Σοκ! Επίθεση στα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo» – 12 νεκροί και 11 τραυματίες για τα σκίτσα του Μωάμεθ!
Με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο το τελευταίο σκίτσο του διευθυντή σύνταξης του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» προοιώνιζε το αιματοκύλισμα που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη. «Περιμένετε, υπάρχει ακόμη χρόνος έως το τέλος Ιανουαρίου για τις ευχές» φαίνεται να λέει ένας τζιχαντιστής, διά χειρός Chab, σχολιάζοντας τον τίτλο «Δεν έχουν γίνει ακόμη τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία».
Τρεις ένοπλοι άνδρες, κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Ισλάμ, εισέβαλαν μέρα μεσημέρι στα γραφεία του περιοδικού που από τη δεκαετία του ’70 κάνει σκληρή σάτιρα εναντίον όλων και «γάζωσαν» με καλάσνικοφ δώδεκα ανθρώπους, στην πιο αιματηρή επίθεση στη Γαλλία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ρίγη προκαλεί το βίντεο που δείχνει έναν από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν να εκλιπαρεί για τη ζωή του και τους δράστες να τον πυροβολούν σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι. Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις κορυφαίοι γελοιογράφοι της εφημερίδας, ο Σεμπαστιάν Σαρμπονιέρ (Charb), διευθυντής σύνταξης του περιοδικού και «μπροστάρης» της αντιμουσουλμανικής θεματολογίας του περιοδικού, ο Ζαν Καμπί (Cabu), με αγαπημένους «στόχους» τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν, ο «ερωτομανής», όπως τον χαρακτήριζαν, Βολίνσκι (Wolinski) και ο Τίνιους (Tignous).
O Σαρμπονιέ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε συνεχώς αστυνομική προστασία, καθώς δεχόταν απειλές για τη ζωή του, πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή του στη «Monde» είχε δηλώσει «προτιμώ να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω γονατισμένος» δηλώνοντας την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις απειλές. Δύσκολα ωστόσο θα μπορούσε να φανταστεί πώς θα ήταν η εκδίκηση που προετοίμαζαν οι «τιμωροί» του Ισλάμ. Δώδεκα νεκροί, έντεκα τραυματίες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό και δύο αστυνομικοί, 42 και 49 ετών, κείτονταν σε μια λίμνη αίματος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι δράστες είχαν επιλέξει πολύ συγκεκριμένα την ημέρα και την ώρα, αφού εισέβαλαν στο κτίριο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη όλης της συντακτικής ομάδας.
Η Κορίν Ρέι, γελοιογράφος του περιοδικού, αναγκάστηκε υπό την απειλή όπλου να πληκτρολογήσει τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας στην είσοδο για να τους βοηθήσει να μπουν. Στη συνέχεια, οι ένοπλοι μπήκαν ψύχραιμα στον όροφο όπου βρισκόταν η συντακτική ομάδα και σαν κομάντο ζητούσαν από κάθε δημοσιογράφο να δηλώσει το όνομά του και στη συνέχεια πυροβολούσαν. «Πυροβόλησαν τον Wolinski, τον Cabu… κράτησε πέντε λεπτά… Είχα κρυφτεί κάτω από το γραφείο μου. Μιλούσαν άψογα γαλλικά… είπαν ότι ήταν από την Αλ Κάιντα» δηλώνει η Ρέι. «Εκδίκηση για τον προφήτη» φώναζαν μετά το μακελειό οι κουκουλοφόροι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Europe1 Πιερ ντε Κουσέτ.
Εν τω μεταξύ, στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις με τις οποίες οι δράστες αντάλλαξαν πυροβολισμούς και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους. Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Charlie Hebdo» που ήταν κρεμασμένο στα περίπτερα αυτήν την εβδομάδα φιλοξενούσε τον αμφιλεγόμενο Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ, του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «Soumission» («Υποταγή») περιγράφει τη Γαλλία του κοντινού μέλλοντος διοικούμενη από μια μουσουλμανική κυβέρνηση. Η επίθεση προκάλεσε την αναβάθμιση του επιπέδου τρομοκρατικού συναγερμού της Γαλλίας στο κόκκινο, ενώ ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στη δανέζικη εφημερίδα «Jyllands-Posten», η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις το 2005, όταν δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.
Τη βαρβαρότητα της επίθεσης καταδίκασαν πολιτικοί ηγέτες και οργανώσεις απ’ όλον τον κόσμο, ενώ στο twitter από τις πρώτες στιγμές κυριάρχησε το hashtag #je suis charlie, δηλαδή είμαι κι εγώ charlie.
Αλιάγας: Είναι ένας πόλεμος πραγματικός
Τη δική του φωνή αγωνίας ύψωσε μαζί με την υπόλοιπη δημοσιογραφική κοινότητα της Γαλλίας και ο Νίκος Αλιάγας. «Αυτό που ζούμε στο Παρίσι δεν το έχω ξαναζήσει ως δημοσιογράφος και όλη η κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διάσημος παρουσιαστής που πρόσθεσε: «Μιλάμε για πόλεμο κανονικό».
Μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των θυμάτων της επίθεσης στο «Charlie Hebdo» σοκάρει, αλλά η ίδια η επίθεση δεν ξάφνιασε. Το σατιρικό περιοδικό έχει αποτελέσει στο παρελθόν στόχο πολλών επιθέσεων. Η τελευταία ήταν στις 2 Νοεμβρίου του 2011, όταν ρίψη βόμβας μολότοφ στα γραφεία της σύνταξης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσε πυρκαγιά που οδήγησε σε σοβαρές καταστροφές, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα. Το σάιτ, δε, είχε δεχτεί αλλεπάλληλες επιθέσεις χάκερ που είχαν τοποθετήσει ακόμη και φωτογραφία της Μέκκας και στίχους του κορανίου στη welcome page. Ολα αυτά ξεκίνησαν ύστερα από την κυκλοφορία ενός ειδικού τεύχους του περιοδικού, που έφερε τον τίτλο «Charia Hebdo» («Περιοδικό της σαρίας»), στο οποίο «υπέγραφε» ως διευθυντής σύνταξης ο Μωάμεθ! «Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να αντιδράσουμε στην ανακοίνωση της επιβολής του νόμου της σαρίας στη Λιβύη και στη νίκη του ισλαμιστικού κόμματος Εναχντά στην Τυνησία» είχε εξηγήσει τότε ο διευθυντής της έκδοσης, Στεφάν Σαρμπονιέ, γνωστός με την υπογραφή «Charb», ένας από τους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης. Σε εκείνο το τεύχος, στο πρωτοσέλιδο φιγουράριζε ο Μωάμεθ να λέει: «Εκατό βουρδουλιές αν δεν πεθάνετε από τα γέλια!».
Η κριτική
Δεδομένης της ακραίας σάτιρας που έκανε πολλές φορές το περιοδικό στους μουσουλμάνους, ο επικεφαλής του, ο Σαρμπονιέ, είχε αναγκαστεί να δικαιολογηθεί κάποια στιγμή για τα ακραία σκίτσα που έδειχναν τον Μωάμεθ ακόμη και γυμνό, λέγοντας: «Εχουμε κριτικάρει πολύ περισσότερο τους ακραίους καθολικούς. Σε δεκαεννέα χρόνια έκδοσης είχαμε δεκατρείς δίκες με κάποιους από τους τελευταίους και μία μόλις με μουσουλμάνους».
Η κόντρα με τους τελευταίους άνοιξε το 2006 με τη δημοσίευση των πρώτων σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία είχαν ήδη δημοσιευτεί στη δανέζικη εφημερίδα «Jyllands-Posten» το 2005. Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, που είχε κινηθεί και νομικά. Ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη ότι τα σκίτσα δεν έθιγαν, αλλά σατίριζαν τους ακραίους μουσουλμάνους και δη τους τρομοκράτες.
Κατερίνα Νικολοπούλου