...