Η ασθένεια, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο στρες, αφορά και πολλές διασημότητες, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, έχουν επιλέξει να μιλήσουν ανοιχτά για τη μάχη που δίνουν.
Ενα νέο όπλο στη μάχη κατά της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ασθενείς και στη χώρα μας.
Πρόκειται για την απρεμιλάστη, η οποία μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων μετά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2015.
Η απρεμιλάστη είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων για τη θεραπεία τόσο της ψωρίασης όσο και της ψωριασικής αρθρίτιδας, δύο νόσων που σχετίζονται με την απορρύθμιση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα φαρμακευτική ουσία, που είναι σε μορφή χαπιού, χορηγείται δύο φορές την ημέρα. Στις κλινικές δοκιμές βελτίωσε σημαντικά -σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%- την ψωρίαση σε ασθενείς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαφάνισε τα συμπτώματα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εγκεκριμένες οδηγίες που συνοδεύουν το προϊόν, δεν απαιτείται προκαταρκτικός διαγνωστικός έλεγχος ή συνεχής εργαστηριακή παρακολούθηση του ασθενούς.
Ενήλικοι ασθενείς
Η θεραπεία αναμένεται να βοηθήσει στη μέτρια έως σοβαρή χρόνια κατά πλάκας ψωρίαση σε ενήλικους ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή εμφάνισαν μη ανοχή σε άλλη συστημική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων της κυκλοσπορίνης, της μεθοτρεξάτης ή του ψωραλενίου και της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (PUVA).
Σχολιάζοντας αυτήν τη σημαντική εξέλιξη, ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ύπαρξης νέων φαρμάκων που θα μπορούν να συνδυάζουν την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα και την ευκολία στη χρήση, καλύπτοντας τα υπάρχοντα θεραπευτικά κενά: «Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ενδιαφέρον η απρεμιλάστη που, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλου του εύρους των συμπτωμάτων της ψωρίασης».
Οι stars που μίλησαν ανοιχτά για τη μάχη που δίνουν με τη νόσο
Η ψωρίαση είναι ένα από τα πολλά αυτοάνοσα νοσήματα που βασανίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Τα κόκκινα σημάδια στο δέρμα, αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, που ξεφλουδίζουν, δεν κάνουν διακρίσεις. Η ασθένεια, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο στρες, αφορά και πολλές διασημότητες, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, έχουν επιλέξει να μιλήσουν ανοιχτά για τη μάχη που δίνουν.
Η λίστα ξεκινάει με την Κιμ Καρντάσιαν, η οποία σε ένα επεισόδιο του ριάλιτι «Keeping Up With the Kardashians» το 2011 αποκάλυψε ότι η νόσος της διαγνώστηκε όταν έγινε 30 και ότι έκτοτε χρησιμοποιεί ένα προϊόν που καλύπτει τα σημάδια, για να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις δημόσιες εμφανίσεις της. Η 23χρονη Κάρα Ντελεβίν, με τη σειρά της, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα τους «Times» του Λονδίνου εξομολογήθηκε ότι το πιεστικό πρόγραμμά της στο μόντελινγκ από ένα σημείο και μετά άρχισε να της δημιουργεί τόσο στρες, που το σώμα της την εκδικήθηκε εκδηλώνοντας ψωρίαση, τα σημάδια της οποίας καλύπτει με ειδικό μεϊκάπ.
Το άγχος φέρεται ότι είναι αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα και στην Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια το 2012, και ενώ συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του αμερικανικού «X-Factor», είχε εμφανέστατα έξαρση των σημαδιών της ψωρίασης, που ήταν ορατά στα πόδια της, ακόμα και στις φωτογραφήσεις που έκανε για λογαριασμό του talent show. Τότε πηγές του περιβάλλοντός της είχαν αποκαλύψει ότι η τραγουδίστρια είχε ήδη αρκετά χρόνια το πρόβλημα, αλλά οι φολιδωτές κηλίδες που τη χαρακτηρίζουν ήταν πιο ορατές σε περιόδους μεγάλης ψυχολογικής πίεσης. Πολύ γλαφυρά για το πλήγμα που προκαλούσαν στην αυτοπεποίθησή της τα σημάδια της ψωρίασης έχει μιλήσει και η τραγουδίστρια Σίντι Λόπερ. Για χρόνια δίνει μάχη με τις εξάρσεις του προβλήματος που κάποιες φορές, κατά δήλωσή της, την έχουν κάνει να νιώθει «όπως ο άνθρωπος ελέφαντας», ειδικά κάποιες περιόδους που οι κηλίδες είχαν φτάσει να καλύπτουν ακόμα και το πρόσωπό της.