Τα επεξεργασμένα κρέατα μας απειλούν με καρδιαγγειακά, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.
Το λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα «πριονίζουν» τη ζωή μας, απειλώντας μας με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Η προειδοποίηση έρχεται από τους ερευνητές του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων από δέκα χώρες της Ευρώπης.
Οπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», το πολύ αλάτι και τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αλλαντικών βλάπτουν σοβαρά την υγεία και γι’ αυτό συνέστησαν την κατανάλωση πιο «καθαρών» και άπαχων κομματιών κρέατος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν -προς μεγάλη έκπληξή τους- ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υιοθετήσουν κι άλλες βλαπτικές συνήθειες για την υγεία τους. Παρατήρησαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με δύο λουκάνικα και μία φέτα μπέικον) είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στο διάστημα παρακολούθησης, που διήρκεσε περίπου δεκατρία χρόνια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν μόλις είκοσι γραμμάρια. Σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες στην έρευνα πέθαναν από καρκίνο και 5.500 από καρδιακά νοσήματα (αναλογικά, δηλαδή, ένας στους δεκαεφτά). Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μόνο είκοσι γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, τότε θα είχε προληφθεί το 3% των πρόωρων θανάτων.
Ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο σχολιάζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήρθαν να προσφέρουν επιπλέον αποδείξεις σε μια παλιότερη δική τους έρευνα, που είχε δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερα από δέκα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα θα είχαν προσβληθεί 4.000 λιγότεροι συμμετέχοντες από καρκίνο του εντέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μικρή κατανάλωση κρέατος, ακόμα και επεξεργασμένου, αποδείχτηκε στην ίδια έρευνα ότι έχει οφέλη για την υγεία. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρόκειται για βασικό κομμάτι της διατροφής, αρκεί να γνωρίζει κανείς τι συντηρητικά έχουν χρησιμοποιηθεί, πόσο αλάτι περιέχει και ποιο σημείο του κρέατος επί της ουσίας καταναλώνουν.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ