Επιτρέπει να γίνεται η σύλληψη στον κόλπο με οφέλη στην κύηση του εμβρύου
Επιτρέπει να γίνεται η σύλληψη στον κόλπο με οφέλη στην κύηση του εμβρύου
Μέθοδο για να επαναφέρει την εξωσωματική γονιμοποίηση εντός του γυναικείου σώματος ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές! Η μέθοδος, που επιτρέπει να γίνεται η σύλληψη μέσα στον γυναικείο κόλπο, εφαρμόζεται ήδη χωρίς προβλήματα σε βρετανική ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νικ Μακλόν, επικεφαλής της κλινικής Complete Fertility στο Σάουθαμπτον, η τεχνική AneVivo βοηθά ώστε η γονιμοποίηση να γίνεται με πιο φυσιολογικό τρόπο. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τα ποσοστά σύλληψης, ενδέχεται να οδηγήσει σε κύηση με μικρότερους κινδύνους για την υγεία του εμβρύου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε τον χρόνο εντός της μήτρας αντί του εργαστηρίου. Το άμεσο όφελος είναι να μειώσουμε την έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου σε ξένο περιβάλλον στο κρίσιμο στάδιο των πρώτων ημερών, που τα γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται».
Στο πλαίσιο της τεχνικής εισάγεται στη μήτρα μία σωληνοειδής κάψουλα, μέσα στην οποία βρίσκονται το σπέρμα και το ωάριο. Παρότι όμως η γονιμοποίηση -εφόσον επιτευχθεί- πραγματοποιείται στο περιβάλλον της μήτρας και όχι στον εργαστηριακό δίσκο, όπως συμβαίνει στη συνηθισμένη εξωσωματική γονιμοποίηση, η κάψουλα αφαιρείται από το γυναικείο σώμα προκειμένου να υποβληθεί σε έλεγχο. Στο τέλος, εισάγεται ξανά, για να προχωρήσει η κύηση.
Οι ερευνητές επικαλούνται προηγούμενες μελέτες, που έχουν δείξει ότι τα αναπτυσσόμενα έμβρυα σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών και άλλων προβλημάτων υγείας. Προς το παρόν πάντως δεν είναι σαφές αν η AneVivo θα μειώσει τον κίνδυνο. Η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA) έχει δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή της μεθόδου, που προσφέρεται αυτήν τη στιγμή μόνο ιδιωτικά και μόνο στη συγκεκριμένη κλινική. Πλην όμως αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως η διαδικασία έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη αποτελεσματικότητα από τις παραδοσιακές μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης» και η διαδικασία «ενδεχομένως να επιβαρύνει τα ζευγάρια με κόστος που δεν είναι αναγκαίο».