Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Παντρεμένος γόης της TV στο «στρατηγείο» της Συγγρού!

Σαν βόμβα έσκασε στην εγχώρια showbiz η είδηση πως...

Κόνι Μεταξά: Σέξι κι όποιος αντέξει στη Θεσσαλονίκη

Από τις πιο εκρηκτικές της εμφανίσεις είναι αυτή στη...

Γιαννιάς και Παντελιδάκη σε χαλαρές στιγμές

Μια μικρή απόδραση στην Αράχοβα με την οικογένειά του...

Στέλιος Κρητικός: «Εκανα τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου και βγήκε θετικό»

Ενα μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη...

Tips για απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι

Οι παγίδες που κρύβει το απότομο πέρασμα από την περίοδο της νηστείας στο εορταστικό μενού

Από τη
Σοφία Τικταμπανίδη

Το απότομο πέρασμα από τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μ. Εβδομάδας σε ένα πιο βαρύ φαγητό την ημέρα του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συνοδεύεται από ορισμένες βασικές διατροφικές οδηγίες, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα καταναλώστε ελαφρά γεύματα, με φρούτα και λαχανικά.

Βάλτε στη μαγειρίτσα περισσότερα χορταρικά και λαχανικά ή επιλέξτε κοτόσουπα για μία πιο ελαφριά επιλογή.

Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.

Αφαιρείτε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.

Προτιμήστε κατσίκι, που έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος (αν και πιο σκληρό) από το αρνί.

Καταναλώνετε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά.

Προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα, σε σχέση με ψήσιμο στον φούρνο, στη γάστρα κ.λπ., ούτως ώστε το λίπος από το κρέας να απομακρύνεται κατά το σούβλισμα και να μη μένει στο μαγειρικό σκεύος.

Επιλέξτε συνταγές για κουλουράκια ή τσουρέκι όπου, αντί για ζωικό βούτυρο, να χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να γλιτώσετε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ατομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η κατανάλωση κρέατος από αρνί, εντόσθια και γλυκάδια ζώων, καθώς και μαγειρίτσας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη των λεγόμενων πουρινών, οι οποίες είναι ουσίες κατά τον μεταβολισμό των οποίων στον οργανισμό παράγεται ουρικό οξύ.

Ατομα που έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών (π.χ. μαγειρίτσα, κοκορέτσι) και αλκοόλ.

Ατομα με προβλήματα στο στομάχι ή στο έντερο. Ισως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντά κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα.

Ατομα με προβλήματα με την καρδιά τους. Οι απότομες αλλαγές από ένα νηστίσιμο ελαφρύ διαιτολόγιο σε ένα πασχαλινό πιο δύσπεπτο αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράσταση στο «Τζένη Τζένη» με καλεσμένους παιδιά ηθοποιών

Ένα διαφορετικό σκηνικό στήθηκε στο φουαγέ του ιστορικού θεάτρου...

Η «ταξίαρχος» Μάρθα και ο γιος της αστρολόγου!

Προκαλούν το κοινό αίσθημα όλα όσα αποκαλύπτονται για τη...

Η «μαντάμ» Μάρθα και o σταρ της μπάλας

Η ξανθιά «βρόμικη Μάρθα» είναι η βραβευμένη «Αστυνόμος της...

Ο ΑΝΤ1 θέλει τη Σταματίνα Τσιμτσιλή στη θέση του Γιώργου Παπαδάκη στην πρωινή ζώνη

Eντονο φλερτ μεταξύ ΑΝΤ1 και Σταματίνας Τσιμτσιλή! Φήμες θέλουν...

«Μαϊμού» γιατρός νοικάρισσα της Μαρίνας

Τα ίχνη «μαϊμού» γιατρού που καταγγέλλεται ότι «θησαυρίζει» στις...