Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα το… βυζαντινό «μ» στο λογότυπο του μετρό της Θεσσαλονίκης, που, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, «συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική και λειτουργικότητα». Από την πρώτη στιγμή στο X (πρώην twitter) έχει στηθεί ατέρμονο γλέντι, με τους χρήστες να επιδίδονται σε έναν άτυπο διαγωνισμό ατάκας, σχολιάζουν όχι μόνο το ιλιγγιώδες ποσό που δόθηκε, με απευθείας ανάθεση για το αδιάφορο αυτό σήμα, αλλά και το γεγονός ότι παραπέμπει σε αμέτρητα logo άλλων εταιριών.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρομοίασαν το «μ» με εκείνο των McDonald’s, με κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά και με το «μ» από τη… μίζα! Οπως ήταν αναμενόμενο, το hashtag #μετρό έγινε σύντομα πρώτο trend στη δημοφιλή πλατφόρμα, ενώ παράλληλα έπεσαν και πολλές ιδέες με διάφορα χιουμοριστικά memes. «Λογότυπο αξίας 30.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση. Μου αρέσει το “μ” γιατί ταιριάζει με το μ@λ@κες που είμαστε» έγραψε ένας χρήστης, ενώ ένας άλλος διερωτήθηκε: «Με έμπνευση από το Βυζάντιο και το Λονδίνο σού λέει. Τι π@@πες θα σκεφτείτε για να φάτε μέχρι και τα πόμολα, ρε σατανάδες;».
Την τιμητική τους είχαν και ατάκες όπως το «πλάκα “μ”ε κάνεις», «μπουγάτσα “μ”ε τυρί, “μ”ε απευθείας ανάθεση, ντολ“μ”αδάκια -τα αγαπημένα του πρωθυπουργού- αλλά και το λα“μ”όγια. Μάλιστα, ένας χρήστης, με τη βοήθεια photoshop, τοποθέτησε στο μετρό ανθρώπους με βυζαντινή ενδυμασία, σχολιάζοντας το… «βυζαντινοπρεπές» λογότυπο, ενώ ένας άλλος δανείστηκε φωτογραφία από επεισόδιο του «Κωνσταντίνου και Ελένης», γράφοντας πως στο σήμα του μετρό… «αχνοφαίνεται» η Νέα Υόρκη, τοποθετώντας δίπλα μια φάτσα κλόουν.
Στη φυλακή λογίστρια που κατηγορείται ότι «έφαγε» 450.000 € από εταιρία της κοινοπραξίας
Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής οδηγήθηκε μια λογίστρια, η οποία κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 450.000 ευρώ από εταιρία που συμμετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό της Θεσσαλονίκης! Η κατηγορούμενη, η οποία καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη, ομολόγησε την πράξη της και επικαλέστηκε τον εθισμό της στον τζόγο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε η επιχείρηση ξένων συμφερόντων σε βάρος της επί σειράς ετών εργαζόμενής της.
Λίγο καιρό νωρίτερα υπάλληλος τράπεζας, στην οποία η εταιρία διατηρούσε λογαριασμό, διαπίστωσε ύποπτες συναλλαγές και διακίνηση χρημάτων που ήταν αναγκαία για τη λειτουργία του γραφείου της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και των δραστηριοτήτων της αναφορικά με τη συμμετοχή της στο έργο κατασκευής του μετρό της πόλης. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη δικογραφία, από έρευνα που έκαναν ορκωτοί λογιστές διαπιστώθηκε ότι το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 η λογίστρια μετέφερε διαδοχικά και εν αγνοία των προϊσταμένων της μεγάλα χρηματικά ποσά από τον συγκεκριμένο λογαριασμό τόσο σε προσωπικό λογαριασμό όσο και σε διαδικτυακή εταιρία διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών!
Για να δικαιολογήσει λογιστικά τις παράνομες μεταφορές, η ίδια τις απέδιδε σε δήθεν πληρωμές και προκαταβολές προς προμηθευτές και υπαλλήλους, διάφορα έξοδα της επιχείρησης κ.ά. Στην απολογία της η κατηγορούμενη εμφανίστηκε μετανιωμένη, εκφράζοντας τη λύπη της που πρόδωσε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών της.