«Να έρθουν να ψηφίσουν όλοι… Οποιος απουσιάζει δεν έχει δικαίωμα να παραπονιέται ή να ασκεί κριτική. Η παρουσία όλων στις εκλογές του ΕΒΕΑ είναι επιτακτική» λέει μιλώντας στην «Espresso» ο υποψήφιος πρόεδρος για το Επαγγελματικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών Νίκος Σοφιανός, στον δρόμο προς τις εκλογές των επιμελητηρίων, που θα διεξαχθούν στις 30/11, 1 και 2/12/2024.
- Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού λόγω διάφορων κωλυμάτων και κορονοϊού έχουν να γίνουν από το… 2017! Επιπλέον η κυβέρνηση «δίνει τα ρέστα της» με την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπρατάκου, «μετατρέποντας τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό οργανισμό της πατρίδας μας σε κομματικό φέουδο», όπως καταγγέλλει σήμερα ο Νίκος Σοφιανός, ο οποίος εκλέγεται στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ από το 1997. Ο πετυχημένος επιχειρηματίας με αντικείμενο τα δομικά υλικά, τον τουρισμό και την εξυπηρέτηση αυτοκινήτων επιθυμεί ως διπλωματούχος βιολοντσελίστας (μια άγνωστη σε πολλούς ιδιότητά του) να παίξει το δικό του «κονσέρτο», ως μπροστάρης με τον συνδυασμό «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του».
Για ποιο λόγο πρέπει τα μέλη του ΕΒΕΑ να επιλέξουν το δικό σας ψηφοδέλτιο;
Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί θέλουμε να υλοποιήσουμε το όνομα του ψηφοδελτίου μας, δηλαδή να φέρουμε ξανά «To EBEA στα μέλη του». Στις τελευταίες εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το μακρινό 2017, η συμμετοχή ήταν μόνο 4%, δηλαδή είχαμε 96% αποχή. Αυτό συμβαίνει γιατί αγνοούμε τη βασική αρχή των καλών ανθρωπίνων σχέσεων, δηλαδή την αμοιβαιότητα και την ισοτιμία. Τα μέλη μας πληρώνουν μία ετήσια συνδρομή μέσω του ΓΕΜΗ και δεν απολαμβάνουν αυτό που προσδοκούν. Το σημαντικότερο είναι να τα κάνουμε να αισθανθούν ότι το EBEA είναι το σπίτι τους και τους στηρίζει στην επιχειρηματική τους καθημερινότητα.
Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματός σας;
Εχουμε ανακοινώσει ένα μετρήσιμο πρόγραμμα και στο τέλος της θητείας μας θα δώσουμε απολογισμό σχετικά με το τι υλοποιήσαμε. Είναι διαθέσιμο για τον καθέναν στην ιστοσελίδα μας www.ebeameli.gr. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις προτάσεις – στόχους μας, όπως είναι η αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών και η μείωση της συνδρομής των μελών κατά 20%, η δημιουργία υπηρεσίας υποστήριξης της καθημερινότητας, καθώς και η ίδρυση μόνιμης υπηρεσίας νομικής και λογιστικής υποστήριξης, η ίδρυση γραφείων του ΕΒΕΑ σε τρεις σημαντικές αγορές του εξωτερικού, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, η διασύνδεση του ΕΒΕΑ με εμπορικούς συλλόγους των δήμων και πολλά άλλα. Ο πρόεδρος και κάθε μέλος του Δ.Σ. στον κλάδο του θα παρεμβαίνουν καθημερινά σε θέματα επιχειρηματικότητας προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Για ποιο λόγο το κόμμα της Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπρατάκου, αφού κι εσείς προέρχεστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο;
Η εμπλοκή αυτή δεν είναι σημερινή, αλλά άρχισε μετά τον θάνατο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου τότε του ΕΒΕΑ, που τον διαδέχτηκε με εσωτερική διαδικασία ο Γιάννης Μπρατάκος, παραμένοντας ωστόσο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Βρίσκω απαράδεκτη την απόπειρα να μετατραπεί ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός της πατρίδας μας σε κομματικό φέουδο. Οσον αφορά τη δική μου πολιτική προέλευση, επιτρέψτε μου να σας πω ότι όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο γνωριζόμαστε από τα σχολικά θρανία, ήμουν ένας από τους τρεις μόνο επιμελητηριακούς σε όλη την Ελλάδα που τον στήριξαν ενεργά, εισπράττοντας πολιτικό bullying γι’ αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ζητούσα ποτέ κομματική εμπλοκή στο ΕΒΕΑ, ακριβώς γιατί πιστεύω βαθύτατα ότι πρέπει να διατηρήσει στο ακέραιο την ανεξαρτησία του.
Θέσατε στο πρόσφατο παρελθόν θέμα για την υποψηφιότητα κάποιων στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπρατάκου. Μπορείτε να μας το αναλύσετε;
Ο επιμελητηριακός νόμος, όπως ισχύει σήμερα, αναφέρει ότι αν κάποιο μέλος του Δ.Σ. απουσιάσει για έξι συνεχείς συνεδριάσεις, δηλαδή για έξι ολόκληρους μήνες, τότε εκπίπτει αυτόματα του αξιώματός του και τη θέση του παίρνει ο πρώτος αναπληρωματικός. Αυτό συμβαίνει με 19 υποψηφίους του κ. Μπρατάκου, συν τον ίδιο, συνολικά 20 άτομα. Και αυτό προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά του Δ.Σ. Οχι μόνο δεν ήταν φυσικά παρόντες, αλλά ούτε καν μπήκαν στη συνεδρίαση διαδικτυακά από το γραφείο τους, όπως είχαν τη δυνατότητα. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον νόμο δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές.
Μιλήσατε και για απόπειρα νοθείας στις εκλογές. Τι συμβαίνει;
Ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι κάθε Α.Ε. στέλνει τρεις ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μέλη Δ.Σ. είτε ανώτατα διευθυντικά στελέχη. Εχει γίνει οργανωμένη προσπάθεια, όπου «βαφτίζονται» ανώτατα διευθυντικά στελέχη νεαροί ΟΝΝΕΔίτες και «επαγγελματίες ψηφοφόροι». Ενδεχομένως αυτό να γίνεται και από εξωτερικούς λογιστές που έχουν εταιρική σφραγίδα, εν αγνοία των ιδιοκτητών των Α.Ε. Εχουμε ήδη στη διάθεσή μας ονόματα και κάθε μέρα λαμβάνουμε περισσότερα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι καθαρή νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, γιατί αλλοιώνει την προτίμηση των μελών μας.
Ποιος είναι ο Νίκος Σοφιανός στην ιδιωτική του ζωή;
Η προτεραιότητά μου είναι τα τρία παιδιά μου: ο Κωνσταντίνος, 23 ετών, ο Σπύρος 21 και η Ευγενία 19. Είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι της ζωής μου, ενήλικοι πλέον, που έχουν χαράξει θετική πορεία στη ζωή τους, με όνειρα και στόχους, ο βασικός λόγος που κάθε μέρα χαμογελώ! Στον ελεύθερο χρόνο με αποφορτίζει το τένις, αλλά παίζω και μουσική, όντας διπλωματούχος βιολοντσελίστας.