Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

«Με έβλεπαν σαν βύσμα του Φρέντυ»

«Στον χώρο με αντιμετώπισαν ως το “βύσμα του Φρέντυ”,...

Πλήθος από celebrities στη γιορτή για τα δέκα χρόνια της εταιρίας της...

Τι κοινό έχουν η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, η Ελένη Τσολάκη...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Στίβεν Γαβριελάτος: Ο Έλληνας «γητευτής των αρωμάτων»

«Με το άρωμα μπορούμε να πούμε τόσα πολλά χωρίς...

ΦAINOMENA:Οι θρύλοι για το «κεφάλι του ερημίτη»

Η ιστορία για την παγόδα Kyaiktiyo στη Μιανμάρ, που αποτελεί τόπο προσκυνήματος των βουδιστών, και ο τεράστιος βράχος που καλύπτεται από φύλλα χρυσού

Η ιστορία για την παγόδα Kyaiktiyo στη Μιανμάρ, που αποτελεί τόπο προσκυνήματος των βουδιστών, και ο τεράστιος βράχος που καλύπτεται από φύλλα χρυσού  

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Η παγόδα Kyaiktiyo (γνωστή και ως Golden Rock) είναι ένας βουδιστικός τόπος προσκυνήματος που βρίσκεται στο Mon, μια διοικητική περιοχή στο νότιο τμήμα της Μιανμάρ. Η περιοχή αποτελείται από μια μικρή παγόδα που στηρίζεται πάνω σε έναν τεράστιο βράχο από γρανίτη, ο οποίος καλύπτεται με φύλλα χρυσού.

Η παγόδα Kyaiktiyo θεωρείται ότι είναι μία από τις τρεις πιο σημαντικές βουδιστικές περιοχές στη Μιανμάρ στη Βιρμανία, μαζί με την παγόδα Shwedagon στη Γιανγκόν και τον βουδιστικό ναό Mahamuni στο Mandalay.
Το όνομα της παγόδας που χτίστηκε «στο κεφάλι του ερημίτη» μπορεί να εξηγηθεί από έναν θρύλο που σχετίζεται με την περιοχή. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, υπήρχε κάποτε ένας βουδιστής ερημίτης που είχε λάβει ένα τμήμα της τρίχας από τον ίδιο τον Βούδα.

Το αντάλλαγμα

Ο ερημίτης αποφάσισε να δώσει αυτό το τμήμα της τρίχας του Βούδα σε έναν βασιλιά. Σε αντάλλαγμα για αυτό το δώρο, ο βασιλιάς προσφέρθηκε να του χτίσει μια μικρή παγόδα, όπου το «λείψανο» θα μπορούσε κάλλιστα να φυλάσσεται στην κορυφή ενός βράχου, σε σχήμα που μοιάζει με το κεφάλι του ερημίτη. Σε μια άλλη εκδοχή της ιστορίας ήταν ο ίδιος ο ερημίτης που ζήτησε να φυλάξει το κειμήλιο κάτω από έναν βράχο σε σχήμα σαν το κεφάλι ενός ερημίτη.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασιλιάς έκανε ό,τι υποσχέθηκε ή έστω ό,τι είχε πει να κάνει. Επειδή ο πατέρας του ήταν ένας Zawgyi (ένα είδος σαμάνου – μάγου) και η μητέρα του μια Naga (ένα θρυλικό πλάσμα σαν φίδι), ήταν σε θέση να ολοκληρώσει το έργο αμέσως και με περισσή τέχνη. Χρησιμοποιώντας τις μαγικές δυνάμεις του, ο βασιλιάς βρήκε τον επιθυμητό βράχο στον βυθό του ωκεανού και τον έφερε μέχρι να στεγνώσει στη γη. Τότε μετέφερε τον βράχο στο βουνό και τον ισορρόπησε πάνω από το σκέλος της τρίχας από τον Βούδα. Σε μια άλλη εκδοχή του μύθου, η τρίχα τοποθετείται στην παγόδα που χτίστηκε πάνω από τον βράχο.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι θρύλοι που συνδέονται με αυτόν τον βράχο. Για παράδειγμα, ένας αναφέρει ότι ο βασιλιάς χρησιμοποίησε ένα πλοίο για τη μεταφορά του ογκόλιθου από τον ωκεανό στο βουνό. Οταν ο ογκόλιθος μπήκε στη θέση του, το σκάφος μετατράπηκε σε πέτρα. Από κάποιους ντόπιους λέγεται ότι αυτό ήταν το πραγματικό πλοίο που μετέφερε εκεί τον ογκόλιθο.

Μικρός χώρος

Αλλος ένας μύθος αναφέρει ότι ο βράχος στην πραγματικότητα δεν στηρίζεται στο βουνό, αλλά πλανάται πάνω από αυτό. Αρχικά, υπήρχε αρκετός χώρος κάτω από αυτό για να περάσει ένα… κοτόπουλο.
Στη συνέχεια, βυθίστηκε λίγο, και μόνο οι πέρδικες και πλάσματα μικρότερα θα μπορούσαν πλέον να περπατήσουν κάτω από αυτό. Οταν ο βράχος βυθίστηκε περαιτέρω, άφησε έναν χώρο μικρό αρκετά μόνο για σπουργίτια. Σήμερα, ο χώρος μεταξύ του βράχου και του βουνού λέγεται ότι είναι τόσο μικρός, ώστε να μην μπορεί να δει ο επισκέπτης την παραμικρή αχτίδα φωτός.

Tα στηρίγματα του ογκόλιθου

Παρά τους μύθους, το γεγονός ότι ο ογκόλιθος έχει παραμείνει σε επισφαλή θέση για αιώνες μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ένα καταπληκτικό από μόνο του φαινόμενο. Σκαρφαλωμένοι στην άκρη ενός βουνού, ο βράχος και η παγόδα δείχνουν σαν να θέλουν να γλιστρήσουν κάτω από το βουνό σε κάθε δεδομένη στιγμή. Για τους προσκυνητές το γεγονός ότι έχουν παραμείνει στις θέσεις τους μέχρι στιγμής οφείλεται στη δύναμη του λειψάνου που φυλάσσεται εκεί.

Ο ογκόλιθος είναι 7,6 μέτρα σε ύψος και η παγόδα στην κορυφή του είναι 7,3 μέτρα, αντίστοιχα. Ο ογκόλιθος καλύπτεται με φύλλα χρυσού, τα οποία έχουν τοποθετηθεί με το πέρασμα του χρόνου από τους προσκυνητές που επισκέπτονται την περιοχή. Σήμερα, οι προσκυνητές μπορούν ακόμα να τοποθετήσουν φύλλα χρυσού στο στήριγμα, αν και υπάρχει μια αμοιβή για να το αντικαταστήσει ως πράξη. Επιπλέον, ορισμένοι προσκυνητές τοποθετούν τραπεζογραμμάτια σε μπαστούνια (έτσι ώστε τα χρήματα να μην φεύγουν από τον άνεμο) μεταξύ του στηρίγματος και του εδάφους. Αυτά τα χρήματα συμβάλλουν στη διατήρηση της περιοχής.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Ντου ερωμένης στην… σύζυγο πρώην υπουργού!

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις (και η «Espresso»...