«Stock» χαρακτηρίζεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η «παροπλισμένη» γιάφκα της «Νεοτρομοκρατίας» που αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία στο υπόγειο απόστρατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων στο Παγκράτι (μια ανάσα απο τα γραφεία της Espresso) και, μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση, μόνο λίγες ώρες μετά τη σύλληψη στο Ψυχικό του αντιεξουσιαστή Νίκου Ρωμανού.
- Από τον Βασίλη Χήτο
Στην οπλαποθήκη στο Παγκράτι βρέθηκε το συστατικό βόμβας «μαμούθ» γνωστό ως ANFO, που στο παρελθόν αποτελούσε το «συστατικό» της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία και επίσημα διαλύθηκε το 2018. Στη γιάφκα βρέθηκαν ακόμη έξι πυροβόλα όπλα, διάφορα μέρη όπλων, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων, 25 πυροκροτητές, 7,5 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, (σ.σ.: αντίστοιχη αυτή που έσκασε στα χέρια του 36χρονου μηχανολόγου – μηχανικού στους Αμπελοκήπους), 2 κιλά ΤΝΤ, 220 γραμμάρια πυρίτιδας, βραδύκαυστο φιτίλι και 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας ANFO και μια πλαστή πινακίδα.
Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στο Παγκράτι στη συμβολή των οδών Δαμαγήτου και Αγλαυρίδων, ύστερα από τηλεφώνημα-καταγγελία του απόστρατου αξιωματικού για το θέαμα που αντίκρισε όταν πήγε να δείξει το υπόγειο σε ιδιώτη που ενδιαφερόταν να αγοράσει τη μικρή αποθήκη. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης, επειδή οι αρχικοί ενοικιαστές του είχαν αφήσει απλήρωτα ενοίκια και είχαν εξαφανιστεί, έσπασε την πόρτα για να μπει μέσα στον χώρο. Ο χώρος είχε νοικιαστεί πριν από περίπου μία δεκαετία και εδώ και κάποια χρόνια κάνεις δεν την επισκεπτόταν. Αυτό εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι… άγνωστοι τρομοκράτες ή φυλακίστηκαν ή η οργάνωσή τους έφτασε στο τέλος της.
Οι Αρχές αποσυνδέουν ασφαλώς τη γιάφκα στο Παγκράτι με τον Νίκο Ρωμανό, εγγονό του συγγραφέα Αθανάσιο Νάσιουτζικ. Ο 31χρονος υπήρξε παιδικός φίλος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε το 2008 στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με ακόμη τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι πράξεις αυτές είχαν συνδεθεί με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, αλλά στην πορεία αθωώθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή την οργάνωση. Για την υπόθεση στο Βελβεντό, πάντως, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Στην πορεία όμως, όπως πληροφορείται η «Espresso», του ανοίχτηκε μια νέα δικογραφία και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξης για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, πράξεις όμως ακαθόριστης «τρομοκρατικής οργάνωσης».
Tο 2019 του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ετσι η ποινή του μειώθηκε από τα 18 στα 14 έτη, κάτι που τον βοήθησε να αποφυλακιστεί έπειτα από παραμονή έξι ετών στις φυλακές. Αξίζει να αναφερθεί ότι, ενώ βρισκόταν κρατούμενος στις Φυλακές Αυλώνα, ο Νίκος Ρωμανός είχε απασχολήσει τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ όταν άρχισε απεργία πείνας, καθώς δεν του χορηγούνταν οι εκπαιδευτικές άδειες για τις σπουδές του στο ΤΕΙ Αθήνας. Η απεργία πείνας διήρκεσε 31 ημέρες, με τους γιατρούς να τονίζουν επανειλημμένα τους κινδύνους για την υγεία του και τον ίδιο να μιλά για σημαντική νίκη μετά την τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά για το «βραχιολάκι» στους κρατουμένους.
Το «κινούμενο» και… παλιό αποτύπωμα
Ο Νίκος Ρωμανός μετά τη σύλληψή του πριν από μερικά 24ωρα στο Ψυχικό οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την Παρασκευή προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για όλα όσα του καταλογίζονται, μετά τον εντοπισμό δαχτυλικού αποτυπώματός του σε σακούλα που περιείχε ένα από τα όπλα που βρέθηκαν μετά την έκρηξη στη γιάφκα των Αμπελοκήπων.
Ο συνήγορός του Νίκος Αλετράς για το νέο εύρημα στη γιάφκα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελοκήπους μιλά για «κινούμενο» αποτύπωμα πέραν της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε για τον εντολέα του: «Δεν γνωρίζει κανέναν έτερο συγκατηγορούμενό του, ούτε είχε καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας όπου σημειώθηκε η έκρηξη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο της δικογραφίας όπου δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο επιλήψιμο σε βάρος του. Θεωρείται πιθανολογούμενα βέβαιο πως το συγκεκριμένο εύρημα ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της αρχικής σύλληψής του το έτος 2013, καταλήγει ο κ. Αλετράς.
Δήλωση για τη σύλληψη του 31χρονου έκανε και η δικηγόρος Λίλα Ραγκούση, η οποία επίσης έχει αναλάβει την υπεράσπισή του: «Η εμπλοκή του Ν. Ρωμανού στην υπόθεση που τον φέρνει κατηγορούμενο, ύστερα από πέντε και πλέον έτη, όπου ουδέποτε έχει απασχολήσει ή εμπλακεί κατ’ ελάχιστον σε έκνομη δραστηριότητα, είναι ένα και μόνο αποτύπωμα σε κινητό αντικείμενο το οποίο δεν έχει και ουσιαστικά καμία αξία ως εύρημα για τις κατηγορίες. Αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί με τελείως διαφορετικό τρόπο δικονομικά, στοιχεία τα οποία θα κατατεθούν αναλυτικά ενώπιον της κυρίας προέδρου. Η συσχέτισή του με το σύνολο του κατηγορητηρίου αλλά και με τους εμπλεκομένους στην υπόθεση είναι ανύπαρκτη, γεγονός που θα αποδειχθεί και στην προδικασία».