Πάλεψε σαν λιοντάρι μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά έχασε τη μάχη το Σάββατο στις 7 το απόγευμα, από λοίμωξη του αναπνευστικού. Η λατρεμένη του σύζυγος Πόπη μάς ανακοίνωσε ότι ο Λάκης ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων και όσοι τον αγάπησαν θα τον αποχαιρετήσουν την Τρίτη, στις 12.30, στο Νεκροταφείο Σχιστού.
- Από τον
Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Ο πιο παλιός, ευγενής και αγαπητός φωτογράφος της κοσμικής Αθήνας και του διεθνούς jet-set Λάκης Γιακουμής ανήμερα της Παναγίας και δύο ημέρες πριν από τα γενέθλιά του, στις 17 Αυγούστου, όπως σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της είχε δημοσιεύσει η «Espresso», εισήχθη ξαφνικά στην Εντατική Μονάδα του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου, λόγω μικροβίου στον πνεύμονα. Στο πλευρό του, φύλακας άγγελος, όπως πάντα, στα πενήντα χρόνια του γάμου τους η λατρεμένη του σύζυγος Πόπη, η οποία ήλπιζε ως την τελευταία στιγμή ότι ο Λάκης της θα τα καταφέρει και θα βγει νικητής, αλλά δυστυχώς τον νίκησε ο θάνατος.
Οι γιατροί, όπως επιβεβαίωσαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία σε αγαπημένους του φίλους, όπως η κυρία Χρυσάνθη Λαιμού, έκαναν ό,τι ήταν ανθρώπινο δυνατό… Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα και τα συλλυπητήρια στον προσωπικό λογαριασμό του εκλιπόντος στα social media από φίλους, όπως της επιχειρηματία Μάιρας Βαγιωνή, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ευγένεια, σεβασμός, κόσμια συμπεριφορά, καλοσύνη, αυθεντικότητα, μετριοπάθεια. Ηταν όλα όσα βιώσαμε στο ταξίδι αυτό της μακριάς ημέρας και αθόρυβα φεύγουν όλοι, χωρίς να χτυπάνε πίσω τους με αναίδεια δυνατά την πόρτα. Λάκη μου, σου ψιθυρίζω καληνύχτα…», ενώ ο Γιώργος Ξηραδάκης τον αποχαιρέτησε γράφοντας: «Ηταν ο μεγάλος, της ομορφιάς, του ωραίου και του αυθεντικού. Αυτό που έβλεπε ο Λάκης μέσα από τον φακό του δεν το έβλεπε εύκολα άλλος. Ανέδειξε όλες τις μεγάλες φίρμες των τελευταίων πενήντα ετών και κέρδισε την εμπιστοσύνη των σαλονιών όσο κανείς άλλος…»
Λεβεντιά, μπέσα, φιλότιμο
Γέννημα της Κρήτης, θρέμμα του Πειραιά, ξεκίνησε στα 14 του από τον Κορυδαλλό (όπου έμενε ως το τέλος της ζωής του) για να κατακτήσει τον κόσμο όπως εκείνος τον ονειρεύτηκε, με λεβεντιά, μπέσα, φιλότιμο και λόγο-συμβόλαιο. Αρσενικός, με θηριώδες ανάστημα, το φτωχόπαιδο με μοναδική περιουσία τη φωτογραφική μηχανή του αποθανάτισε στα 15 χρόνια του τον τότε ισχυρό βιομήχανο της εποχής Δημήτρη Καρέλλα σε μία δεξίωσή του στο ξενοδοχείο «Μ. Βρεταννία», κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του. Ο Λάκης Γιακουμής, πάντα κομψός και καλοντυμένος με τα sur mesure κοστούμια ραμμένα από τον αγαπημένο του φίλο, τον θρυλικό ράφτη της high society Σάντη Παπαδάτο, είχε το χάρισμα να γίνεται φίλος με όσους φωτογράφιζε. Μποέμ, άρχοντας, καλοφαγάς, κερνούσε τους πάντες, αδιαφορώντας αν την επόμενη ημέρα δεν θα είχε μία στο πορτοφόλι του! Βαθιά θρησκευόμενος, είχε πάθος με τη σκοποβολή, λάτρευε τις γυναίκες, τα θηριώδη τζιπ και οδηγούσε ίδιο Land Rover V8 με της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ηταν ο πρώτος φωτορεπόρτερ που άνοιξε studio στο Κολωνάκι και στον φακό του στήθηκαν από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αλέξανδρο Ωνάση έως τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Ντέμη Ρούσσο. Πορτρέτα με την υπογραφή του φέρουν σχεδόν όλοι οι ισχυροί Ελληνες επιχειρηματίες του ’80 (Νιάρχος, Κοντομηνάς, Παναγόπουλος) και του ’90, πρόσωπα της ελληνικής μόδας – σχεδιαστές και μοντέλα. «Φωτογράφιζα ό,τι ήθελα κι όποτε ήθελα. Πέρασαν πολλοί από τα μάτια μου κι από τον φακό μου» θα πει σε εκπομπή στο Open, χρόνια αργότερα. Ηταν ο αγαπημένος φωτορεπόρτερ του Gstaad, του St. Tropez και ο πρώτος φωτορεπόρτερ της Μυκόνου. Η γνωριμία του με τον αείμνηστο δημοσιογράφο και συγγραφέα Ζάχο Χατζηφωτίου αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν εκεί σε αυτή τη δεξίωση. «Ελα από το γραφείο να τα πούμε» του είπε. Και στην πρώτη τους επαγγελματική συνάντηση τον συμβούλεψε: «Να είσαι συνεπής με τη δουλειά σου κι όλα θα πάνε καλά».
Ο Λάκης Γιακουμής συνδέθηκε με τον Xατζηφωτίου ως ο φωτογράφος της ιστορικής στήλης «Ιακχος» που ο πρώτος παρουσίαζε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια μιας διαδρομής στην πορεία της οποίας απαθανάτισε έναν «κόσμο-σύννεφο», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, καθώς η ζωή του δεν ήταν μόνο χαρές και γλέντια. Τελευταία, έγραφε στο facebook: «Η αλήθεια είναι ότι από 14 ετών που είμαι στη δουλειά του φωτοειδησιογράφου έχω ζήσει τα πάντα και όσα δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Δεν απογοητεύτηκα ποτέ, αν και έχω πιει μπουκάλια δηλητήριο. Επινα μια σόδα και τα χώνευα όλα. Αυτό που δεν μπόρεσα ποτέ μου ήταν η εκμετάλλευση…»
Ο Λάκης Γιακουμής κατάφερε και έκανε μια μοναδική έκθεση με τις φωτογραφίες του από το νησί των ανέμων πριν από μερικά χρόνια στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου. Αλλωστε, είχε φάει τη ζωή της Μυκόνου με το κουτάλι. Ανοιξε σαμπάνιες και κέρασε σταρ. Φωτογράφισε όλους τους ισχυρούς επιχειρηματίες των 80s, Κόκκαλη, Κοντομηνά, Φιλίππου, Παναγόπουλο, στα πάρτι του Ηλία Παπαγεωργίου στο ξενοδοχείο «Santa Marina» και τις βουτιές τους στην Ψαρού, όπου ήταν ακόμα η ήσυχη ταβέρνα του Κώστα Αγγελετάκη. Ο σχεδιαστής Γιάννης Γαλάτης, όταν πάτησε πρώτη φορά το πόδι του στο νησί, του είπε: «Θα έρθεις αύριο στο τιρκουάζ πάρτι μου. Θα είναι και η πριγκίπισσα Σοράγια».
Από τους πρώτους του εργοδότες ήταν ο φωτογράφος Μεγαλοοικονόμου, μαζί με τον οποίο βρέθηκε πρώτη φορά στη Μύκονο το 1969, τη χρονιά που άνοιξε τις πόρτες του το θρυλικό gay bar Pierros. «Ερωτεύτηκα αμέσως τη Μύκονο όχι μόνο για τους κοσμικούς της αλλά και για τον καθημερινό, απλό κόσμο. Κόλλησα μάλιστα και κατέβαινα και τον χειμώνα» έχει δηλώσει, με αφορμή την έκθεση 30 ετών φωτογραφιών του. «Θυμάμαι την Παλόμα Πικάσο να γλείφει τα δάχτυλά της από το φαγητό του Φιλιππή, τον Νουρέγιεφ στο Remezzo του Ζουγανέλη, τον Γιουλ Μπρίνερ και τόσους άλλους. Νομίζω πως ακόμη και σήμερα η Μύκονος δεν έχει χάσει την ψυχή της. Κοιμάσαι, τρως, διασκεδάζεις ό,τι ώρα θες. Φωτογράφισα όλους τους VIP, αλλά πάνω απ’ όλα τους απλούς Μυκονιάτες, τα γλέντια τους, τα πανηγύρια τους».
Όνειρο ζωής το λεύκωμα με τις παραδοσιακές φορεσιές που θα εκδώσει στη μνήμη του η σύζυγος του
Σκοπός ζωής, τα τελευταία χρόνια, για τον Λάκη Γιακουμή ήταν το υπό έκδοση πολυτελές λεύκωμα με εμβληματικές φωτογραφίσεις σύγχρονων «ηρώων» με αυθεντικές στολές της Επανάστασης του 1821, από τις συλλογές του Νίκου Πλακίδα και του Σπύρου Κατσίρα. Τα κείμενα του βιβλίου φέρουν τις υπογραφές ιστορικών, συγγραφέων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι ήρωες που αποτίναξαν με τον αγώνα τους τον τουρκικό ζυγό από την Ελλάδα πριν από 203 χρόνια, τα τοπία στα οποία συνέβησαν τα συγκλονιστικά γεγονότα -από το Μεσολόγγι ως την Καλαμάτα- και οι αμέτρητες μάχες που βάφτηκαν με αίμα και ηρωισμό «ζωντανεύουν» στο βιβλίο του με αυθεντικές σκηνές και στολές από την Επανάσταση. Οπως χαρακτηριστικά ο ίδιος μας είχε δηλώσει στο παρελθόν, «η δημιουργία του λευκώματος ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Πάντα θαύμαζα τους ήρωες της Επανάστασης. Ηταν το πάθος μου, το βίτσιο μου, η αγάπη μου. Ταξίδεψα σε διάφορες περιοχές της χώρας μας στις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της Εθνεγερσίας, όπως στη Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Πάτρα, στο Σούλι και το Μεσολόγγι. Το λεύκωμα δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν συνέβαλλαν σε αυτό με παραδοσιακές φορεσιές, τσαρούχια και όπλα της εποχής ο ράφτης Νίκος Πλακίδας από την Κατοχή Μεσολογγίου και ο Σπύρος Κατσίρας του συλλόγου “Ελληνομνήμονες”, από την Καλαμάτα».
Ο Λάκης Γιακουμής μάς τόνισε πως οι φωτογραφίσεις δεν ήταν πάντα εύκολες και ορισμένες έγιναν κάτω από ακραίες συνθήκες και σε μία φωτογράφιση στο Μεσολόγγι το θερμόμετρο έδειχνε 42 βαθμούς Κελσίου!
«Οι άνθρωποι που συμμετείχαν κάηκαν! Οταν τελείωσε η φωτογράφιση, μου είπαν ότι το έκαναν για εμένα. Αυτό ήταν μια “πληρωμή”. Τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και για την υπομονή τους».