Εφτιαξαν μικροτσίπ που θα σκανάρει τον οργανισμό και θα σώζει ζωές.
Εναν «γιατρό» μέσα στο σώμα μας θα μπορούμε να έχουμε σε μερικά χρόνια, μετά την ανάπτυξη εμφυτεύματος που θα ελέγχει κάθε παράμετρο της υγείας μας. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή τεχνολογία του «ψηφιακού βοηθού υγείας» θα μπορεί να ανιχνεύει τις αλλαγές στις συνήθειες, το βάρος, τη διατροφή, τους καρδιακούς παλμούς, ακόμη και τη διάθεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μικροτσίπ αυτό θα είναι σε θέση να ελέγχει και αν ο ασθενής παίρνει σωστά τα φάρμακά του, αλλά και να αναγνωρίζει συμπτώματα εγκεφαλικού, ελέγχοντας για τυχόν ασυνήθιστες κινήσεις του σώματος ή εκφράσεις του προσώπου. Σε αυτή την περίπτωση θα σημάνει συναγερμό για την άμεση παροχή βοηθείας στον ασθενή.
Οι αισθητήρες αυτοί θα μπορούν επίσης να τοποθετούνται και εκτός οργανισμού, όπως για παράδειγμα στα κοσμήματα ή τα ρούχα που φοράει κανείς. Από τη νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούν να επωφεληθούν ιδιαιτέρως ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με εύθραυστη υγεία, που ζουν μόνοι τους, καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του νέου αυτού συστήματος με την ονομασία «SPHERE» (Sensor Platform for Healthcare in a Residential Environment), θα τους παρέχει αυτόματη 24ωρη φροντίδα. «Το SPHERE θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, με την ανάπτυξη μιας πρακτικής τεχνολογίας που θα καταγράφει την υγεία των ασθενών στο περιβάλλον του σπιτιού τους, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, το εγκεφαλικό, οι καρδιαγγειακές και μυοσκελετικές ασθένειες και οι πτώσεις» εξηγεί ο Ιαν Κράντοκ, διευθυντής της ομάδας επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Μπρίστολ, Ρίντινγκ και Σαουθάμπτον, που δημιούργησε το σύστημα.
Ο Γουίλιαμ Χάρβιν της Σχολής Συστημάτων Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, πρόσθεσε ότι η δημιουργία «παθητικών αισθητήρων» που θα μπορούν να είναι πανταχού παρόντες και ταυτοχρόνως διακριτικοί αποτελεί βασικό συστατικό του νέου αυτού πρότζεκτ που αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον. Οπως εξήγησαν οι ειδικοί, μόλις η εν λόγω τεχνολογία αναπτυχθεί επαρκώς, θα δοκιμαστεί σε ασθενείς από διάφορα μέρη της Βρετανίας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της σε πραγματικές συνθήκες, ενώ δεν αποκλείεται επέκταση της έρευνας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ