Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Η μεταμόρφωση για τις ανάγκες της παράστασης «Φάλαινα»

Μεταμόρφωση για... Οσκαρ στο ελληνικό σανίδι! Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης...

Ταμίλλα Κουλίεβα μιλάει για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας»

Η Θάλεια Μαρκοπούλου του «Άγιου έρωτα», κατά κόσμον Ταμίλλα Κουλίεβα, βρέθηκε στην...

Το μυστικό για τη θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην… μπίρα!

Το μυστικό για τη θεραπεία του καρκίνου κρύβεται στην...

Μαρία Καλάβρια για Μαστροκώστα: «Θα είναι καλύτερα τώρα που γύρισε πίσω ο...

Η Μαρία Καλάβρια παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή Super...

Ο επιχειρηματίας X.Κ. που το όνομά του είχε συνδεθεί με το «σκάνδαλο Μπίκα» πίσω από καρουζέλ απάτης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

«Σεισμός» στη Βόρεια Ελλάδα

Ως «πρωταγωνιστής» σε απάτη τύπου «καρουζέλ» εμφανίζεται γνωστός Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, ο οποίος συμμετείχε σε εταιρίες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, προχωρώντας σε εικονικές συναλλαγές και ζημιώνοντας το Δημόσιο με 35.000.000 ευρώ από τη μη καταβολή ΦΠΑ. Πρόκειται για τον Χ.Κ., ο οποίος εμφανίζεται ως ο «εγκέφαλος» της απάτης στην οποία εμπλέκονται, επίσης, τραπεζίτης πρώην πολιτικός αλλά και αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την απάτη διαπίστωσε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, η οποία διενήργησε έρευνα και εξέδωσε πολυσέλιδο πόρισμα 350 σελίδων που επιδόθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα διερευνήσει τις αξιόποινες πράξεις που ανακύπτουν από την απάτη-μαμούθ των 35 εκατ. ευρώ. Οπως προέκυψε από την έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής, ο γνωστός επιχειρηματίας σε συνεργασία με στενό συγγενικό του πρόσωπο διαχειριζόταν εταιρίες «φαντάσματα» στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες, πραγματοποιώντας εικονικές συναλλαγές. Με τον τρόπο αυτόν είτε εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν είτε δεν κατέβαλλε φόρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πόρισμα, ο επιχειρηματίας είχε πάρει δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα που διοικούσε συνεργός του, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Για την… εξυπηρέτηση ο επιχειρηματίας φέρεται ότι βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2.000.000 ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του διοικητή του υποκαταστήματος τράπεζας, ο οποίος στο παρελθόν είχε πρωταγωνιστήσει και στην πολιτική σκηνή. Στην απάτη «καρουζέλ» φέρεται ότι εμπλέκεται και ένας εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος παρείχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του και διευκολύνοντάς τον με τον τρόπο αυτόν σε συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Η απάτη τύπου «καρουζέλ» ή «Missing Trader», όπως αποκαλείται διεθνώς, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο ΦΠΑ δεν χρεώνεται αμέσως στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων αγαθών μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ο προμηθευτής δεν υποχρεούται να χρεώσει ΦΠΑ για τη συναλλαγή του και ο αγοραστής πρέπει να λογιστικοποιήσει τον οφειλόμενο φόρο. Οι προμηθευτές δεν χρειάζεται να επιβάλουν ΦΠΑ στις πωλήσεις τους και έχουν το δικαίωμα να εκπέσουν από τον ΦΠΑ που έχουν ήδη καταβάλει. Οι απατεώνες μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα, αποκτώντας αγαθά χωρίς ΦΠΑ και μεταπωλώντας τα στην εγχώρια αγορά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σε χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές.

Η απάτη λαμβάνει χώρα όταν ο ΦΠΑ δεν καταβάλλεται στο κράτος και η πρώτη εταιρία της αλυσίδας στο κράτος απόκτησης των εμπορευμάτων (Missing Trader) μπορεί απλά να εξαφανιστεί, μη καταβάλλοντας στο κράτος τον εισπραχθέντα ΦΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση, οι υπεύθυνοι των εταιριών «φαντάσματα» εξαφανίστηκαν, και το Ελληνικό Δημόσιο ή οι Αρχές άλλων ευρωπαϊκών κρατών δεν εισέπραξαν τους αναλογούντες φόρους. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, κατέληξε πως οι εμπλεκόμενοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με 35.000.000 ευρώ μέσω των εικονικών συναλλαγών με εταιρίες «φαντάσματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος γνωστός επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για την επιχειρηματική του δράση, ενώ το όνομά του είχε έρθει στη δημοσιότητα στην υπόθεση καταγγελίας ομαδικού βιασμού της Γεωργίας Μπίκα στη σουίτα του «The Met Hotel» στη Θεσσαλονίκη, την Πρωτοχρονιά του 2022. Τότε ο επιχειρηματίας είχε σταθεί στο πλευρό της, καθώς η Γεωργία Μπίκα είχε διατελέσει γραμματέας του και είχε στενές φιλικές σχέσεις μαζί του.

Ο Χ.Κ. ήταν αυτός που πήγε με το αυτοκίνητό του και την πήρε από το ξενοδοχείο για να την οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, στα γραφεία της εταιρίας του στη Σίνδο. Υστερα από πολύμηνη έρευνα, η υπόθεση βιασμού κατέληξε στο αρχείο με απαλλακτικό βούλευμα του κατηγορούμενου γόνου γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας. Αντίθετα, σε δίκη παραπέμφθηκαν η 26χρονη και ο τότε εργοδότης της, έπειτα από μήνυση για αρπαγή και ξυλοδαρμό που είχε υποβάλει ο φερόμενος ως διοργανωτής του επίμαχου πάρτι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζούλια Αλεξανδράτου: Call girl στα φανερά η πρώην πορνοστάρ!

Επιστροφή της Τζούλιας Αλεξανδράτου στη βιομηχανία του σεξ, όχι...

«Λουκέτο» στην Αρχελάου 5

Αυτό το τηλεοπτικό μπαρ στην Αρχελάου 5 θα κλείσει...

Στάθης Σταμουλακάτος: Ερωτευμένος με νεότερή του ηθοποιό;

Μέσα στη θεατρική παράσταση «Κωλόκαιρο» άνθισε ερωτική λιακάδα.Ο πρωταγωνιστής...

Η Γιούλικα Σκαφιδά δημοσίευσε φωτογραφίες από τη βάφτιση του γιου της στην Καλαμάτα

Εικόνες από τα βαφτίσια του μονάκριβου γιου της, που...

Tέλος ο Μικρούτσικος από την εκπομπή του Τσουρού

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως ο...