Το «Φάντομ» δεν είναι πια εδώ. Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο τεράστιος Νίκος Σαργκάνης, έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή. Ο παλαίμαχος πορτιέρο βρισκόταν σε κώμα τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο των Αθηνών, καθώς πάλευε με τον καρκίνο (στο πάγκρεας) και τελικά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.
- Από το Γιώργο Σηφάκη
Η γυναίκα του Ελίνα και η κόρη του Μιρέλλα δεν έφυγαν ούτε δευτερόλεπτο από δίπλα του και μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν έπεσε σε κώμα, ήταν αυτός που τους έδινε θάρρος δείχνοντας απίστευτο μεγαλείο ψυχής, όπως ήταν και στο γήπεδο.
Δυναμικός, μαχητής, κέρβερος. Και συνάμα ευαίσθητος, καλοσυνάτος και χαμηλών τόνων έξω από τα γήπεδα. Ο Νίκος Σαργκάνης απέπνεε σεβασμό και αξιοπρέπεια. Είχες την αίσθηση ότι δεν γνώριζε το μέγεθος της αξίας του ή έστω ήθελε να το κρύβει απέναντι στον συνομιλητή του. Μιλούσε πολλές φορές για άλλους σπουδαίους Ελληνες και ξένους τερματοφύλακες, αλλά ποτέ για τον εαυτό του. Το μεγαλείο του ανδρός. Ποιος, εκείνος που αποτέλεσε ένα πρότυπο και τον ήρωα των παιδικών χρόνων εκατομμυρίων φιλάθλων. Η κόρη του Μιρέλλα αποχαιρέτησε τον πατέρα της με μια τρυφερή ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μπαμπά μου! Ηρωά μου! Ούτε στιγμή δεν παραιτήθηκες, ούτε λεπτό δεν επιβεβαίωσες τις προγνώσεις. Τους πάτησες όλους κάτω, τους ξεγέλασες όλους και πόσες φορές! Μα τι μπάλα έπαιξες, θηρίο μου, τον καλύτερό σου αγώνα έδωσες τις τελευταίες μέρες. Αναμφισβήτητα ήταν το ματς της ζωής σου. “Συμβαίνει όμως…”, όπως έλεγες κι εσύ, “ένα γκολ μπορεί να φέρει τούμπα τον αγώνα”. Ησουν γίγαντας μέχρι το 92’… αλλά κι οι γίγαντες πρέπει κάποια στιγμή να ξεκουράζονται. Πέτα ψηλά τώρα, Φάντομ μου, ελεύθερος όπως μόνο εσύ ήξερες να κάνεις» γράφει η κόρη του παλαίμαχου τερματοφύλακα.
Ολος ο ποδοσφαιρικός κόσμος αποχαιρέτησε με λόγια συγκίνησης τον Νίκο Σαργκάνη, ο Μίμης Δομάζος όμως συγκλονίζει με την ανάρτησή του στα social media. «Σαν ψέμα μού φαίνεται, φίλε μου. Πριν από λίγες εβδομάδες περπατούσαμε στην Αθήνα, στην Ιπποκράτους, και κάναμε σχέδια. Ησουν γεμάτος ενέργεια και είχες όρεξη για ζωή. Ο Νίκος ήταν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυνατός, έξυπνος και Σπουδαίος Ανθρωπος. Οταν φεύγουν τέτοιοι αθλητές, μικραίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει το μήνυμα του Δομάζου.
Ισως ο κορυφαίος γκολκίπερ που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τεράστια καριέρα που ξεκίνησε από τον Ηλυσιακό (1969-77), συνεχίστηκε στην Καστοριά (1977-80) με την οποία κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας, για να ακολουθήσουν Ολυμπιακός (1980-85) και Παναθηναϊκός (1985-90). Εκλεισε την καριέρα του στον Αθηναϊκό (1990-92). Συλλυπητήρια για τον θάνατό του εξέδωσαν μέσω ανακοίνωσης η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Σούπερ Λίγκα, ενώ χιλιάδες φίλαθλοι και παλιοί συμπαίκτες του κατακλύζουν με συλλυπητήρια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι στιγμές με τη φανέλα Νο1! οι τίτλοι και η μετακίνηση από το λιμάνι στον ΠΑΟ!
Η ζωή είναι στιγμές και ο Νίκος Σαργκάνης είχε πολλές. Από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα (ως επιθετικός) στον Ηλυσιακό, το 1966, σε ηλικία 12 ετών, το ιστορικό Κύπελλο Ελλάδας που κατέκτησε μετέπειτα υπερασπιζόμενος την εστία της γενέτειράς του Καστοριάς το 1980, τις επεισοδιακές μεταγραφές στους δύο «αιωνίους» Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και τις κόντρες που υπήρξαν, τις επεμβάσεις του με τη φανέλα του Αθηναϊκού κόντρα στη Γιουνάιτεντ, αλλά κι εκείνη της «βάφτισής» του ως «Φάντομ».
- Από τον Χάρη Δάντση
Στο ντεμπούτο του με την Eθνική Ελλάδας, στις 15 Οκτωβρίου 1980, στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της πανίσχυρης Δανίας για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1982, ο Σαργκάνης «κατέβασε ρολά» και οι Δανοί τον χαρακτήρισαν «Φάντομ», όπως έμεινε στην ιστορία. Ο Σαργκάνης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής, αλλά και πριν από το μεγάλο παιχνίδι μιλούσε τηλεφωνικώς με τη μητέρα του και τις αδερφές του για να πάρει κουράγιο. Βέβαια, το πλήρωσε ακριβά, καθώς ο λογαριασμός του τηλεφώνου έφτασε τις 7.800 κορόνες Δανίας, εξωφρενικό για την εποχή ποσό. Με την Eθνική Ανδρών αγωνίστηκε ως το 1991, σε συνολικά 58 αγώνες.
Ο Ολυμπιακός, όπως είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του, ήταν η ομάδα της καρδιάς του και γι’ αυτό «χάλασε» η μετακίνησή του από την Καστοριά στον ΠΑΟΚ. «Οταν με πήραν από την Καστοριά και μου είπαν ότι μπήκε ο Ολυμπιακός στη μέση, είπα “πάω στον Ολυμπιακό και κολυμπώντας”!» είχε πει χαρακτηριστικά για τη μετακίνησή του στην ομάδα του Πειραιά, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο (1980-81), ενώ δεν πίστευε ποτέ πως θα σήκωνε άγκυρα από το μεγάλο Λιμάνι. Ενας τραυματισμός στον αυχένα, που του προκάλεσε μερική ρήξη του δεξιού του χεριού, ωστόσο, έμελλε να αλλάξει την ιστορία. «Ισως με θεωρούσαν κάποιοι, τότε, “ψιλοσακάτη”… Ο Σάββας Θεοδωρίδης μου έλεγε “δεν θα πας πουθενά, σε εμάς θα μείνεις”, εγώ έλεγα “δεν θέλω να πάω πουθενά αλλού, όμως η προσφορά που μου έχει κάνει ο Νταϊφάς είναι ψίχουλα, με υποτιμάει”» είχε παραδεχθεί κι κάπου εκεί μπήκε… σφήνα ο Παναθηναϊκός, μετακομίζοντας, έχοντας δώσει τον λόγο του στον Βαρδή Βαρδινογιάννη στο «πράσινο» στρατόπεδο το 1985.
Με το «Τριφύλλι» αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας ακόμα δύο πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα (1985-86, 1987-88, 1988-89). Μάλιστα, στον τελικό Κυπέλλου το 1988, που κρίθηκε στα πέναλτι, ο Σαργκάνης απέκρουσε δύο και εκτέλεσε εύστοχα ένα, πανηγυρίζοντας έξαλλα την κατάκτηση και φωνάζοντας μπροστά στις κάμερες στον Γιώργο Βαρδινογιάννη: «Και ξέρεις πάρα πολύ καλά τι έγινε την Παρασκευή. Τους τα έβαλα στον κ…λο τα λεφτά τους». Ο ίδιος είχε αποκαλύψει κάποιους μήνες αργότερα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Super Γκοολ!», πως ο Γιώργος Κοσκωτάς τού είχε προσφέρει 170.000.000 για να έχει μειωμένη απόδοση στον τελικό. Το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, με τον οποίο τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου (1990-91), παίρνοντας το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο Σαργκάνης έδειξε και τότε την κλάση του με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ», κρατώντας ανέπαφη την εστία του σε 90λεπτα. Στο δεύτερο ματς η Γιουνάιτεντ τον «λύγισε», με 2-0 στην παράταση. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες και κανείς δεν θα τον ξεχάσει, αφήνοντας βαριά κληρονομιά στο άθλημα που υπηρέτησε με μόχθο και σκληρή δουλειά..