Ο Εργκέντζ με τη σύζυγό του και άλλους γνωστούς Τούρκους καλλιτέχνες στο πλευρό χιλιάδων πολιτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Η πολιτική του Ερντογάν κατέβασε στον δρόμο ακόμα και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή! Ο Χαλίτι Εργκέντζ, η ηθοποιός σύζυγός του Μπεργκιουζάρ Κορέλ και αρκετοί ακόμα γνωστοί Τούρκοι καλλιτέχνες κατέβηκαν στην πλατεία Ταξίμ προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι χτες εκεί για έκτη συνεχή ημέρα.
Υστερα από εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να κάνει αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει τις πορείες των χιλιάδων διαδηλωτών προς τα γραφεία του Τούρκου πρωθυπουργού και στις δύο πόλεις, αλλά και τις έντονες κριτικές που δέχτηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αστυνομίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ τα ξημερώματα της Κυριακής. Το πλήθος κόσμου που είχε καταλάβει την πλατεία και το γειτονικό πάρκο Γκεζί φωνάζοντας συνθήματα κατά του «Χημικού Ταγίπ», όπως αποκαλούσαν στα πανό τους τον Τούρκο πρωθυπουργό, παρομοιάζοντάς τον με τον Ιρακινό πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, «γιόρτασαν» μέχρι πρωίας τη νίκη τους έναντι των Αρχών. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν στη Σμύρη, στο Μπόντρουμ και σε περισσότερες από ενενήντα ακόμα πόλεις, φέρνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας από την άνοδό της στην εξουσία το 2002 μέχρι σήμερα.
Η «τουρκική άνοιξη», όπως χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου, ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ως μια περιβαλλοντική διαμαρτυρία, ωστόσο γρήγορα πήρε βίαιη τροπή, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης επίδειξης ισχύος που επέδειξε η τουρκική κυβέρνηση εναντίον των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 930 συλλήψεις, ενώ ο αριθμός των τραυματιών στην Κωνσταντινούπολη ξεπερνάει τους χίλιους, με αρκετούς διαδηλωτές να επιμένουν ότι έγινε χρήση και της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» από την αστυνομία.
Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κάνει λόγο για δύο νεκρούς από τα αιματηρά επεισόδια, καταδίκασε τη «χρήση υπερβολικής βίας» από την αστυνομία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία απηύθυναν έκκληση αυτοσυγκράτησης στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ ακόμα και η Δαμασκός κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι αντιμετωπίζει με «τρομοκρατικό τρόπο» τον λαό του. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις ενήργησε με «ακραίο» τρόπο για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις, ωστόσο επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου του.
Αλληλεγγύη από όλη την Ευρώπη αλλά και τον… Μπρους Γουίλις!
Μηνύματα συμπαράστασης προς τους Τούρκους διαδηλωτές καταφτάνουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη, μέσω των social media, αλλά και δεκάδων διαδηλώσεων αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.
«Ενημερώστε τους πάντες. Τα ΜΜΕ στην Τουρκία δεν λειτουργούν… Πεθαίνει κόσμος στους δρόμους; Η Τουρκία υποφέρει» έγραψε στο Twitter o Αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις, ο οποίος παρακολουθούσε από το Ιντερνετ τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, περίπου 1.800 Βιεννέζοι διαδηλωτές ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν «Κράτα γερά, πάρκο Γκεζί. Η Βιέννη είναι μαζί σου» και «Κωνσταντινούπολη, δεν είσαι μόνη», πραγματοποίησαν πορεία συμπαράστασης στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Αντίστοιχα, σε Αμβούργο, Βερολίνο και Κολωνία, Τούρκοι μετανάστες και Γερμανοί πολίτες φωνάζοντας συνθήματα κατά του «φασίστα Ερντογάν» βγήκαν στους δρόμους, ενώ στη Νέα Υόρκη εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ανάλογη πορεία. Με τη συμμετοχή Τούρκων ακτιβιστών πραγματοποιήθηκαν επίσης συγκεντρώσεις σε Μαδρίτη και Βρυξέλλες.
Συγκέντρωση και στην Αθήνα
Πλήθος πολιτών -Τούρκων και όχι μόνο- συγκεντρώθηκε έξω και από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και την Αγκυρα. Κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού και τις «φασιστικές» πρακτικές του, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στον αγώνα των συμπατριωτών τους.
Η αλήθεια για το πάρκο που «άναψε» τις φωτιές
Τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το κέντρο της Κωνσταντινούπολης σ’ ένα απέραντο μνημείο του θεοκρατικού καθεστώτος του κρύβονται πίσω από τα… εξακόσια δέντρα του πάρκου Γκεζί που φαίνεται να πυροδότησαν την κοινωνική έκρηξη με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ.
Τα αναγγελθέντα εδώ και έναν χρόνο σχέδια του «Ερντογάν του Μεγαλοπρεπούς», όπως τον αποκαλούν ειρωνικά οι επικριτές του, για δημιουργία ενός τζαμιού-μαμούθ με οκτώ μιναρέδες που θα περιστοιχίζεται από εμπορικό κέντρο έκτασης 15.000 τετραγωνικών μέτρων στην ασιατική πλευρά της πόλης αλλά και η ανέγερση δεύτερου τεμένους στην πλατεία Ταξίμ είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αυτές, μετά τη «σπίθα» της αστυνομικής βίας σε βάρος των διαδηλωτών, Παρασκευή και Σάββατο, εξελίσσονται σε ανοιχτή σύγκρουση του θεοκρατικού πολιτικού οικοδομήματος που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση Ερντογάν με τους νεοκεμαλικούς που δεν ανέχονται τον νέο εξισλαμισμό της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, για το πάρκο Γκεζί, του οποίου σχεδιάζεται η αποψίλωση, έχει προαναγγελθεί η ανακατασκευή του στρατώνα «Χαλίλ Πασά», που είχε κτιστεί την εποχή του σουλτάνου Σελίμ του Γ’, πριν από διακόσια χρόνια. Ο στρατώνας μετά την ανακατασκευή του αναμένεται να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μια προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τους στόχους της «πολεοδομικής ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Κωνσταντινούπολης», φρόντισε να μετατοπίσει τελείως το πρόβλημα αμιγώς στο οικολογικό του σκέλος, δηλώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται αντιπεριβαλλοντική και «αντι-πράσινη». Σε κάποια αποστροφή των δηλώσεών του ωστόσο έκανε λόγο για «διαφορετική πολιτική ατζέντα των διαμαρτυρομένων».
Τα άρθρα που δημοσιεύονται από Τούρκους αναλυτές τονίζουν ακριβώς αυτήν την πτυχή των κινήτρων του ξεσηκωμού. «Το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου ξεκινά περισσότερο από την αύξηση τον τελευταίο καιρό των δεσμών μεταξύ θρησκείας και πολιτικής, από τις επεμβάσεις που γίνονται στον τρόπο ζωής ενός μέρους του πληθυσμού και την αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα ορισμένων κοινωνικών ομάδων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ζαμάν», Γιαβούζ Μπαϊντάρ. Τέτοια μέτρα είναι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ, όπως και η απαγόρευση των φιλιών στον δρόμο ανάμεσα σε ζευγάρια.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ