Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη και η συχνότητά του αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Στην χώρα μας δυστυχώς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν σταθερά κρούσματα κάθε χρόνο που δυστυχώς δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξάνονται. Οι αιτίες για αυτό το φαινόμενο είναι πρωτίστως η ελλιπής ενημέρωση και η παράλειψη της τακτικής εξέτασης των μαστών κάθε χρόνο και μετά από κάποια ηλικία η διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η ενημέρωση λοιπόν σχετικά με το φλέγον θέμα που είναι ο καρκίνος του μαστού. Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, τι ονομάζουμε ινοκυστική μαστοπάθεια και πόσο επικίνδυνη είναι, τι είναι οι αποτιτανώσεις μαστού και ποια είναι τελικά η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού;
Ινοκυστική μαστοπάθεια – Πρέπει να ανησυχήσετε;
Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ινοκυστική μαστοπάθεια ως μία κατάσταση και όχι πάθηση. Η γυναίκα εμφανίζει κάποια συμπτώματα με την βιοψία να δείχνει κάποιες παθολογοανατομικές αλλοιώσεις από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες. Για τις περισσότερες γυναίκες είναι μία καλοήθης πάθηση εντελώς αθώα και για ένα μικρό ποσοστό μία καλοήθης πάθηση με κίνδυνο προκαρκινικής κατάστασης. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος της ανωμαλίας. Αν βρίσκεται σε προχωρημένη κατάσταση και ο μαστολόγος ψηλαφήσει ογκίδια, τότε τα ογκίδια αφαιρούνται χειρουργικά.
Τι είναι οι μικροαποτιτανώσεις;
Οι αποτιτανώσεις μαστού αφορούν ένα από τα συχνότερα ευρήματα σε μία μαστογραφία και η απαρχή τους αφορά στο συντριπτικό ποσοστό καλοήθεις αιτίες.
Συμπτώματα και θεραπεία για τον καρκίνο μαστού
Ο χειρουργός μαστού αναλαμβάνει σε όλες τις περιπτώσεις να αποκαταστήσει κάθε μορφή καρκίνου του μαστού, αναγνωρίζοντας ανάμεσα σε μία μεγάλη συμπτωματολογία.
Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο καρκίνος του μαστού είναι η έκκριση υγρού από την θηλή, οι μεταβολές στο μέγεθος, το κοκκίνισμα της επιδερμίδας, η όψη του στήθους σαν φλοιός πορτοκαλιού κ.α.
Η θεραπεία του καρκίνου αφορά την εκρίζωση της νόσου από το μαστό ή την εκρίζωση της νόσου από τον οργανισμό. Δηλαδή μπορεί να γίνει με ακτινοβολία και χειρουργείο ή με συστηματική θεραπεία που σχετίζεται με φάρμακα.
Γιάννης Π. Φύσσας
Γενικός & Ειδικός Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος
Διδάκτωρ Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών