Αντίδοτο στο στρες αποδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή, με βάση τα αποτελέσματα νέας έρευνας που έδειξε ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη σωματική ευεξία.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η ερευνητική ομάδα του αμερικανικού Binghamton University με επικεφαλής την καθηγήτρια Lina Begdache μελέτησε 1.591 εθελοντές, οι οποίοι ακολουθούσαν διαφορετικά στιλ διατροφής.
Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition and Health» διαπιστώνουν ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε θαλασσινά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο, ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι, ενώ παράλληλα ένιωθαν καλύτερα και σωματικά. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν διατροφές που συναντιούνται στις χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, που είναι πλούσιες σε επεξεργασμένες τροφές και ζάχαρη, εμφάνιζαν πολύ υψηλότερα επίπεδα στρες.
«Το άγχος έχει αναγνωριστεί ως ο προπομπός ψυχικής δυσφορίας, και η έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, απέδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την ψυχική δυσφορία» ανέφερε η Begdache σε ανακοίνωση του Binghamton University που παρουσίασε την έρευνα. Τα συστατικά που περιέχονται στις τροφές της μεσογειακής διατροφής από τη μια μειώνουν το στρες που αισθάνεται κανείς, ενώ από την άλλη βελτιώνουν τη διάθεσή του και προκαλούν σωματική ευεξία. Τώρα, η Begdache και η ομάδα της ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα της έρευνας, καθώς θα μελετήσουν πόσο διαφορετικά λειτουργεί ο εγκέφαλος και αν αλλάζει η ανθρώπινη συμπεριφορά ανάλογα με τη διατροφή.