Την ώρα που οι Aρχές αναζητούν απαντήσεις στα ένοχα και βασανιστικά «γιατί» της τραγωδίας με το 8χρονο κοριτσάκι, το οποίο πνίγηκε στην πισίνα κατασκήνωσης στη Χαλκιδική το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, βυθίζοντας σε ανείπωτη θλίψη την οικογένειά της και τους φίλους της, ως αργά χθες παρέμενε άφαντος ο 72χρονος νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης!
Μέχρι στιγμής, για το τραγικό περιστατικό που έχει βυθίσει στη θλίψη την τοπική κοινωνία της Κηροκρήνης Χαλκιδικής έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ο 34χρονος αρχηγός της κατασκήνωσης και η 19χρονη ομαδάρχισσα. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ, σύμφωνα με το thesstoday.gr, μετά το τραγικό συμβάν αναζητείτο στο πλαίσιο του Αυτοφώρου ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας έχει διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στην πισίνα της κατασκήνωσης, όπου το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συνθήκες για την ασφάλεια και τη φύλαξη παιδιών ήταν κατάλληλες. Παράλληλα, θα διενεργηθεί έλεγχος συνολικά στην κατασκήνωση και, στην περίπτωση που εντοπιστούν σοβαρές παραλείψεις, δεν αποκλείεται ακόμη και να σφραγιστεί.
Άδειες λειτουργίας
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Δήμος Κασσάνδρας ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας των πισίνων της κατασκήνωσης όπου εντοπίστηκε νεκρή η 8χρονη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής. Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε ότι, από επιτόπιο έλεγχο, προέκυψε πως ένα μέρος της περίφραξης σε μία από τις πισίνες δεν ήταν σε οριοθετημένο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά, αφήνοντας σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβασή τους στην κολυμβητική δεξαμενή. Οσον αφορά τη δεύτερη πισίνα, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα σωσίβια και κοντάρι, ενώ δεν υπήρχαν επίσης σημάνσεις για τα βάθη. Παρά τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε μετά τον θάνατο του μικρού κοριτσιού, δεν έχει βρεθεί ούτε ένας άνθρωπος για να εξηγήσει στους γονείς του για ποιον λόγο πνίγηκε το παιδί τους.
«Ολα είναι ανοιχτά για το τι έχει συμβεί, δεν μας είπαν τίποτα από την κατασκήνωση» ξέσπασε ο πατέρας της ανήλικης, αποκαλύπτοντας πως κάποιοι από την κατασκήνωση ισχυρίστηκαν πως υπήρχε επίβλεψη στην πισίνα, ενώ άλλοι του είπαν το αντίθετο. «Αναρωτιόμαστε όλοι πώς είναι δυνατόν να μην είδε κανείς ότι ένα 8χρονο κορίτσι έφυγε» αναρωτήθηκε, τέλος, ο τραγικός πατέρας. Μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση-θρίλερ θεωρείται η ναυαγοσώστρια της κατασκήνωσης, η οποία έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία, τονίζοντας πως κοίταξε μέσα στην πισίνα και δεν είδε κανέναν προτού κλειδώσει τον χώρο. «Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά -περίπου στις 13.15, σύμφωνα με το πρόγραμμα-, κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτήν και, στη συνέχεια, κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου» φέρεται ότι είπε στην κατάθεσή της.
Ανακοίνωση
Μετά την τραγωδία, η κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όπου βρήκε φρικτό θάνατο από πνιγμό το 8χρονο κορίτσι, έβγαλε ανακοίνωση, περιγράφοντας τι συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ισχυρίζονται ότι η μικρή σηκώθηκε μόνη της το μεσημέρι από το κρεβάτι της και βούτηξε στο νερό για να κολυμπήσει.
«Σήμερα, Τρίτη 13 Αυγούστου, αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτιά τους για τη μεσημεριανή ανάπαυση, διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης» αναφέρεται και, αμέσως μετά, τονίζεται: «Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα, χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ, που καλέστηκε αμέσως στον χώρο. Ασθενοφόρο μετέφερε την κατασκηνώτρια στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας και κατόπιν στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια της κατασκηνώτριάς μας και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις Αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος».
«Βρέθηκε στον πάτο όταν και τα υπόλοιπα παιδιά απολάμβαναν το μπάνιο τους»
Η τραγική ιστορία με τον θάνατο του 8χρονου κοριτσιού από πνιγμό άρχισε να ξετυλίγεται το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η ομαδάρχισσα της κατασκήνωσης στη Χαλκιδική άρχισε να κάνει καταμέτρηση των παιδιών από τα σπιτάκια και αντιλήφθηκε την απουσία της ανήλικης. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην κατασκήνωση και όλοι οι αρμόδιοι άρχισαν να ψάχνουν το μικρό κορίτσι, το οποίο εντοπίστηκε τελικά σε μία από τις δύο πισίνες που υπάρχουν στον χώρο χωρίς τις αισθήσεις του. Στις 15.30 ειδοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία από το ΕΚΑΒ, που είχε ήδη σπεύσει στην κατασκήνωση με δύο ασθενοφόρα και συνοδεία γιατρού.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασαν στον χώρο της επιχείρησης, συνοδεία εισαγγελέα, εστίασαν σε τρία πρόσωπα «κλειδί»: την ομαδάρχισσα, τον ναυαγοσώστη της πισίνας, αλλά και τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης. Οπως προέκυψε, κατόπιν, από τη διενέργεια της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενεργήθηκε στο άψυχο κορμάκι της άτυχης μικρούλας, βρήκε φρικτό θάνατο από πνιγμό. Σύμφωνα με την εκδοχή του παππού της 8χρονης, ο οποίος είναι απαρηγόρητος από την ανείπωτη τραγωδία, η εγγονή του βρέθηκε στον πάτο της πισίνας όταν και τα υπόλοιπα παιδιά απολάμβαναν το μπάνιο τους, χωρίς να γίνει αντιληπτή από κανέναν.
«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την κατασκήνωση. Ρώτησα αν είχαν ναυαγοσώστη και είπαν ότι είχαν. “Και πώς σας έφυγε το παιδί;” Κανείς δεν απάντησε» τόνισε ο παππούς της μικρής μαθήτριας. Την ίδια, οι γείτονες της οικογένειας στην περιοχή της Ξηροκρήνης του Δήμου Θεσσαλονίκης βιώνουν τον δικό τους πόνο για την απώλεια του κοριτσιού, καθώς αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης της ανήλικης θα εξελίσσονταν σε τραγωδία. Φίλοι και συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας συγκεντρώθηκαν στο σπίτι, ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα, όπως πώς και γιατί βρέθηκε το παιδάκι μόνο του στην πισίνα της κατασκήνωσης. «Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να προσέχεις παιδιά» τόνισε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στους συγγενείς της αδικοχαμένης 8χρονης.
«Στείλαμε το παιδί μας να χαρεί με τους φίλους τις διακοπές του και μας το έφεραν πίσω νεκρό» ανέφερε συντετριμμένη η γιαγιά της 8χρονης, η οποία εργάζεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τραγικό συμβάν έγιναν πολλές καταγγελίες από γονείς για τον τρόπο με τον οποίο πηγαίνουν τα παιδιά στην πισίνα, με κάποιες μητέρες να λένε πως εκείνη την ώρα είναι πάρα πολλά παιδιά μέσα στην πισίνα και «ένα να κάνει πλάκα ή να τραβήξει το άλλο, δεν είναι δύσκολο να χάσει το παιδί τις αισθήσεις του», όπως τόνισε. Η κηδεία του 8χρονου κοριτσιού έγινε στις 15.00 προχθές στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ξηροκρήνη, σε κλίμα βαθιάς οδύνης.
Ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας στις κατασκηνώσεις
Η πρόσφατη τραγωδία σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όπου ένα 8χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του σε πισίνα, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας και την επανεξέταση των υφιστάμενων πρακτικών στις κατασκηνώσεις, καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές πρέπει να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου η πρόληψη ατυχημάτων αποτελεί προτεραιότητα.
Από τα πιο βασικά μέτρα ασφαλείας στις κατασκηνώσεις είναι η επαρκής επιτήρηση, που σημαίνει πως κάθε χώρος, όπως πισίνες και αθλητικές εγκαταστάσεις, πρέπει να επιτηρείται συνεχώς από εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ναυαγοσώστες και προπονητές. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο του σε επικίνδυνους χώρους, όπως πισίνες, ακόμα και αν αυτοί είναι κλειστοί. Επίσης, όλο το προσωπικό των κατασκηνώσεων πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο στην παροχή πρώτων βοηθειών και τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Τακτικά σεμινάρια και επαναξιολογήσεις πρέπει να γίνονται για να διασφαλίζεται ότι οι γνώσεις τους είναι επικαιροποιημένες.
Επικίνδυνες ζώνες
Οι κατασκηνώσεις οφείλουν να εφαρμόζουν αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προστατευτικών μέτρων σε επικίνδυνες ζώνες και της απαγόρευσης πρόσβασης σε επικίνδυνους χώρους χωρίς επιτήρηση. Ακόμα, είναι απαραίτητη η τακτική καταμέτρηση των παιδιών, ώστε να διασφαλίζεται ότι κανένα δεν λείπει από το σύνολο. Οι καταμετρήσεις πρέπει να γίνονται συχνά, ιδιαίτερα πριν και ύστερα από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μετακινήσεις ή χρήσεις επικίνδυνων χώρων.
Τέλος, οι κατασκηνώσεις πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τις υποδομές τους για πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση διόρθωση τυχόν προβλημάτων (πισίνες και άλλοι παρόμοιοι χώροι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα ασφαλείας), καθώς και να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους γονείς, παρέχοντας τακτικές ενημερώσεις για την κατάσταση των παιδιών και ενημερώνοντας άμεσα για τυχόν προβλήματα ή περιστατικά.