Ο Νέλσον Μολίνα δημιούργησε μουσείο (σε γκαράζ) με «θησαυρούς» που έβρισκε σε σακούλες απορριμμάτων
Ο Νέλσον Μολίνα δημιούργησε μουσείο (σε γκαράζ) με «θησαυρούς» που έβρισκε σε σακούλες απορριμμάτων
Από την
ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΣΙΝΑ
Ο Νέλσον Μολίνα υπήρξε για 34 χρόνια ένας… δημιουργικός σκουπιδιάρης, ειδικός στον εντοπισμό θησαυρών στα σκουπίδια, και τώρα διεκδικεί -δίκαια- τον τίτλο του «εφόρου… παραπεταμένης τέχνης» στο μουσείο που έχει σκαρώσει.
Ο 64χρονος «λατρεύει», όπως εξομολογείται, τη δουλειά του, αφού είναι από τις πιο «συναρπαστικές» στον κόσμο. Γι’ αυτόν τα σκουπίδια δεν ήταν τα αποκρουστικά απόβλητα από τα οποία έπρεπε να απαλλάξει τους δρόμους της Νέας Υόρκης όπου δούλευε, αλλά ένας νέος κόσμος όπου μπορούσε να βρει μικρά και μεγάλα αριστουργήματα.
Τι περιλαμβάνουν τα εκθέματά που προήλθαν «όλα από τα σκουπίδια»; Βάζα, χρυσά κοσμήματα, ασημικά, διακοσμητικά ρολόγια, ηλεκτρικές κιθάρες, βιολιά που ακόμη λειτουργούν. Ακόμη, μπάλες του μπέιζμπολ με τις υπογραφές των Yankees, καουμπόικα καπέλα, αναμνηστικά της ταινίας «Star Wars», ακόμη και ένα βιβλίο υπογεγραμμένο από την ηθοποιό Μπέτι Μίντλερ. Μιλώντας στο CNNMoney για τους πρώην ιδιοκτήτες των αντικειμένων της… αντικερί του, ο Μολίνα λέει πως «είτε οι άνθρωποι δεν γνώριζαν την αξία τους είτε δεν τα ήθελαν», καθώς δεν αποκλείεται κάποια να αξίζουν πολλά χρήματα.
50.000 αντικείμενα
Στα χρόνια κατά τα οποία δούλεψε, ως το 2015 που συνταξιοδοτήθηκε, ο Μολίνα διέσωσε 50.000 αντικείμενα και ανέπτυξε μια ικανότητα να… οσφραίνεται τους θησαυρούς. Οπως διευκρινίζει, γνωρίζει πότε μια τσάντα σκουπιδιών περιέχει κάτι πολύτιμο από τον τρόπο που τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα, το βάρος και τον ήχο που κάνουν τα σκουπίδια όταν τα σηκώνεις.
Μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη και ένα βάζο από ένα μπουκάλι κρασί. Μόλις έγινε γνωστό το «έργο της αγάπης» του, συνάδελφοί του άρχισαν να του φέρνουν τα καλύτερα ευρήματα για να μεγαλώσει η συλλογή.
Τον «Θησαυρό στα σκουπίδια», όπως αποκαλεί τη συλλογή του, εκθέτει στο «μυστικό μουσείο» που δημιούργησε, στον δεύτερο όροφο του γκαράζ του Τμήματος Απολύμανσης στην 99η οδό στο Μανχάταν. Δεν είναι ανοιχτό για το κοινό προς το παρόν, ωστόσο διοργανώνει ειδικές επισκέψεις. Ελπίζει κάποια στιγμή η πόλη να ανοίξει ένα πραγματικό μουσείο με όλα τα αντικείμενα, ώστε να τα βλέπουν οι άνθρωποι και να συνειδητοποιούν «πόσο σπάταλοι είναι» και πως πρέπει «να ανακυκλώνουν περισσότερο και να σπαταλούν λιγότερο».