Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

«Εθισμός» στο θέατρο Noūs

Ενα παιχνίδι εθιστικό και επικίνδυνο άρχισε από χθες στο...

Γλέντι αλά ελληνικά με Βέρτη για τη Βαρντάλος

Με τα τραγούδια του Νίκου Βέρτη διασκέδασε η Νία...

Παπαρίζου και Mente Fuerte άναψαν το… κέφι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο...

Η Ελενα Παπαρίζου και ο Mente Fuerte ξεσήκωσαν το...

Έλλη Στάη και Παύλος Τσίμας θα ανεβούν στη σκηνή του θεάτρου «Τζένη...

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Ελλη Στάη «βγαίνει»...

Τεχνητό σπέρμα στο εργαστήριο!

Για πρώτη φορά κατάφεραν να το παρασκευάσουν με τεχνητά μέσα

Για πρώτη φορά κατάφεραν να το παρασκευάσουν με τεχνητά μέσα


Ανθρώπινο σπέρμα παρασκευασμένο τεχνητά στο εργαστήριο μέσα σε 72 μέρες; Η πρώτη μέθοδος που μπορεί να το πραγματοποιήσει αυτό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η γαλλική ερευνητική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, κατοχυρώθηκε πλέον και μέσω ευρεσιτεχνίας. Οι Γάλλοι ερευνητές Φιλίπ Ντιράν και Μαρί Ελέν Περάρ της βιοτεχνολογικής εταιρίας Kallistem είχαν κάνει πρώτη φορά την εν λόγω ανακοίνωση στις αρχές του έτους. Ανακοίνωση που αποτελεί παγκόσμια πρώτη όσον αφορά το ανθρώπινο σπέρμα, αφού σπέρμα πειραματόζωων στο εργαστήριο είχε δημιουργήσει μία ιαπωνική εταιρεία το 2011.

Οι κλινικές δοκιμές, εφόσον πρώτα οι ερευνητές ξεπεράσουν τους ηθικούς σκοπέλους του εγχειρήματος, αναμένονται εντός του 2017. Πάντως η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, εν αναμονή της αναλυτικής επιστημονικής δημοσίευσης του πρωτοποριακού εγχειρήματος.

Με βάσει την τεχνική, οι ερευνητές αποσπούν ιστό από σπερματοδόχες κύστεις (παράγουν το σπέρμα στους όρχεις) και τον αναπτύσσουν εργαστηριακά μέσα σε βιοαντιδραστήρα, σε ειδικό διάλυμα από θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, ορμόνες και αναπτυξιακούς παράγοντες.

Η ωρίμανση

Με αυτό τον τρόπο ωθούν τα προγονικά κύτταρα που βρίσκονται εντός των κύστεων, τα λεγόμενα σπερματογόνια, να αναπτυχθούν σε σπερματοζωάρια. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Ντιράν, πρόκειται για το «τελευταίο 20% της διαδικασίας» ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων.

Η μέθοδος, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πρώτη φάση για να προσφέρει μια λύση σε αγόρια που δεν έχουν φτάσει ακόμη στην εφηβεία και πάσχουν από καρκίνο, το σπέρμα των οποίων δεν είναι ακόμη ώριμο για γονιμοποίηση. Ο ιστός τους θα μπορούσε να καταψυχθεί με την προοπτική δημιουργίας στο μέλλον υγιούς σπέρματος, σε περίπτωση που θελήσουν τότε -αλλά δεν μπορούν- να αποκτήσουν απογόνους. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, «πρέπει να βεβαιωθούμε πως είναι ασφαλές, ηθικό, διασφαλισμένο και αποδεκτό από τους ασθενείς και τις ελεγκτικές υπηρεσίες», καθώς θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο μελλοντικά για την εργαστηριακή παραγωγή σπέρματος. Οι κλινικές δοκιμές άλλωστε θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη γονιμοποίηση ενός εμβρύου προκειμένου να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τι φάση πάλι, ρε» με το ζεύγος Λυμπέρη;

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα από την κατάρρευση...

Έφυγε από τη ζωή η Βέφα Αλεξιάδου

Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία της πνοή...

Συνεργάτες, συγγενείς και πολύς κόσμος στο «αντίο» στον ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα

Με ηχηρές απουσίες από τον χώρο της τηλεόρασης, αλλά...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο Τσαγκαράκη!

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Δέσποινα Βανδή: Εντυπωσιακή στην πίστα διά χειρός Celia Kritharioti

Με μια ολόσωμη ροζ φόρμα, που ήταν το hot...