❱❱ Χώροι που επιδρούν θετικά στον εγκέφαλο και ανεβάζουν τη διάθεση παρουσιάστηκαν στην Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου
Μπορεί ένας χώρος να δημιουργεί την αίσθηση της μήτρας και να επιδρά στην ψυχολογία; Πρότζεκτ που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Google και του εργαστηρίου Arts + Mind Lab του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αποδεικνύει ότι οι καλαίσθητοι χώροι μπορούν να επιδράσουν θετικά στον εγκέφαλο.
Το «A Space for Being», που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντιζάιν του Μιλάνου, παρουσίασε διαφορετικά δωμάτια, διαμορφωμένα βάσει των αρχών τις νευροαισθητικής, ενός τομέα της νευροεπιστήμης στην οποία ηγείται το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Η αρχιτέκτονας Suchi Reddy με μια επιλογή επίπλων και αξεσουάρ από το Muuto δημιούργησε για την ακρίβεια τρεις διαφορετικούς χώρους με τρεις διαφορετικές ονομασίες. Ο «Essential» διέθετε επίπλωση και φωτισμό σε απαλούς τόνους, με ζεστές, γήινες αποχρώσεις, ώστε να παραπέμπει σε «μήτρα». Το δωμάτιο «Vital» σχεδιάστηκε να είναι πιο παιχνιδιάρικο, με ζωηρά χρώματα και ακτίνες φωτός εδώ κι εκεί, ενώ το τρίτο δωμάτιο, το «Transformative», χαρακτηρίστηκε από την αρχιτέκτονα πιο «εκλεπτυσμένο», με ατσάλι, ξύλο και δέρμα σε απαλούς τόνους.
«Με τη νευροεπιστήμη τώρα μπορείς να αποδείξεις αυτό που σχεδιαστές και καλλιτέχνες γνώριζαν πάντα: ότι η αισθητική επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, τη φυσιολογία μας και την ευημερία μας. Δεν κατανοούν όλοι αυτή τη δύναμη που έχει» σχολιάζει η Ivy Ross, σχεδιάστρια κοσμημάτων, η οποία είναι αντιπρόεδρος του τμήματος σχεδιασμού hardware της Google.
Η δύναμη αυτή αποδείχθηκε με τις καταγραφές από τα βραχιολάκια εξοπλισμένα με τέσσερις αισθητήρες που μετρούν αντιδράσεις σώματος και φυσιολογίας που δίνονταν στους επισκέπτες προτού μπουν στους παραπάνω χώρους.