Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Σόφη Ζαννίνου: «Έχω ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την κόρη μου και με...

Η Σόφη Ζαννίνου παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό...

Μαρία Σολωμού: «Υπήρχε πολύ βρίσιμο, ήταν προσβλητικό»

Η Μαρία Σολωμού φέτος πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α....

«Grand Hotel»: Η Κυβέλη είναι έξαλλη με τον Ρήγα

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Grand...

Δεν μας έφτανε τόσο, θέλει και ένα μισάωρο από το «Καλημέρα, Ελλάδα»...

Επεκτατικός ο ένας, σκληρό καρύδι ο άλλος! Ανένδοτος είναι...

Τέμπη: Δίωξη του εισαγγελέα στην πρόεδρο της ΡΑΣ και σε υπαλλήλους της Πυροσβεστικής

41 στο βαγόνι των ευθυνών

Ποινική δίωξη άσκησε χθες ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας στην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) Ιωάννα Τσιαπαρίκου για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Η δίωξη έρχεται μετά την έρευνα του εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ο οποίος στην πολυσέλιδη διάταξή του διαπιστώνει ποινικές ευθύνες στο πρόσωπό της για ενέργειες και παραλείψεις σχετικά με την ασφαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

tempi31074

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα την ποινική δίωξη της Ιωάννας Τσιαπαρίκου είχε ζητήσει από την Εισαγγελία Εφετών ο εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η πρόεδρος της ΡΑΣ γνώριζε τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, αλλά δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.

Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σε τρεις προανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την έρευνά τους μετά τη σύγκρουση, αλλά και σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επίσης για τη διαχείριση της έρευνας μετά τη σύγκρουση. Η δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης συγγενών θυμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο ο εισαγγελέας αποφάσισε την αρχειοθέτηση των πράξεων που αφορούν τους ιατροδικαστές και τους δικαστικούς πραγματογνώμονες.

Με την πρόεδρο της ΡΑΣ και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους οι κατηγορούμενοι για το δυστύχημα ανέρχονται πλέον στους 41. Να σημειωθεί ότι στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής ασκήθηκε επίσης δίωξη πριν από μερικές μέρες για τις ενέργειες στον χώρο μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

tempi310741

Η Ιωάννα Τσιαπαρίκου έχει διατελέσει πρόεδρος της ΡΑΣ από τον Ιούλιο του 2017 έως τις 28/2/2023, όταν σημειώθηκε η φονική σύγκρουση των τρένων λόγω των ελλιπών συστημάτων ασφαλείας, όπως αυτά της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου. Αναλύοντας τις ευθύνες της κυρίας Τσιαπαρίκου, ο εφέτης ανακριτής είχε αναφέρει σχετικά στην πολυσέλιδη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας: «Στα πλαίσια των ανωτέρω καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της η πρόεδρος της ΡΑΣ προέβη εξακολουθητικά στις ακόλουθες παραλείψεις της κατά την έννοια του άρθρου 15 ΠΚ, οι οποίες φρονούμε τελούν σε άμεσο αιτιώδη σύνδεσμο με το αποτέλεσμα του ως άνω σιδηροδρομικού δυστυχήματος που διερευνούμε.

tempi0564

Ειδικότερα, παρόλο που ως πρόεδρος της Αρχής (ΡΑΣ) τελούσε πλήρη γνώση ότι ο διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας ΟΣΕ Α.Ε. δεν διατηρούσε διά της ανωτέρω γενικής διεύθυνσης αυτού και των υπ’ αυτής ως άνω διευθύνσεων, ως είχε κατά νόμο υποχρέωση, σε πλήρη λειτουργία τα κάτωθι συστήματα ασφαλείας, επικοινωνίας και διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας επί του δικτύου του ΟΣΕ Α.Ε., μη ανατάσσοντας έγκαιρα και άμεσα βλάβες-δυσλειτουργίες των συστημάτων αυτών και μη μεριμνώντας για την πλήρη λειτουργία τους κατά τον προορισμό σχεδίασης και παραγωγής-κατασκευής τους, ως ουσιωδών και κρίσιμων συστημάτων ασφάλειας, επικοινωνίας και διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας επί του δικτύου του ΟΣΕ, αλλά αντιθέτως (ο ΟΣΕ Α.Ε.) δεν μεριμνούσε ως είχε κατά νόμο υποχρέωση σύμφωνα με τα προπεριγραφόμενα και παρέλειπε τον έγκαιρο έλεγχο, επίβλεψη, συντήρηση, ανάταξη και αποκατάσταση βλαβών, ώστε να τελούν αυτά σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να επιτυγχάνεται ασφαλής σιδηροδρομική κυκλοφορία επί του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν προέβη… σε έλεγχο – έρευνα και επίβλεψη του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας (ΟΣΕ Α.Ε.) ούτε και στην επιβολή σε βάρος του των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων για τις ελλείψεις-παραλείψεις αυτές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η έκπτωση-απουσία λειτουργίας των συστημάτων αυτών και η εξ αυτού του λόγου, ως άμεση συνέπεια, μη ασφαλής σιδηροδρομική κυκλοφορία επί του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ Α.Ε.». Η πρόεδρος της ΡΑΣ αναμένεται να απολογηθεί στον εφέτη-ανακριτή για τις παραλείψεις της που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζούλια Αλεξανδράτου: Call girl στα φανερά η πρώην πορνοστάρ!

Επιστροφή της Τζούλιας Αλεξανδράτου στη βιομηχανία του σεξ, όχι...

Χωρισμός για πασίγνωστο ζευγάρι στην ελληνική showbiz

Το ζευγάρι μετράει επτά χρόνια κοινής πορείας και μέχρι...

Άδωνις σε φόρμα με γυμνάστρια «πειρασμό» του Instagram

Αντί να χτίσει καμιά νέα πτέρυγα στο ετοιμόρροπο ΚΑΤ,...

«Σβήνει» η Καίτη Γκρέυ

Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο, αφυδάτωση, χαμηλό αιματοκρίτη καθώς και μια...