Η τεχνολογία 5G μετάδοσης ήχου και δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων στα κινητά τηλέφωνα και στις φορητές συσκευές έχει διαφημιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η χρήση της τεχνολογίας έχει ξεκινήσει σε μικρή ακόμη έκταση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και πιλοτικά σε κάποιες άλλες χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Η τεχνολογία 5G προσφέρει σταθερό σήμα και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων. Αυτό δεν σημαίνει απλά ότι θα μπορείτε να παίξετε Royal Vegas online καζίνο παιχνίδια από το κινητό σας χωρίς να χάνεται η σύνδεση κάθε λίγο, αλλά και πως θα μπορείτε να κατεβάσετε μεγάλο όγκο δεδομένων, παιχνιδιών, εφαρμογών και ταινιών, πραγματικά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Αυτό το γεγονός πρόκειται να έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην ποιότητα του υλικού και λιγότερες απαιτήσεις όσον αφορά το υλικό μέρος των συσκευών, γιατί ή πολλή δουλειά πλέον θα βασίζεται στο λογισμικό και όχι τόσο στις συσκευές. Έτσι, η ποιοτική αναβάθμιση που θα δούμε στις ταχύτητες και στην ποιότητα των εφαρμογών και των υπηρεσιών θα είναι πραγματικά ορατή, σε σημείο που θα μπορούμε να μιλήσουμε για τεχνολογική επανάσταση.
Τα δίκτυα 5G θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα δίκτυα 4G. Υπόσχονται μεταφορά δεδομένων έως και 100 φορές ταχύτερα, ενώ επιτρέπουν στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη διαχείριση πολύ περισσότερων συνδεδεμένων συσκευών σε σχέση με το παρελθόν. Yπάρχει πάντως μία δικαιολογημένη ανησυχία όσον αφορά τα ζητήματα υγείας που ενδεχομένως να δημιουργηθούν για τα ραδιοκύματα. Τα συστήματα 5G λειτουργούν στο εύρος των 30- 300 GHz. Επιπλέον, με τη νέα τεχνολογία είναι απαραίτητη η χρήση περισσοτέρων σημείων μετάδοσης, τα οποία θα δούμε ακόμα και σε δημόσιους δρόμους.
Βέβαια, τα επίπεδα ισχύος των συστημάτων αυτών είναι πολύ χαμηλότερα από τα υπάρχοντα, τα οποία βρίσκουμε συνήθως στην κορυφή κτιρίων μέσα στις πόλεις. Το γεγονός ότι τα σημεία μετάδοσης θα είναι περισσότερα δημιουργεί μία ανησυχία. Πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τον κόσμο, όσον αφορά την επικινδυνότητα των δικτύων που χρησιμοποιούμε σήμερα για κινητά τηλέφωνα, για ασύρματα τηλέφωνα, για συστήματα bluetooth και wi-fi, για μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων κλπ.
Έρευνα του 2017 σε κατοίκους 6 ευρωπαϊκών χωρών και δείγμα 2.450 ατόμων, έδειξε πως το 40% το συμμετεχόντων είχαν ανησυχία για το συγκεκριμένο ζήτημα, με το 12% να αναφέρει πως η ανησυχία του είναι πολύ έντονη. Ωστόσο, τα δίκτυα 5G χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία από αυτή που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή. Έρευνα του 2019 για την επίπτωση των ραδιοκυμάτων στο περιβάλλον έδειξε πως παρότι η χρήση ασύρματων δικτύων έχει αυξηθεί δραματικά από το 2012 και μετά, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των συνολικών επιπέδων των ραδιοκυμάτων γύρω μας.
Άλλωστε, όλες οι χώρες έχουνε ορίσει κάποια συγκεκριμένα όρια στις εκπομπές αυτές, ώστε να προστατεύεται ο πληθυσμός από ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις. Το γεγονός που τα δίκτυα 5G θα χρησιμοποιούν περισσότερα σημεία μεταδόσεις, ίσως σταθμίζεται από το γεγονός πως η ισχύς του σήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας. Πάντως, είναι γεγονός πως χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη έρευνα στον τομέα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση οφείλει κανείς να γνωρίζει πως η μεγαλύτερη απορρόφηση ακτινοβολίας από τον οργανισμό γίνεται την ώρα που μιλάμε στο κινητό μας τηλέφωνο. Αν ανησυχείτε για την υγεία σας, φροντίστε πρώτα να περιορίσετε το χρόνο αυτόν, μιλώντας λιγότερο στο κινητό σας.