Ο Τσίπρας στο εξώφυλλο του «antivirus» λίγες μόλις μέρες πριν από το Athens Pride
Ο Τσίπρας στο εξώφυλλο του «antivirus» λίγες μόλις μέρες πριν από το Athens Pride
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας πρωθυπουργός φιλοξενείται με συνέντευξή του σε gay έντυπο! Ο Αλέξης Τσίπρας φιγουράρει στο εξώφυλλο του περιοδικού «antivirus» με κονκάρδα το ουράνιο τόξο, λίγες μέρες πριν από το Athens Pride, και δηλώνει: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια για τον καιρό της κρίσης».
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συντάκτες του εντύπου Βασίλη Θανόπουλο και Γιάννη Παπαγιαννόπουλο έγινε σε απόλυτα χαλαρή διάθεση -το μαρτυρούσε, άλλωστε, και η εμφάνισή του με το λευκό ανοιχτό πουκάμισο και το τζιν παντελόνι- στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έλαβε χώρα και η φωτογράφιση από τον Γιώργο Καλφαμανώλη.
Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, μετά την ψήφιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: «Να βγουν οι συμπολίτες μας “απ’ την ντουλάπα τους”, να κάνουν το “coming out” τους» όπως χαρακτηριστικά είπε και συνέχισε: «Ομόφυλα ζευγάρια περπατάνε μαζί στον δρόμο, γιατί νιώθουν πως είναι πια αποδεκτοί και αποδεκτές, πως έχουν περάσει από το σκοτάδι στο φως και δεν θα δεχτούν να γυρίσουν ποτέ πίσω», προσθέτοντας ότι με αυτή την κίνηση της κυβέρνησης ευθυγραμμιζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Διεθνή Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Προτροπή
Η συνέχεια της κουβέντας οδήγησε στην πεποίθηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ότι οι «θεσμικές αλλαγές δημιουργούν μακροπρόθεσμα και κοινωνική νοοτροπία».
Ο επίλογος της συνάντησης γράφτηκε με την προτροπή του κ. Τσίπρα στα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουίρ, Ιντερσεξ άτομα): «Να είστε υπερήφανοι και υπερήφανες γι’ αυτό που είστε. Και να στέλνετε παντού, με επιμονή και αποφασιστικότητα, το μήνυμα ότι η αγάπη είναι αγάπη, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλετική καταγωγή, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις».