O Ακης Πετρετζίκης στο Αγιον Ορος! Οχι, ο πρώτος MasterChef δεν αποφάσισε να γίνει… μοναχός, απλώς βρέθηκε στο Περιβόλι της Παναγίας, σε μια διαφορετική εκπομπή, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το «Akis’ Food Tour» συνεχίζεται στο Αγιον Ορος με γεύσεις… θεϊκές, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 20.00 στον Alpha.
Ο Ακης Πετρετζίκης βυθίζεται στον κατανυκτικό κόσμο του Αγίου Ορους μέσα από το νέο επεισόδιο της παραγωγής του. Η εκπομπή που μας ταξιδεύει στις γεύσεις, στις παραδόσεις και τις ιστορίες, αυτή τη φορά μας προσκαλεί σε ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στον Αθω, έναν τόπο γεμάτο μυσταγωγία και αυθεντικότητα. Ενα ταξίδι αγιότητας, στους πολιτιστικούς, θεολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας μας, αλλά και στον κόσμο του ασκητισμού και του μοναχισμού στην Ελλάδα. Το ταξίδι ξεκινά στο Κελί Μυλοποτάμου, όπου ο πατέρας Ιωακείμ υποδέχεται τον Ακη με ένα αυθεντικό αγιορείτικο κέρασμα. Σε αυτό το κελί, με τη μακρά ιστορία, έζησε ο πατέρας Επιφάνιος, που αναβάθμισε την αγιορείτικη κουζίνα σε πραγματική τέχνη. Εδώ ο Ακης θα περάσει τις μέρες του ζώντας από κοντά τον λιτό αλλά πλούσιο σε ουσία ρυθμό της αγιορείτικης ζωής.
Η περιήγηση συνεχίζεται με τον πατέρα Γεώργιο, ο οποίος μαγείρεψε για τον Ακη ένα μοναδικό πιάτο με μπακαλιάρο, κυδώνια και δαμάσκηνα, συνδυάζοντας με μαεστρία απλότητα και δημιουργικότητα. Στη συνέχεια, ο πατέρας Παΐσιος μοιράστηκε μαζί του τη γνώση της παρασκευής σφραγίδων για τα πρόσφορα, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη σημαντική παράδοση. Ο Ακης επισκέφθηκε επίσης το κελί του πατέρα Αγάθωνα, όπου μυήθηκε στη διαδικασία παρασκευής αγιορείτικων θυμιαμάτων, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο μάζεμα ελιών μαζί με τον πατέρα Ιωακείμ. Το βράδυ έκλεισε με εσπερινό και ένα κοινό δείπνο που μαγείρεψε ο Ακης ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία του στον Μυλοπόταμο.
Την επόμενη ημέρα ο Ακης συνόδευσε τον Χρήστο, έναν από τους μεταφορείς του Αγίου Ορους, σε ένα καθημερινό δρομολόγιο ανεφοδιασμού. Ο Ακης είδε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούν τα μοναστήρια με τα απαραίτητα. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στον πατέρα Νικήτα, με τον οποίο απόλαυσαν ψάρι σκορπίνα, αλλά και ένα δείπνο στο κελί του πατέρα Παλαμά, γεμάτο με πιάτα που αναδεικνύουν την αγιορείτικη παράδοση. Σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στο Αγιον Ορος, εκεί όπου η αγιορείτικη κουζίνα και η πνευματικότητα αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον πλούτο της μοναστικής ζωής, η ψυχή αναπτερώνεται μαζί με τις διηγήσεις για τους αγίους γέροντες της εποχής μας. Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν το Αγιον Ορος όπως δεν το έχετε ξαναδεί μαγεύουν το βλέμμα και την καρδιά.