Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Παύλος Μελής Καλλιτσουνάκης: Παίρνει το λαούτο και μας ταξιδεύει

Την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 22.00, ο Παύλος Μελής...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Ο Δήμος Καλλιθέας βράβευσε την Πένυ Σκάρου για την προσφορά της

Τίμησαν την Πένυ Σκάρου για την προσφορά της στο...

Κίνδυνος για καρκίνο από το πολύ κρέας

Η μεγάλη κατανάλωση και ο τρόπος ψησίματος «ένοχα» για εμφάνιση όγκων στα νεφρά

Η μεγάλη κατανάλωση και ο τρόπος ψησίματος «ένοχα» για εμφάνιση όγκων στα νεφρά


Αν είστε από τους φανατικούς του καλοψημένου, τραγανιστού κρέατος και δεν μπορείτε να φανταστείτε καλό φαγητό χωρίς αυτό ως βασικό συστατικό του πιάτου σας, τα νέα είναι κάθε άλλο παρά ευκολόπεπτα.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε κρέατα τα οποία μαγειρεύονται σε δυνατή φωτιά και υψηλή θερμοκρασία γενικότερα αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος, με τον κίνδυνο να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε ανθρώπους που εμφανίζουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο DNA.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών του Αντικαρκινικού Κέντρου «Αντερσον» του πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Στεφανί Μελκονιάν, ανέλυσαν στοιχεία από 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 700 υγιείς, προκειμένου να καταλήξουν σε στοιχεία που αφορούν τη διατροφή και τον καρκίνο βάσει συγκρίσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Προέκυψε λοιπόν ότι κομβικός είναι και ο ρόλος του μαγειρέματος.

Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινο και λευκό κρέας σε σύγκριση με τους υγιείς, με προτίμηση μάλιστα στα μαγειρεμένα στο μπάρμπεκιου και το τηγάνι.

Από τις συγκρίσεις των γονιδιακών προφίλ υγιών και ασθενών, αναδείχθηκε ακόμη μία παράμετρος κινδύνου, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αλλάξει. Οσοι έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο ITPR2, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών, ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες των διατροφικών συνηθειών τους.

Αυξημένη θερμοκρασία

Οι ειδικοί συστήνουν τη μικρότερη κατανάλωση κρέατος αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα, τονίζοντας ιδιαίτερα την αποφυγή του παραψημένου κρέατος, καθώς αυτό είναι δυνητικά το πιο καρκινογόνο επειδή, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, δημιουργούνται ουσίες που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση κακοηθειών. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών, τα κρούσματα της οποίας εμφανίζουν αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί γιατροί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή εν μέρει στην εξάπλωση της λεγόμενης δυτικής διατροφής, η οποία έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό την κατανάλωση προϊόντων κρέατος, που μάλιστα υπήρξε περίοδος της πρόσφατης Ιστορίας που θεωρούνταν δείγμα ευμάρειας και κοινωνικού στάτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Η άγνωστη σχέση της Κατερίνας Κανονίδου με την Ανδριολάτου και την οικογένειά της

Είναι το κοριτσάκι που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...

Σε πελάγη ευτυχίας η Λούκα Κατσέλη που έγινε ξανά γιαγιά

Χριστουγεννιάτικη άφιξη γεμάτη ευτυχία για τη Λούκα Κατσέλη,...