Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – «Escape room» σε ίδρυμα για τη...

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στο οικοτροφείο της οργάνωσης «Θάλπος»,...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Νέα διεθνής διάκριση στα Venice TV Award

Η promo καμπάνια της επιτυχημένης δραματικής σειράς «Το προξενιό της Ιουλίας»,...

Η συγκινητική εκδήλωση στην Κρήτη για τα Τέμπη και η αγκαλιά της...

Συγκινητικές στιγμές βίωσαν όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε...

Γιάννης Μόρτζος: Έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος ηθοποιός

Βαρύ πένθος στον καλλιτεχνικό χώρο από την απώλεια του...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – «Escape room» σε ίδρυμα για τη Μαριάννα της θλίψης

Το συγκινητικό τετ α τετ της 29χρονης με τη θετή μητέρα της στο οικοτροφείο της οργάνωσης «Θάλπος» στη Μεσσηνία

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στο οικοτροφείο της οργάνωσης «Θάλπος», στη Μεσσηνία, όπου η 29χρονη Μαριάννα, η οποία αντιμετωπίζει νοητική υστέρηση, παραδόθηκε στην αγκαλιά της θετής της μητέρας Σοφίας Νινιού, με την οποία ζούσε μαζί επί 27 χρόνια αλλά εδώ και τρεις μήνες χωρίστηκαν, μετά την απόφαση εισαγγελέα τον περασμένο Ιούνιο να απομακρυνθεί από το σπίτι της οικογένειας.

amea250941
Με την μητέρα της

Αφορμή είχαν αποτελέσει οι εικόνες από το σπίτι της οικογένειας στην Καλαμάτα, όπου το κορίτσι ήταν περιορισμένο μέσα σε δωμάτιο με ξύλινη πόρτα και λουκέτο για να μην αυτοτραυματίζεται και να μην κάνει κακό στους γύρω της, όπως υποστηρίζει η θετή της μητέρα, που υιοθέτησε τη Μαριάννα από τότε που ήταν 22 μηνών. Οπως λέει, είχε αναγκαστεί να την κρατά κλειδωμένη μέσα στο σπίτι, καθώς το κορίτσι αντιμετωπίζει σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα και την αδιαφορία των κοινωνικών υπηρεσιών από το 2020, όταν είχε ζητήσει βοήθεια από την Πολιτεία για την περίθαλψή της.

Το αποτέλεσμα ήταν το κορίτσι να μένει κλεισμένο επί ώρες μέσα σε ξύλινη κατασκευή, για να μην επιτίθεται στους γύρω του, ενώ όταν ήταν ήρεμο, το έβγαζαν έξω στην αυλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, αλλά δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Οταν δημοσιοποιήθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, ο εγκλεισμός της Μαριάννας στο σπίτι, τότε βρέθηκε προσωρινά η… λύση να αφαιρεθεί το κορίτσι από την επί 27 χρόνια οικογένειά της για να φιλοξενηθεί προσωρινά στο οικοτροφείο της οργάνωσης «Θάλπος», στερώντας την από τη θετή μητέρα και τα άλλα μέλη της οικογένειάς της.

amea250942

Εδώ και τρεις μήνες, με εισαγγελική εντολή είχε απομακρυνθεί το κορίτσι από την οικογένεια, ενώ επιτρεπόταν μόνο να μιλήσει τηλεφωνικά με τη μητέρα του, από την οποία αφαίρεσαν τη δικαστική συμπαράσταση, αν και επί 27 ολόκληρα χρόνια φρόντιζε αυτό το κορίτσι, όταν από την ηλικία μόλις των 22 μηνών το είχε αναλάβει ως ανάδοχος. Με δικαστική εντολή χώρισαν τη μάνα από την κόρη, η οποία από τη στενοχώρια της έπαθε αλωπεκία! Επρεπε να δοθεί νέα εισαγγελική εντολή για να επιτραπεί στη μητέρα να δει τη θετή κόρη της έπειτα από τρεις μήνες. Η συνάντηση έγινε χθες, μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα. Η Μαριάννα παραδόθηκε στην αγκαλιά της μητέρας της.

«Μαμά μου, πάρε με από εδώ» ήταν τα πρώτα λόγια της Μαριάννας. Οπως μας είπε η Σοφία Νινιού, η κόρη της είναι φανερά αδυνατισμένη. «Εκλαιγε με λυγμούς στην αγκαλιά μου» περιέγραψε μιλώντας στην «Espresso». «Το παιδί μου είναι στενοχωρημένο, πικραμένο. Δεν κάνει για εκεί» τονίζει. «Δεν τρέφεται καλά το παιδί και από τη στενοχώρια έπαθε αλωπεκία. Τι άλλο πρέπει να πάθει για να καταλάβουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα… Πολύ φοβάμαι πως θα αρχίσει να σπάει και να χτυπάει» μας λέει η μητέρα. Πάντως, παραδέχτηκε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο οικοτροφείο δεν είδε βρόμικα δωμάτια ή κακή μεταχείριση των τροφίμων.

Η επόμενη μάχη για τη μητέρα της Μαριάννας θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα δικαστήρια, όπου η Σοφία Νινιού διεκδικεί να γίνει εκ νέου δικαστική συμπαραστάτης της Μαριάννας. «Το παιδί είναι χάλια. Δεν αντέχει άλλο εκεί. Πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του. Οι δικαστές πρέπει να μάθουν όλα αυτά. Το παιδί μου είναι δυστυχισμένο εκεί και κλαίει συνέχεια», μας λέει η μητέρα, η οποία στέλνει ένα μήνυμα στους δικαστές μέσα από τη στήλη 4ΑμεΑ: «Δεν πετάμε μια οικογένεια χωρίς να την ξέρουμε. Το παιδί μου δεν είναι για πέταμα, το θέλω πίσω. Της χάρισα τη ζωή μου. Θέλω τον άγγελό μου».

amea25094

Σοκαριστική καταγγελία από τη μητέρα

Την ίδια ώρα, μια σοκαριστική καταγγελία φέρνει στο φως η μητέρα της Μαριάννας για τη διαβίωσή της στο οικοτροφείο στη Μεσσηνία, όπου άλλος τρόφιμος φέρεται ότι τη φίλησε χωρίς τη θέλησή της. Η μητέρα έμαθε για το περιστατικό από την κόρη της σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της τον περασμένο Ιούλιο, καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν της επιτρεπόταν να τη δει.

«Το παιδί το άκουσα πρώτη φορά και μιλήσαμε τη Δευτέρα 15/7 και δεύτερη φορά στις 19/7/24. Ηρθε το παιδί στο τηλέφωνο και μου λέει “μαμά, με αγαπάει η Μαίρη και με φίλησε ο Κώστας στο στόμα”. Εμεινα άναυδη. Αυτό που φοβόμουν τόσα χρόνια… Ζήτησα και μίλησα με την κοινωνική λειτουργό. Το παιδί δεν τους είχε πει τίποτα. Εκείνη την ώρα το άκουσε και εκείνη. Η απάντησή της ήταν “δεν ξέρω αν είναι αλήθεια”. Ποιος είναι ο Κώστας; Ενας ένοικος, 60 ετών, προφανώς ΑμεΑ, αλλά ήξερε να πάει στο δωμάτιο του παιδιού όταν κοιμόταν με άλλες δυο…» καταγγέλλει η μητέρα στην «Espresso».

«Το παιδί είπε “φύγε”. Το παιδί αυτό δεν φαντασιώνεται. Είναι αγνό πλάσμα, χωρίς πονηριά, και λέει αλήθεια. Ομως εκείνη τη στιγμή η κοινωνική λειτουργός είπε “Μαριάννα, αν λες ψέματα θα το πω στον Γιώργο, που είναι ψυχολόγος”. Το παιδί άρχισε να κλαίει και να λέει “αλήθεια λέω, δεν λέω ψέματα. Μαμά μου, φοβάμαι τον Κώστα”» περιγράφει η Σοφία Νινιού, η οποία επιμένει να επιστρέψει η θετή κόρη της στο σπίτι όπου ζούσαν μαζί επί 27 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρέας Ευαγγελόπουλος: Ο εθνικός σταρ παντρεύεται το αγόρι του

Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ο Ανδρέας Ευαγγελόπουλος απασχολούσε τις...

Εβελίνα Νικόλιζα: Πασίγνωστος τραγουδιστής της έστειλε υβριστικό μήνυμα

Στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣού» αναφέρθηκαν στο υβριστικό και άκρως...

Γιώργος Λιάγκας: Ξέσπασε φωτιά στο σπίτι του παρουσιαστή

Ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής του...

Γιάννης Μόρτζος: Έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος ηθοποιός

Βαρύ πένθος στον καλλιτεχνικό χώρο από την απώλεια του...

Γκάζι αυτοκτονίας από τον Πρώιο του «MasterChef» & της Sirina

Ο επίλογος της οικογενειακής τραγωδίας του 58χρονου πρώην παίκτη...

Glam πάρτι εστεμμένων με «δούκισσα» Μενδώνη!

Μέχρι τη Βουλή έφτασε ο γάμος της Θεοδώρας, κόρης...