Η παράταση της θεραπείας βοηθά στην ανάπτυξή τους
Η παράταση της θεραπείας βοηθά στην ανάπτυξή τους
Μέχρι σήμερα, μία σαφής οδηγία των γιατρών όταν χορηγούσαν αντιβίωση ήταν «μην τη σταματήσεις αν νιώσεις καλύτερα, κάνε όλη τη θεραπεία».
Νέα επιστημονική δημοσίευση έρχεται να καταρρίψει ως λανθασμένη τη συγκεκριμένη οδηγία, καθώς υποστηρίζει ότι η παράταση της διάρκειας της θεραπείας με αντιβίωση συμβάλλει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών μικροβίων. Τα συμπεράσματα της μελέτης, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις Ιατρικές Σχολές του Brighton University και του Sussex University, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που υποστηρίζουν τη συνέχεια της θεραπείας με αντιβίωση ακόμη και μετά την ύφεση των όποιων συμπτωμάτων.
Αντοχή
Ο καθηγητής Martin Llewelyn και οι συνεργάτες του, που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση «British Medical Journal» (BMJ), θεωρούν ότι το να παίρνει κανείς αντιβίωση, όταν πλέον δεν το χρειάζεται, αποτελεί αιτία αύξησης της μικροβιακής αντοχής και ότι 3-5 ημέρες θεραπείας αρκούν για να καταπολεμηθούν οι περισσότερες λοιμώξεις.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό γιατροί και ασθενείς να απομακρυνθούν από θεραπευτικά σχήματα «κονσέρβα» (κατάλληλα για όλους) και να οδηγηθούμε σε πιο εξατομικευμένες συνταγογραφήσεις, προσαρμοσμένες σε κάθε ασθενή και σε κάθε λοίμωξη ξεχωριστά. Ετσι, ένας ασθενής, σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αξιολογείται καθημερινά για το αν πρέπει ή όχι να πάρει αντιβίωση, καθώς η γενικότερη τάση στην ιατρική και τη φαρμακολογία κινείται προς τα πιο σύντομα θεραπευτικά σχήματα.
Οι γιατροί, από την πλευρά τους, εμφανίζονται διστακτικοί να υιοθετήσουν τα νέα ευρήματα (ιδίως στη βάση μιας και μόνο μελέτης), ζητώντας από τους ασθενείς τους να σταματούν την αγωγή μόλις νιώθουν καλύτερα – φοβούμενοι κυρίως τις υποτροπές. Εξηγούν ότι η υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι η λοίμωξη έχει πλήρως υποχωρήσει και ζητούν περισσότερες έρευνες ώστε να αποδειχτεί ότι η πρώιμη διακοπή της θεραπείας μπορεί όντως να βελτιώσει τη μικροβιακή αντοχή και την αντίσταση στα αντιβιοτικά, που έχει θεωρηθεί «μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, ακόμη και από τον καρκίνο».