Η απόλυτη grande dame του Κολωνακίου άφησε την τελευταία της πνοή (πλήρης ημερών) σε ένα ψυχρό δωμάτιο του Γηροκομείου Αθηνών
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αριάδνη ήταν η αγνή κόρη του Μίνωα, η οποία ερωτεύτηκε παράφορα τον Θησέα. Είχε έντονη προσωπικότητα, που σπάνια περνούσε απαρατήρητη.
ΑΠO ΤΟΝ
ΔΗΜHΤΡΗ ΛΥΜΠΕΡOΠΟΥΛΟ
Της άρεσαν τα ταξίδια, οι νέες εμπειρίες, η δημιουργία. Ηταν φιλόδοξη και ένιωθε ανασφαλής, όταν δεν είχε οικονομική άνεση.
Χαρακτηριστικά που ταίριαζαν γάντι σε μία άλλη Αριάδνη, της πλατείας Κολωνακίου της κοσμικής Αθήνας των 80s, στην grande dame Αριάδνη Καβουνίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή (πλήρης ημερών) πριν από μερικές μέρες, έχοντας περάσει την τελευταία σκληρή δεκαετία της ζωής της εντελώς απομονωμένη από όλους, σε ένα δωμάτιο του Γηροκομείου Αθηνών (συγκεκριμένα, στην πτέρυγα «Βασίλισσα Ολγα»), δεχόμενη ελάχιστες επισκέψεις. Προηγουμένως είχε βιώσει την απόλυτη οικονομική καταστροφή, αφού η τεράστια περιουσία της χάθηκε, γεγονός που την οδήγησε στην ψυχολογική κατάρρευση.
Κάθε λεπτομέρεια στο ντύσιμο, στο στιλ και στις κινήσεις της απλώς επιβεβαίωνε την εικόνα που όλοι είχαν γι’ αυτήν. Eκείνη της απόλυτης αρχόντισσας, που μονοπωλούσε τα φλας, όταν κυκλοφορούσε στις δεξιώσεις της αριστοκρατίας, των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George» και στα μασκέ πάρτι του Πάνου και της Βίκυς Δράκου στα στούντιο της Columbia. Εκεί πραγματοποίησε και την τελευταία της εμφάνιση-υπερπαραγωγή.
Τα φώτα έσβησαν
Εκτοτε, και αφού έζησε μια ζωή σαν βγαλμένη από παραμύθι, τα φώτα έσβησαν, οι φωτογράφοι έπαψαν να την ακολουθούν, αφού κατ’ επιλογή της βρέθηκε στο ψυχρό και άχαρο δωμάτιο του Γηροκομείου Αθηνών, ολομόναχη και βυθισμένη στις αναμνήσεις ενός λαμπερού παρελθόντος. «Εφυγε», σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήρεμη και ευτυχισμένη, καθώς έζησε μια συναρπαστική ζωή, γεμάτη έρωτα κι αγάπη.
Κόρη καλής οικογενείας των Αθηνών, άφησε εποχή για την ομορφιά, την κομψότητα, την ευγένεια, τους τρόπους και τη γενναιοδωρία της. Εποχή όμως άφησαν και τα πουρμπουάρ της, τα οποία ακόμα και σήμερα το παλιό προσωπικό του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» της Κηφισιάς δεν μπορεί με τίποτα να ξεχάσει!
Ο πρώτος γάμος
Σε νεαρή ηλικία πραγματοποίησε τον πρώτο αλλά σύντομο γάμο της, από τον οποίο απέκτησε τον γιο της Δημήτρη Ρήγα. Αμέσως μετά, την ξανθιά και πανύψηλη για τα δεδομένα της εποχής καλλονή ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ο γοητευτικός εφοπλιστής Βάσσος Καβουνίδης, κληρονόμος και συνεχιστής της παλιάς ναυτιλιακής εταιρίας Κ. Lines.
Μπορεί στους νεότερους να μη θυμίζει τίποτα το όνομα «Καβουνίδης», αλλά οι παλαιότεροι και όσοι έχουν σχέση με τη ναυτιλία θυμούνται ότι υπήρξε μεγάλο και ισχυρό label, με «ρίζες» στη θάλασσα για περισσότερο από έναν αιώνα. Η οικογένεια Καβουνίδη συνέδεσε το όνομά της με την ανάπτυξη της ελληνικής ακτοπλοΐας και των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, μαζί με την οικογένεια των Τυπάλδων, που επίσης είχε άδοξο τέλος, και την Ηπειρωτική των Ποταμιάνων. Η εταιρία Κ. Lines – Hellenic Cruise τη δεκαετία του ’60, υπήρξε πρωτοπόρος της ελληνικής κρουαζιέρας. Τα πλοία της «Αικατερίνη», «Πολικός», «Εσπερος» συνέβαλαν στον ελληνικό τουρισμό, ενώ παλαιότερα το ατμόπλοιο της εταιρίας Καβουνίδη «Α/Π Γλάρος», ένα πλοίο με μεγάλη ιστορία, ένωσε τα Ιόνια Νησιά με την Πάτρα και τον Πειραιά. Χαρακτηριστικό του ολόλευκου σκαριού, που μέχρι και ποιήματα γράφτηκαν για χάρη του, ήταν η ζωγραφιά ενός γλάρου στην πλώρη του και το τεράστιο γαλάζιο «Κ» στην τσιμινιέρα, σήμα κατατεθέν της εταιρίας που μεσουράνησε από το 1950 έως το 1970.
Απέκτησε μία κόρη
Το ζεύγος Καβουνίδη απέκτησε μία κόρη, την Κατερίνα Καβουνίδη, και πρωταγωνίστησε στην αθηναϊκή society για δύο δεκαετίες. Ηταν ίσως «το ωραιότερο και πιο ερωτευμένο ζευγάρι των Αθηνών και η Αριάδνη ήταν η καλύτερη φίλη και οικοδέσποινα» θυμάται σήμερα πολύ συγκινημένη παλιά τους φίλη και, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, συνεχίζει: «Εζησε τη ζωή της με τρομερό γούστο, με allure.
Ηταν τρομερή κοκέτα. Ηξερε τι ήθελε και τι της πήγαινε. Εκανε υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων. Φορούσε καταπληκτικά κοσμήματα του Αθηνιωτάκη, του Βουράκη και του Κατραμόπουλου».
Ο Βάσσος και η Αριάδνη Καβουνίδη ήταν καλεσμένοι παντού -από τη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά και τους χορούς του Βερνίκου στην Auberge της Βαρυμπόμπης με τον Νιάρχο και τον Εμπειρίκο, έως τα Αστέρια της Γλυφάδας, συντροφιά με τους καλούς τους φίλους Παύλο και Λήδα Βαρδινογιάννη, Ανδρέα και Λία Χατζηπάνου.
Στο υπέροχο, διακοσμημένο με σπάνια έργα τέχνης διαμέρισμά τους στην οδό Λουκιανού 5 στο Κολωνάκι υποδέχονταν το ανφάν-γκατέ της ελληνικής ναυτιλίας.
Τα καλοκαίρια τους τα περνούσαν με κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά καλεσμένοι στο σκάφος του εφοπλιστικού ζεύγους Λουκά και Λουκίας Μάτσα, ενώ διέθεταν και μόνιμη καμπάνα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Αλλωστε το όνομά τους φιγουράρει με χρυσά γράμματα στο βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου, ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα των οικογενειών του Greek shipping Λάτση, Αγγελόπουλου, Χανδρή, Ποταμιάνου, Λαιμού, Κουλουκουντή, Πατέρα, Φαφαλιού.
Το πρώτο μεγάλο πλήγμα στη ζωή της Αριάδνης Καβουνίδου έρχεται στο τέλος της δεκαετίας του ’80 με την απώλεια του συζύγου της Βάσσου. Το ψυχολογικό σοκ για την ευαίσθητη κυρία ήταν μεγάλο, σε σημείο να πουλήσει το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι, μη αντέχοντας να ζήσει άλλο εκεί, καθώς όλα της θύμιζαν τον αγαπημένο της σύζυγο. Αποχωρίζεται τα πάντα και ανεβαίνει στην Κηφισιά, όπου για αρκετά χρόνια θα μείνει στη σουίτα του «Πεντελικόν».
Το ξενοδοχείο θα γίνει το σπίτι της, το προσωπικό θα τη λατρέψει για την ευγένεια και τη γενναιοδωρία της. Σιγά σιγά και με τη συμπαράσταση των παιδιών της ξαναβρίσκει τον παλιό εαυτό της και ανακτά τη λάμψη της. Ο σχεδιαστής Τίμης Παρίσης ανεβαίνει καθημερινά με τον σοφέρ της για πρόβες στη σουίτα της κι εκείνη με υπέροχα σύνολα υποδέχεται και τραπεζώνει στα chic εστιατόρια του ξενοδοχείου φίλους της πολιτικούς, εφοπλιστές και κοσμικές κυρίες.
Μεγάλες φουρτούνες
Καταπληκτική οικοδέσποινα, έχει μόνο έναν καλό λόγο να πει για τους επισκέπτες της, τους οποίους περιμένει πάντα ένα υπέροχο δώρο κατά την έξοδο από το ξενοδοχείο. Η charmant ένοικος του ξενοδοχείου δεν εντυπωσιάζεται από τίτλους και χρήματα, ενώ ενοχλείται από τους νεόπλουτους πελάτες.
Δυστυχώς η κακή διαχείριση της περιουσίας της, σε συνδυασμό με τους λάθος χειρισμούς στη ναυτιλιακή εταιρία που κληρονόμησε, τα δάνεια και τους τόκους που «έτρεχαν», την οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.
Παλικαρίσια, με αξιοπρέπεια και λεβεντιά αντιμετωπίζει τις μεγάλες φουρτούνες. Ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη αντιλαμβάνεται ότι όλα έχουν γίνει «φτερό στον άνεμο» και ενημερώνεται από τους λογιστές της ότι δεν διαθέτει πλέον… μία.
Η μεγαλοψυχία της επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά, καθώς, μη θέλοντας να επιβαρύνει τα παιδιά της αλλά ούτε και κανέναν από τους ισχυρούς φίλους της, κλείνεται στο Γηροκομείο Αθηνών. Μόνη και ατημέλητη στο ψυχρό δωμάτιο του ιδρύματος, με την αγάπη του προσωπικού και τη συντροφιά των υπόλοιπων απλών γερόντων και της τηλεόρασης, περνά τις μέρες της.
Δέχεται ελάχιστους επισκέπτες -τα παιδιά της (η κόρη της μάλιστα έφερε μέχρι και ακτινολογικό μηχάνημα που χρειάστηκε για τις εξετάσεις της) και την οικογένεια Αθηνιωτάκηκαι επί σχεδόν μία δεκαετία ζει βυθισμένη στις αναμνήσεις μιας συναρπαστικής ζωής, που έζησε όπως εκείνη επιθυμούσε.