Συγκινητικές στιγμές βίωσαν όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, όταν γονείς νέων που έχασαν τις ζωές τους στην αιματοβαμμένη κοιλάδα την αποφράδα 28η Φεβρουαρίου 2023 έσμιξαν με εκείνους του αδικοχαμένου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που έπεσε θύμα ακραίας σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και έγιναν μια αγκαλιά!
Στις εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στην Κρήτη, στο περιθώριο της εκδήλωσης, διακρίνονται η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασαν και οι δύο τα παιδιά τους στην πρωτοφανή σιδηροδρομική τραγωδία, να αγκαλιάζουν συγκινημένοι, μην μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, τους χαροκαμένους γονείς του 20χρονου δευτεροετούς σπουδαστή, που έφυγε από την εστία του στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και το άψυχο σώμα του βρέθηκε σε ένα λασπωμένο χωράφι έπειτα από 37 δραματικές ημέρες αναζητήσεων, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια πως δεχόταν άγριο bullying από νταήδες συμφοιτητές του. Ανατριχιαστική ήταν, επίσης, η στιγμή που ο Παύλος Ασλανίδης χόρεψε στη μνήμη του γιου του Δημήτρη υπό τους ήχους του τραγουδιού του Ψαρογιώργη «Γεννήθηκα», εισπράττοντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα όσων έδωσαν το «παρών» στην πλατεία Μικρασιατών, προκειμένου να στείλουν το ηχηρό μήνυμα ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί»!
Σύμφωνα με το creta24, είχε προηγηθεί η προετοιμασία ενός χορευτικού δρώμενου (παραδοσιακός χορός Ιερισσού της Χαλκιδικής, Καγκελευτός), το οποίο η εκπαιδευτικός Κατερίνα Πανδή προσάρμοσε στην τραγωδία των Τεμπών. Το μελωδικό μέρος που το συνόδευε είναι δανεισμένο από το παραδοσιακό τραγούδι «Μακρυνίτσα» ή «Ο χαλασμός της Νάουσας» με προσαρμοσμένα τα λόγια, ώστε να παραπέμπουν στο τραγικό έγκλημα.
Αμέσως μετά ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και πλειάδα άλλων μουσικών «ταξίδεψαν» τους παρισταμένους με τις μελωδίες τους, ενώ μηνύματα στήριξης απέστειλαν τα συγκροτήματα Κοινοί Θνητοί, Social Waste, Θραξ Πανκς, ο μουσικός Σπύρος Γραμμένος και οι τραγουδιστές Γιάννης Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης και Πάνος Βλάχος. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομάδα Πολιτών Ρεθύμνου, το Συμπόσιο Πολιτισμού, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.
«Σε αντίδραση της προσπάθειας να μην ακούγεται καθόλου η φωνή μας είμαστε εδώ, αποδεχόμενοι την πρόταση από διάφορους συλλόγους του Ρεθύμνου, να μιλήσουμε για τα Τέμπη και, κυρίως, να ενημερώσουμε για το σημείο της ανάκρισης στο οποίο βρισκόμαστε» τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος Μαρία Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι ότι ο κόσμος με κάθε τρόπο θα ενημερώνεται για όλα όσα τραγικά συμβαίνουν και τα μαθαίνουμε και για να πούμε ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε παρά μόνο όταν καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος. Τα Τέμπη δεν ήταν απλά εκείνο το δρομολόγιο το τραγικό που σκοτώθηκαν και βυθίστηκαν στο πένθος 57 οικογένειες. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Είναι το πώς αντιμετωπίζει το κράτος τον πολίτη».
Ο Παύλος Ασλανίδης από την πλευρά του τόνισε: «Το μήνυμα είναι να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη γιατί ξέρουμε ότι αφορά όλη την Ελλάδα και ειδικά τους νέους, που για αυτούς πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Για να μη συνεχιστούν αυτά τα εγκλήματα που κάνει η χώρα τους. Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου για αυτά που έρχονται στη συνέχεια. Τα δικαστήρια τα ευρωπαϊκά, όλα αυτά που θα έρθουν στη συνέχεια». Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η κυρία Καρυστιανού και ο κ. Ασλανίδης είχαν βρεθεί στον κόμβο του Γαλατά, στον ΒΟΑΚ, όπου άφησαν λίγα λουλούδια στο σημείο του πολύνεκρου τροχαίου με θύματα τον 15χρονο Αλέξανδρο, τον 18χρονο Νίκο και τον 20χρονο Θοδωρή.