Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά με το ζήτημα του Κηφισού, χαρακτηρίζοντάς τον «ωρολογιακή βόμβα», αφού, όπως εξηγεί, ο τελευταίος καθαρισμός του ήταν το 2002. Ο ίδιος έκανε λόγο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να οχυρωθεί η Αττική και να είναι προστατευμένη απέναντι σε καιρικά φαινόμενα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτική εκπομπή ο περιφερειάρχης τόνισε πως, εκτός από το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι πολύ σημαντική και η ενημέρωση του κοινού για το πώς πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων μέσης ή υψηλής έντασης. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, ενώ, ερωτηθείς αν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, ανέφερε ότι τους τελευταίους 10 μήνες γίνονται και αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμού.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, ο τελευταίος καθαρισμός στα πλακοσκεπή του Κηφισού έγινε το 2002 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Σε 27 χλμ. μήκους του ποταμού έχουμε 8,6 χλμ. πλακοσκεπούς, όπου έχουμε μπει από το Αύγουστο κι έχουν απομακρυνθεί 12.500 τόνοι φερτών υλικών, σε συνδυασμό με σημαντικές τεχνικές δυσκολίες» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν αγωγοί που συνδέονται με τον Κηφισό, οι οποίοι είτε δεν έχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης υδάτων είτε είναι εντελώς κλειστοί.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στατικότητας των τοιχωμάτων και το ενδεχόμενο κατάρρευσής τους, ο ίδιος σημείωσε πως, σύμφωνα με τους μηχανικούς της Περιφέρειας, δεν διαφαίνεται τέτοιο ενδεχόμενο. Τέλος, στάθηκε στον καθαρισμό αλλά και στα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται στον Ποδονίφτη και στον Ιλισό. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας έκανε αναφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκτιμώντας πως η Αττική δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε την κακοκαιρία «Daniel» ούτε πολύ μικρότερα φαινόμενα από αυτά που έπληξαν τη Βαλένθια.
Ο ίδιος επικρότησε δε την κίνηση του περιφερειάρχη να παρέμβει γρήγορα σωστικά στον Κηφισό, μπαίνοντας πρώτη φορά έπειτα από 20-25 χρόνια για καθαρισμό στην υπόγεια κοίτη του, αν και -όπως είπε- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. «Εχουν ήδη βγει 9.500 τόνοι μπάζα και θα βγουν κι άλλα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Αθήνας. Αγωγοί ολόκληροι, οι οποίοι είναι παλιά ρέματα που έχουν μετατραπεί σε οχετούς, είναι φραγμένοι στις περιοχές του Ρέντη και του Αιγάλεω» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο και για τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στην περίπτωση πλημμύρας.
Οπως εξήγησε, υπάρχουν δύο ενότητες. «Το ένα στο νότιο σκέλος είναι το κομμάτι του αρχαίου έλους μέχρι το “Σταύρος Νιάρχος” και περιλαμβάνει κομμάτια της Καλλιθέας, ολόκληρο το Μοσχάτο και ολόκληρο το Νέο Φάληρο, το νότιο τμήμα του Ρέντη και το τμήμα του Αγίου Διονυσίου. Και είναι και το βόρειο σκέλος, μια ζώνη παρακηφίσια από τη μία και την άλλη πλευρά του Κηφισού, μιλάμε για τον Ποδονίφτη, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω και το Περιστέρι. Και βεβαίως τη λίμνη, όπως λέγεται, στο Ιλιον, που επίσης πλημμύριζε. Επομένως, από τις Αχαρνές, το Μενίδι μέχρι το Μοσχάτο που η κυβέρνηση προσδιόριζε κονδύλι στις 200.000-300.000 σε περίπτωση κρίσης θα βρεθεί σίγουρα μέσα στο νερό» κατέληξε ο καθηγητής.