Το αργό βάδισμα των ηλικιωμένων πρώτο σημάδι βλαβών στον εγκέφαλο
Το αργό βάδισμα των ηλικιωμένων πρώτο σημάδι βλαβών στον εγκέφαλο
Το αργό περπάτημα των ηλικιωμένων μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι της άνοιας και να οφείλεται σε εγκεφαλική ατροφία, σημειώνουν για πρώτη φορά επιστήμονες από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Pittsburgh University, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια μελέτης.
Οι άνθρωποι που αρχίζουν ξαφνικά να περπατάνε αργά, ενώ δεν έχουν κάποιο διαγνωσμένο μυοσκελετικό πρόβλημα, ίσως έχουν υποστεί συρρίκνωση του δεξιού ιππόκαμπου στον εγκέφαλο – η συγκεκριμένη περιοχή ελέγχει τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, γι’ αυτό και επηρεάζει τόσο δραστικά το περπάτημα.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πολλαπλασιαστεί, η ανίχνευση της κατάστασης μέσω της παρατήρησης ή μέσω περιοδικών μετρήσεων της ταχύτητας, με την οποία περπατά ένας ηλικιωμένος, μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρώιμη διάγνωση και την αντιμετώπισή της.
Σήμερα οι διαθέσιμες μέθοδοι για τη διάγνωση της άνοιας είναι ακριβές, χρονοβόρες και αρκετά επεμβατικές. «Στο πλαίσιο της μελέτης μας χρειαστήκαμε μόνο ένα χρονόμετρο, μία μετροταινία και έναν διάδρομο για να εξετάσουμε κάθε ασθενή. Ο δε χρόνος εξέτασης, που επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο, δεν ξεπερνούσε τα 5 λεπτά ανά ασθενή» αναφέρει το πανεπιστημιακό δελτίο Τύπου.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο 175 άτομα, ηλικίας 70-79 ετών, τα οποία κατά την έναρξη της μελέτης ήταν σε πολύ καλή κατάσταση υγείας.
Ενα κλάσμα
Ο ρυθμός περπατήματος όλων των ηλικιωμένων μειώθηκε στη διάρκεια της 14ετούς μελέτης για όλους τους συμμετέχοντες. Ομως όσοι είχαν αργότερο περπάτημα κατά μόλις 1/10 του δευτερολέπτου στην αρχή της μελέτης είχαν 47% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. «Ενα κλάσμα του δευτερολέπτου είναι πολύ μικρός χρόνος, αλλά 14 χρόνια, ή και νωρίτερα, η διαφορά έγινε εμφανής. Δεν πρέπει να αγνοούμε τις αλλαγές στην ταχύτητα περπατήματος. Ισως είναι ένας πρώιμος δείκτης για κάτι πιο σοβαρό» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρόσο.
Είθισται, όταν ένας γιατρός παρατηρεί επιβράδυνση στη βάδιση, να συστήνει φυσικοθεραπεία. Ομως τα συγκεκριμένα ευρήματα αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να διερευνάται η εγκεφαλική παθολογία που οδηγεί σε αυτήν την επιβράδυνση.