Αθώος κατά πλειοψηφία για το αδίκημα του βιασμού αλλά ένοχος για το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια, το οποίο διέπραξε σε ηλικία 29 ετών σε βάρος της 12χρονης τότε μαθήτριάς του Αμαλίας, κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ο 40χρονος σήμερα προπονητής ιστιοπλοΐας.
Πρόκειται για υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί πρώτη στο πλαίσιο του ελληνικού #ΜeΤoo, με την ολυμπιονίκη μάλιστα Σοφία Μπεκατώρου να στέκεται στο πλευρό της νεαρής παθούσας, η οποία σήμερα είναι 23 ετών. Μετά την απόφαση επί της ενοχής η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε στον κατηγορούμενο ότι του επιβάλλεται κάθειρξη 13 ετών, χωρίς αναστολή, όπως ακριβώς και πρωτόδικα. Ετσι, μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας ο κατηγορούμενος πήρε τον δρόμο της επιστροφής στις φυλακές, στις οποίες βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2021, όταν είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση.
Η απόφαση που εξέδωσαν χθες δικαστές και ένορκοι του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι ακριβώς ίδια με αυτή που είχε εκδώσει και το πρωτόδικο δικαστήριο. Μάλιστα, στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε ούτε και τώρα κανένα ελαφρυντικό. «Πρόκειται για μακροχρόνια περίπτωση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Ο κατηγορούμενος δεν μετάνιωσε. Ελεγε ότι μετάνιωσε, αλλά μετά έβαζε ένα αλλά, δηλαδή δικαιολογούσε τον εαυτό του» ανέφερε η πρόεδρος του Εφετείου, εξηγώντας τους λόγους που το δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή που επέβαλε στον 40χρονο. Απούσα χθες από το δικαστήριο ήταν πάντως η νεαρή καταγγέλλουσα, η οποία σε κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών που είχε δώσει είχε περιγράψει τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια του κατηγορουμένου και ενώ εκείνος την προπονούσε στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.
Ωστόσο, παρά την καταδίκη του για το κακούργημα της ασέλγειας ο 40χρονος κρίθηκε κατά πλειοψηφία αθώος (6-1) από το αδίκημα του βιασμού, με την πρόεδρο του Εφετείου, η οποία αποτέλεσε τη μειοψηφία, να κάνει λόγο για αμφιβολίες που γεννήθηκαν στα μέλη της έδρας, καθώς το δικαστήριο δεν είχε στα χέρια του ούτε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή άλλα στοιχεία ώστε να «ζυγίσει» την υπόθεση. «Ο βιασμός μάς απασχόλησε ιδιαίτερα. Οι πράξεις αυτές γίνονται κρυφά. Ο δράστης είναι μόνος του με το θύμα. Πώς θα βγάλουμε, λοιπόν, εμείς απόφαση ότι η πράξη έγινε χωρίς άλλο μάρτυρα; Εχουμε τον λόγο του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή εκτιμήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος για να προσθέσει: «Εχουμε έναν κατηγορούμενο, που από την πρώτη στιγμή σχεδόν λέει τα ίδια πράγματα, και την παθούσα, που στις καταθέσεις της μπερδεύεται ως προς τον χρόνο ή τον τόπο. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν λέει την πλήρη αλήθεια. Κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου στο δίκαιό μας και όταν γίνεται μια δίκη ο κατηγορούμενος είναι στη γωνία. Πρέπει να το κάνουμε αυτό σε κάθε δίκη γιατί δεν ξέρουμε ποτέ θα βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση. Και πρέπει να το διαφυλάττουμε αυτό. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι για να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο».