Οι προσευχές πιάνουν στ’ αλήθεια τόπο, όπως κατάφεραν να αποδείξουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
Οι προσευχές πιάνουν στ’ αλήθεια τόπο, όπως κατάφεραν να αποδείξουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οχι μόνο καταγράφηκε η θετική επίδραση που έχουν στους ανθρώπους για να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά εντοπίστηκαν και τα σημεία του εγκεφάλου στα οποία επιδρούν.
Οι ερευνητές μελέτησαν 20 άτομα που συμμετείχαν στις συνεδρίες των ανώνυμων αλκοολικών, στο Ιατρικό Κέντρο Langone, για αρκετό καιρό, και την τελευταία εβδομάδα πριν από την έναρξη της έρευνας δεν είχαν νιώσει την ανάγκη να καταναλώσουν αλκοόλ. Οι εθελοντές τοποθετήθηκαν σε μαγνητικό τομογράφο για να καταγραφεί η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους και προβλήθηκαν φωτογραφίες από αλκοολούχα ποτά ή από άτομα που έπιναν.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να διαβάσουν μια εφημερίδα και να περιγράψουν πόσο έντονη ένιωθαν την επιθυμία να πιουν αλκοόλ. Στη δεύτερη φάση της έρευνας, τοποθετήθηκαν εκ νέου στον τομογράφο, είδαν τις φωτογραφίες, αλλά ακολούθως τους ζητήθηκε να προσευχηθούν, λέγοντας την προσευχή των ανώνυμων αλκοολικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που δέχτηκαν τα ίδια οπτικά ερεθίσματα, όταν προσεύχονταν αντιμετώπιζαν λιγότερες κρίσεις έλλειψης. Αυτό σήμαινε ότι η προσευχή τούς βοηθούσε να επιτύχουν τον στόχο τους να μείνουν μακριά από το αλκοόλ.
Αναλύοντας τα στοιχεία από τις μαγνητικές τομογραφίες των εθελοντών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μετά την προσευχή, άλλαζε ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται για τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος ελέγχει την προσοχή και τα σημεία του εγκεφάλου που καθορίζουν το συναίσθημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που προσεύχονται, παρόλο που δέχονται τα ίδια ερεθίσματα, να τα ερμηνεύουν και να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο.