Στο «απόσπασμα» στήνουν την μπίρα ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς διαπίστωσαν ότι οι λάτρεις της είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι και να κάνουν καθιστική ζωή σε σχέση με όσους πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Η ερευνητική ομάδα της δρος Madeline Novack από το Tulane University της Λουιζιάνας μελέτησε σχεδόν 1.900 ενήλικες που κατανάλωναν τακτικά αλκοόλ. Από αυτούς, το 38,9% έπινε μόνο μπίρα, το 21,8% μόνο κρασί, το 18,2% μόνο ένα συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό, ενώ το 21% έπινε διαφορετικά αλκοολούχα ποτά. Οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή που ακολουθούσαν οι εθελοντές, πόσο συχνά γυμνάζονταν και κατέγραψαν το βάρος τους.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν συχνά μπίρα ακολουθούσαν πιο ανθυγιεινή διατροφή, είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος και έκαναν τη λιγότερη σωματική άσκηση από όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές αλκοόλ. Η Novack, σύμφωνα με τη MailOnline, επισήμανε ότι τα παραπάνω δεδομένα σημαίνουν ότι οι λάτρεις της μπίρας έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και να εμφανίσουν όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως, μεταξύ άλλων, διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες.
Η εξήγηση που έδωσε η έρευνα είναι ότι συνήθως η μπίρα συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ, όπως τηγανητά, αλμυρά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Από την άλλη, αναφέρθηκε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του κρασιού, το οποίο συνήθως καταναλώνεται με ψάρι, κρέας και λαχανικά.