«Φωτιά» έχει πάρει το 112, που στέλνει απανωτά μηνύματα τα τελευταία 24ωρα σε πολλές περιοχές της χώρας όπου χτυπά με σφοδρότητα η κακοκαιρία «Bora», με απολογισμό, πέρα από τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, δύο νεκρούς στη Λήμνο. Στη Λήμνο παρατάθηκε έως σήμερα το μεσημέρι η απαγόρευση κυκλοφορίας, με οχήματα στους δρόμους λόγω ζημιών και του κινδύνου που υπάρχει λόγω της κακοκαιρίας. Το νησί χτυπήθηκε με μανία από την κακοκαιρία και χρειάστηκε να μετακινηθούν κάτοικοι αρκετών οικισμών, που βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία της Μύρινας.
Η τραγωδία, όμως, ήταν ότι δύο ζωές χάθηκαν. Ο ένας νεκρός είναι ο 57χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο στην περιοχή του Κοντιά, όπου βρέθηκε ντεραπαρισμένο το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 57χρονος, στην προσπάθειά του να ξεκολλήσει το αυτοκίνητό του από τις λάσπες όπου είχε κολλήσει, 200 μέτρα από τη στάνη του, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Στην ίδια περιοχή του νησιού εντοπίστηκε νεκρός και ο δεύτερος άνδρας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, γλίστρησε ενώ καθάριζε το σπίτι του κοντά στον χείμαρρο που έπληξε την περιοχή. Με βάση τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Μύρινας Ευάγγελο Χασάπη, το μισό τμήμα του νησιού έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη.
1.758 κλήσεις
Δύσκολη ήταν η κατάσταση σε μεγάλο μέρος της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι, από τις 11 το πρωί του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Κυριακής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 1.758 κλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου. Στην Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, το βράδυ του Σαββάτου υπερχείλισε χείμαρρος και χρειάστηκε η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό μίας τετραμελούς οικογένειας, τα μέλη της οποίας είχαν παγιδευτεί στα ορμητικά νερά. Σε πολλούς δήμους της Χαλκιδικής σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις σε σημεία του οδικού δικτύου. Στη Θεσσαλονίκη, έως και χθες, εκτός από τις καταιγίδες, οι άνεμοι χτυπούσαν με μανία.
Εκλεισαν κεντρικοί οδικοί άξονες είτε λόγω υπερχείλισης υδάτων είτε λόγω πτώσης δέντρων. Μια γυναίκα επιχείρησε να περάσει με το Ι.Χ. της μέσα από πλημμυρισμένο τούνελ στη δυτική Θεσσαλονίκη, εγκλωβίστηκε και χρειάστηκε η παρέμβαση ΟΠΚΕ για να απεγκλωβιστεί. Φορτηγό πλοίο, που ήταν δεμένο στο λιμάνι, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και συγκρούστηκε με άλλο φορτηγό πλοίο, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών και στα δύο.
Από την κακοκαιρία κατέρρευσε η γέφυρα στον Δενδροπόταμο, η οποία ήταν κλειστή για εργασίες, που άρχισαν το καλοκαίρι και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 30 Νοεμβρίου, αλλά είχαν πάρει παράταση για το τέλος του έτους. Η κακοκαιρία, όμως, δεν έδωσε παράταση… Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, των Σερρών και της Πέλλας. Στη Θεσσαλία, η «Bora» χτύπησε επίσης με σφοδρότητα. Μηχανήματα της ΠΕ Λάρισας επιχείρησαν στις θέσεις Πλατάνια Βελίκας του Δήμου Αγιάς και Καράβια Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών, όπου η θάλασσα βγήκε έξω. Στα Τέμπη ήχησε και το 112, που προειδοποίησε τους κατοίκους για θυελλώδεις ανέμους
Στην ΠΕ Τρικάλων, το χιόνι στρώθηκε περίπου στα 10 εκατοστά, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να επιχειρούν για να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Περτουλίου. Προβλήματα σε υποδομές, πλημμυρισμένους δρόμοι, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους και έντονες καταιγίδες, σε Πλαταμώνα, Νέους Πόρους, Λεπτοκαρυά. Δρόμοι πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις στην παραλιακή γραμμή. Δέντρα ξεριζώθηκαν και στο Λιβάδι Ελασσόνας. Το μεγάλο πεύκο, που χρόνια έστεκε στην πλατεία στο Λιβάδι, ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
«Χείμαρροι» οι δρόμοι σε Φαληράκι, Λίνδο και Ιαλυσό
Αντιμέτωποι με εικόνες βιβλικής καταστροφής ήρθαν χθες, με το πρώτο φως της ημέρας, οι κάτοικοι της Ρόδου, η οποία «σφυροκοπήθηκε» από την κακοκαιρία «Bora» που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και τη Λήμνο, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους! Μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν στο Φαληράκι, στη Λίνδο και την Ιαλυσό, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, με τους κατοίκους να πασχίζουν να προστατεύσουν με κάθε μέσο τις περιουσίες τους ενόσω οι Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέχιζε να δέχεται δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κ.ά.
Σε ποτάμι μετατράπηκε, επίσης, ο δρόμος της Ιξιάς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και τα αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν στο ρεύμα από Ιαλυσό προς Ρόδο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αρχηγείου της Πυροσβεστικής, μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, ενώ έως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν γίνει 200 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και χώρους που είχαν πλημμυρίσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διασώστες-πυροσβέστες με τη συνδρομή εθελοντών και πολιτών απεγκλώβισαν τουλάχιστον 80 ηλικιωμένους, παιδιά και γυναίκες από τα οχήματα ή τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, μεταφέροντάς τους σε ασφαλή σημεία. Επίσης, έγινε μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Μιλώντας στην ERTNews ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι της Ρόδου πέρασαν μια δύσκολη νύχτα (ενν.: Σαββάτου) και χαρακτήρισε το πλημμυρικό φαινόμενο που προκάλεσε η κακοκαιρία «Bora» το μεγαλύτερο που έχει βιώσει το νησί. Παράλληλα, τόνισε πως σημαντικό τμήμα του οδικού δικτύου έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, συμπληρώνοντας ότι απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία των κατοίκων της Ρόδου. Εξάλλου, από χθες τα ξημερώματα είχε σταλεί μήνυμα «112» στους κατοίκους, που απαγορεύει κάθε μετακίνηση σε όλο το νησί για 24 ώρες. Για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την επέλαση της κακοκαιρίας κρίθηκε μάλιστα αναγκαίο να μεταβούν με ειδική πτήση στη Ρόδο, από την Αθήνα, 35 πυροσβέστες με αντλητικά μηχανήματα και δύο διασωστικές λέμβους.
Ενδεικτικό της έντασης της κακοκαιρίας που «σάρωσε» τη Ρόδο είναι ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας έπεσαν πάνω από 170 mm βροχής. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε στο νησί, η βροχή που έπεσε εκεί φτάνει το 75% του νερού που έπεσε στη Βαλένθια! «Σύμφωνα με τα ενόργανα δεδομένα, έφτασε πάνω από 300 χιλιοστά. Δηλαδή, άγγιξε ουσιαστικά τη βροχόπτωση της Βαλένθια, που ήταν πάνω από 400, ήταν μεγαλύτερη. Είναι το 75% της Βαλένθια περίπου, δεν έφτασε το ύψος της Βαλένθια, αλλά όμως από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο…» δήλωσε.