Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Μεγάλος νικητής του ΛΟΤΤΟ στις Γούβες Ηρακλείου θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε...

Τη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του επιφύλασσε το ΛΟΤΤΟ...

Χρυσό Ιωβηλαίο για την Mητρόπολη των ξεριζωμένων

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του...

Η αθωότητα ακροβατεί σε ένα μπαλκόνι

Φοβισμένος και σε κατάσταση σοκ παραμένει ο 13χρονος που...

Στον πάγο η σειρά «Οι αθώοι» στο Mega

Το Mega βάζει στον πάγο τη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη...

Χρυσό Ιωβηλαίο για την Mητρόπολη των ξεριζωμένων

Η λαμπρή εκδήλωση στο Ηρώδειο για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου το βράδυ επετειακή εκδήλωση με τίτλο: «Ξενιτιά και Προσφυγιά… Ηπειρος – Ιωνία».

irodeio101042
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η λαμπρή μουσικοχορευτική παράσταση έλαβε χώρα στο κατάμεστο από θεατές Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, ενώ συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Αποτέλεσε φόρο τιμής στα πρόσωπα εκείνα, κληρικούς και λαϊκούς, τα οποία εργάστηκαν καθ’ όλη αυτή την πεντηκονταετία για να συγκροτηθεί διοικητικά και να δομηθεί αποτελεσματικά η ενοριακή, κοινωνική και πολιτιστική δράση της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, καθώς και ένα αντίδωρο ευγνωμοσύνης προς τους δύο αείμνηστους μητροπολίτες Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κυρό Τιμόθεο Ματθαιάκη και κυρό Κωνσταντίνο Φαραντάτο για την πλούσια ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση τους. Το κοινό που πλημμύρισε τους μαγευτικούς χώρους του αρχαίου θεάτρου είχε την ευκαιρία να βιώσει μια αληθινή πανδαισία ηχοχρωμάτων. Μελωδίες και χοροί από τη Μικρασία και την Ηπειρο πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα, καθώς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες μοιράστηκαν τους πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς της παράδοσής τους.

irodeio101045
Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβρίλ υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

20μελής ορχήστρα

Κάθε νότα και κάθε κίνηση αναδείκνυαν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά που ενώνουν αυτές τις δύο πλούσιες κληρονομιές, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο πολιτισμού. H 20μελής ορχήστρα «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble» της Μητρόπολης Ιωαννίνων, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού Βασίλη Κώστα, σε συνδυασμό με ένα πολυάριθμο σύνολο χορευτών, μέλη των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων της περιοχής, ταξίδεψαν το κοινό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν, προσέφεραν συγκινήσεις και ζωντάνεψαν παραδόσεις, οι οποίες γεννήθηκαν στο διάβα των αιώνων, με βάση μία κοινή επίπονη εμπειρία, αυτή του αποχωρισμού. Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στον ηθοποιό και ερμηνευτή Ζαχαρία Καρούνη, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης.

irodeio101044
Η ηθοποιός Ελένη Καρακάση

Μάγεψαν το κοινό

Οι διακεκριμένοι ηθοποιοί Τάσος Νούσιας και Ελένη Καρακάση, μαζί με τους εμβληματικούς μουσικούς Πετρολούκα Χαλκιά, Σωκράτη Σινόπουλο και Ανδρέα Παπά, μάγεψαν το κοινό με τη μοναδική τους ερμηνεία. Οι σκηνές ζωντάνεψαν με τη δύναμη των ηθοποιών, ενώ οι μουσικές νότες παρέσυραν τους χιλιάδες παρευρισκομένους σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατό πάθος και έντονο συναίσθημα. Κάθε εμφάνιση των καλλιτεχνών ήταν μια εκρηκτική πανδαισία, που άγγιξε τις καρδιές και τις ψυχές όλων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη ενθουσιασμό και συγκίνηση.

irodeio101043
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς

Πριν από το πέρας της εκδήλωσης ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του με τον μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και συνεχάρη τους μουσικούς, τα μέλη των χορευτικών και όλους τους εθελοντές για τη θαυμάσια παρουσία τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος συνεχάρη και επαίνεσε την προσπάθεια των συμμετεχόντων, τονίζοντας: «Αυτό το πνεύμα που διεχύθη σήμερα σε αυτόν τον χώρο, το οποίο το αναζητούμε, αλλά δεν το βρίσκουμε εύκολα, αυξάνεται περισσότερο, όταν εκδηλώνεται σε ανοικτούς χώρους και κυρίως στα σχολεία μας. Η παράδοσή μας είναι τόσο μεγάλη, που δεν εξαντλείται και δεν χρειάζεται τα ξένα διδάγματα».

irodeio101041

Παρέστησαν, επίσης, ο πρ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αρκετοί υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού, κλήρος και λαός. Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν μετά τη λήξη της εκδήλωσης, στον αύλειο χώρο του θεάτρου, όλοι έκαναν λόγο για μία παράσταση καθηλωτική, η οποία κατάφερε να συνδυάσει με μαεστρία μουσική και χορό, με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι συγκλονιστικό. Συνεχάρησαν τους καλλιτέχνες, τονίζοντας ότι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και υπογράμμιζαν ότι μεταφέρθηκαν σε έναν άλλο κόσμο πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, στους προγόνους μας που ξενιτεύτηκαν ψάχνοντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Και αυτό προκάλεσε ρίγος και συγκίνηση σε όλους.

irodeio101046 irodeio10104

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

O Παύλος Γερουλάνος «φύλακας άγγελος» της Σούλης Σαμπάχ!

Μπορεί ο Παύλος Γερουλάνος ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...

Ο Πλούταρχος πάει στα δικαστήρια 47χρονη θαυμάστρια που είναι εμμονικά «άρρωστη» μαζί του

Στη Δικαιοσύνη αναγκάστηκε να προσφύγει ο Γιάννης Πλούταρχος για...

Ο εφοπλιστής δρ Γιάννης Κούστας και η σύζυγός του υποδέχτηκαν τον μικρό JJC!

«Welcome, JJC» έγραψαν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Instagram...

Λύτρας και Παπαδοπούλου μιλούν πλέον ανοιχτά για τον έρωτά τους

Καινούργια αρχή στο πλευρό της νέας αγαπημένης του, μεσίτριας...

Τσιμτσιλή για Σεργουλόπουλο: «Έχεις πικράνει κόσμο αλλά επειδή πέρασαν 20 χρόνια δεν μετράει;»

Στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή σχολίασαν την συνέντευξη που...

Οι followers αποθέωσαν τη 16χρονη κόρη του Ρουβά και της Ζυγούλη στα social media

Πληθώρα κολακευτικών σχολίων στο πρόσωπό της συγκέντρωσε η Αναστασία...