Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2025

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 13 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Οπως φαίνεται, θα καταφέρετε να πετύχετε αυτό που...

Η Μαίρη Βιδάλη «λύγισε» μιλώντας για την απώλεια του γιου

Η Μαίρη Βιδάλη παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Αλήθειες...

«Grand Hotel»: Μια νέα απειλή «χτυπάει» την πόρτα

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Grand Hotel».Η Σοφία συλλαμβάνεται...

Γιώργος Ζαμπέτας: Εκδήλωση μνήμης και νέο τραγούδι για τον θρυλικό βιρτουόζο του...

Ο Δήμος Αιγάλεω τιμά τη μνήμη και την ανεκτίμητη...

Ανοσοκύτταρα «ευθύνονται» για την άνοια!

Επιτίθενται στον εγκέφαλο, ενώ υποτίθεται ότι τον προστατεύουν

Μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της άνοιας χαρακτηρίζουν οι ερευνητές την ανακάλυψη πιθανής αιτίας της ασθένειας. Συγκεκριμένα, ενοχοποιείται η συμπεριφορά των ανοσοκυττάρων που ενώ υποτίθεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο, τελικά του επιτίθενται.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι κατά τη νόσο τα ανοσοκύτταρα, που συνήθως προστατεύουν τον εγκέφαλο, τελικά αρχίζουν να καταναλώνουν ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, την αργινίνη. Μπλοκάροντας αυτή τη διαδικασία με ένα φάρμακο κατάφεραν να αποτρέψουν τον σχηματισμό «πλακών» στον εγκέφαλο, που είναι χαρακτηριστικές της νόσου, και να σταματήσουν την απώλεια μνήμης στα ποντίκια, στα οποία πειραματίστηκαν.

Αν και καμία τεχνική που δοκιμάζεται σε πειραματόζωα δεν μπορεί να έχει εγγυημένα τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, επειδή έως τώρα ο ακριβής ρόλος του ανοσοποιητικού και της αργινίνης στην άνοια ήταν τελείως άγνωστος.

Πιθανή θεραπεία

Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μπλοκάρει την ανοσολογική αντίδραση του σώματος στην αργινίνη είναι ήδη στο επίκεντρο δοκιμών φαρμάκων για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και μπορεί να αποδειχτεί σύντομα κατάλληλο για κλινική μελέτη και ως πιθανή θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Η Κάρολ Κόλτον, καθηγήτρια Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Duke και επικεφαλής της νέας έρευνας, εξηγεί ότι η έρευνα κατά της άνοιας είχε κυριαρχηθεί έως σήμερα από την προσπάθεια να γίνει κατανοητός ο ρόλος του αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και σχηματίζει τις πλάκες. Προσθέτει δε ότι η εστίαση στην αργινίνη και στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανοίξει «νέους δρόμους» που θα «ανατρέψουν το αδιέξοδο των ιδεών στην έρευνα».

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ και βασικό θρεπτικό συστατικό για αρκετές διαδικασίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής αναπαραγωγής, της επούλωσης και των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού. Αντλείται από τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και οι ξηροί καρποί, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι από την έρευνά τους δεν προκύπτει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων αυτού του τύπου θα είχε θετική επίδραση κατά του κινδύνου της άνοιας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλίας Ζάρμπαλης: Ο κομμωτής των stars έμεινε στον… άσο

❱❱ Διπλή «καμπάνα» στον hairstylist από το Δ' Τριμελές...

Το τελευταίο αντίο στην Καίτη Κωνσταντίνου – Υποβασταζόμενη η μητέρα της

Φίλοι συνάδελφοι και συγγενείς θα πουν σήμερα στις 12...

Η Λιόλιου βγάζει… βόλτα σκύλους

Χαμός στο TikTok με το νέο τραγούδι της Κατερίνας...

«Καρφί» από Μουζουράκη για τις πρώην συντρόφους του

«Μπηχτή» του Πάνου Μουζουράκη για τις πρώην του. Ο...

Χαμός στον αέρα της εκπομπής «Happy Day»

Κατά τη διάρκεια της στήλης του Δήμου Βερύκιου στην...

Ο όμορφος μελαχρινός που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στο πλευρό της Πόπης Μαλλιωτάκη

Με έναν ψηλό, μελαχρινό και ιδιαίτερα γοητευτικό άντρα στο...