Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024

Σοκ στη Φλόριντα των ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε 14χρονος που ήταν ερωτευμένος με...

Χαροκαμένη μάνα τρέχει στα δικαστήρια ζητώντας να βρει το...

Η αναγνώστρια που υποπτεύεται πως το αγόρι της τα έχει με ...

Είμαι να σκάσω, Σούζη... Δεν μου έχει συμβεί ποτέ...

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό όταν η...

Ερωμένη του βασιλιά Χουάν Κάρλος μετέτρεψε τον μικρό γιο...

«Καθαρές» οι τοξικολογικές εξετάσεις του Μπάλντοκ δύο εβδομάδες μετά τον θάνατό του...

«Καθαρές» βγήκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις του Τζορτζ Μπάλντοκ δύο...

Η μεταμόρφωση στο σανίδι της Θεοφανίας Παπαθωμά σε Σοφία Βέμπο σε μια παράσταση γεμάτη συγκίνηση

Θεατρική πρεμιέρα ανήμερα του «ΟΧΙ»

Η Θεοφανία Παπαθωμά γίνεται Σοφία Βέμπο στο σανίδι. Μια μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στη θρυλική τραγουδίστρια της νίκης, θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, στο θέατρο Βρετάνια.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Τίτλος αυτής «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα» και είναι βασισμένη στο βιβλίο «Της Ελλάδος παιδιά» του Βασίλη Τραϊφόρου, ανιψιού της θρυλικής τραγουδίστριας και του αξέχαστου στιχουργού Μίμη Τραϊφόρου.

papathoma251044
Σοφία Βέμπο

Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί ο Δημήτρη Αδάμης, αντλώντας το υλικό του από το προαναφερθέν βιβλίο, στο οποίο περιέχονται μνήμες του συγγραφέα Τραϊφόρου, ο οποίος θα εμφανίζεται επί σκηνής στην παράσταση, έχοντας τον ρόλο του αφηγητή. Το έργο «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα», με τη Θεοφανία Παπαθωμά στον κεντρικό ρόλο, αποτελεί ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι, στο οποίο το κοινό, παράλληλα με τα τραγούδια, την καριέρα και τη ζωή της σπουδαίας καλλιτέχνιδας, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την ιστορία της Ελλάδας από το 1936 έως το 1978, οπότε εκείνη έφυγε από τη ζωή. Το ταξίδι ξεκινά από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης και συνεχίζεται στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, όπου πρωτοεμφανίστηκε.

papathoma251043
Ο θίασος επί σκηνής

Επειτα ήρθαν οι πρώτοι δίσκοι, οι πρώτες εμφανίσεις, οι πρώτες επιτυχίες. Και μετά το Επος του ’40. Εκεί όπου η Σοφία έγινε η Βέμπο: η φωνή της Ελλάδας. Η τραγουδίστρια της νίκης. Η φωνή ενός λαού, μιας πατρίδας που την «κουβάλησε» αργότερα από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία. Από τα στρατόπεδα των απλών στρατιωτών στο Κάρνεγκι Χολ και από εκεί στις σκηνές της Αθήνας και στο θέατρό της. «Εχω μελετήσει πολύ τη ζωή της Σοφίας Βέμπο εδώ και χρόνια, καθώς με συγκινούν η μορφή, το έργο, ο χαρακτήρας της. Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που θα υποδυθώ αυτόν τον ρόλο» σημειώνει από την πλευρά της η Θεοφανία Παπαθωμά, μιλώντας για την εμβληματική προσωπικότητα που κλήθηκε να ενσαρκώσει στο σανίδι, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

papathoma251042
H μεταμορφώση της Παπαθωμά σε Βέμπο

Τα τραγούδια του έργου θα ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή η αισθαντική ερμηνεύτρια Σοφία Μάνου, συνοδεία μουσικού συνόλου. Μεταξύ αυτών θα είναι τα: «Τσιγγάνα μαυρομάτα μου», «Πόσο λυπάμαι», «Στη Λάρισα βγαίνει ο Αυγερινός», φυσικά τα τραγούδια του έπους του ’40, «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Κάνε κουράγιο, Ελλάδα μου», αλλά και όλες οι μεγάλες επιτυχίες που ακολούθησαν, όπως «Η ταμπακιέρα», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Να με παίρνανε τα σύννεφα» και τόσα άλλα.

papathoma251041
H μεταμορφώση της Παπαθωμά σε Βέμπο

Τη μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση στην παράσταση για την τραγουδίστρια της νίκης έχει επιμεληθεί η Τατιάνα Παπαγεωργίου, ενώ την πρωταγωνίστρια Θεοφανία Παπαθωμά θα πλαισιώνουν οι ηθοποιοί Αγγελος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνος Μητράκας και Πηνελόπη Χαλκιά. Εικόνες και βίντεο, αυθεντικά της εποχής, που θα προβάλλονται στη διάρκεια του έργου, θα συμπληρώνουν την αλήθεια, προσθέτοντας περισσότερη συγκίνηση στο θέαμα. Ο λόγος για σκηνές από τα καμαρίνια των θεάτρων απ’ όπου πέρασε η Σοφία Βέμπο, προσωπικές στιγμές της ίδιας, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση, ιστορικές στιγμές από την ταραχώδη ζωή της, τις φυλακίσεις, τον κατατρεγμό αλλά και τη δόξα και τη σχεδόν «αγιοποίησή» της από τον ελληνικό λαό.

papathoma25104
H μεταμορφώση της Παπαθωμά σε Βέμπο

Παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, στις 31 Οκτωβρίου (στις 20.00) το έργο «Σοφία Βέμπο – Μια ζωή Ελλάδα» θα παρουσιαστεί για μία και μοναδική φορά και στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω παράσταση θα δοθεί στο πλαίσιο της έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ινστιτούτου «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πολιτικός γάμος του Ευαγγελόπουλου με τον Στέφανο της καρδιάς του στη Βίλα Κώστα

Με πολιτικό γάμο παντρεύτηκε χθες τον επί σειρά ετών...

Τι ανατριχιαστικό ενώνει τρία από τα πέντε νεκρά παιδιά που η ζωή τους συνδέθηκε με την 24χρονη Ειρήνη!

Μετά την τραγική «σύμπτωση» της παρουσίας της 24χρονης Ειρήνης...

H κόρη του Πλιάτσικα, που «σαρώνει» στις διεθνείς πασαρέλες, απόλαυσε παρέα με τη μητέρα της live τον Μουζουράκη

Η κούκλα κόρη του Φίλιππου Πλιάτσικα, Κωνσταντίνα, που «σαρώνει»...

Κίντμαν: Έσταζε (όχι ιδρώτα) στα γυρίσματα

Η Νικόλ Κίντμαν εκμυστηρεύτηκε ότι είχε τόσους πολλούς -πραγματικούς-...